/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Βασίλη Μπαμπανιάρη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Βασίλη Μπαμπανιάρη

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Βασίλης Μπαμπανιάρης κυκλοφορεί τον νέο του δίσκο “Γέφυρα” (διαβάστε τη δισκοκριτική μας), απέναντι στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο

Η έμπνευση είναι η «ψυχή» και η σκληρή δουλειά είναι το «σώμα», όταν υπάρχει μόνο το ένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά το αποτέλεσμα πάντα θα παραμένει ελλιπές.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Ο σημαντικότερος ρόλος της μουσικής σε κάθε εποχή είναι η ψυχαγωγία, η αγωγή δηλαδή της ψυχής μας. Είναι η παγκόσμια και αρχέγονη γλώσσα του ανθρώπου που εκφράζει ό,τι δε μπορεί να πει με λέξεις. Και ειδικά σε αυτή την ψηφιακή εποχή που όλο και περισσότερο τα πράγματα γίνονται τυποποιημένα και δίχως προσωπική επαφή, η μουσική μας πιάνει από το χέρι και μας υπενθυμίζει πως είναι είναι να είμαστε ακόμα άνθρωποι και να αισθανόμαστε.

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Πολλές φορές ο στίχος κρύβει μέσα του τη μελωδία όπως και μια μελωδία κρύβει μέσα της τις λέξεις που πρέπει να ειπωθούν. Θεωρώ ότι λειτουργούν σαν μαγνήτης, σε κατευθύνουν εκεί που θέλουν, σαν να έλκει η μουσική το στίχο και ο στίχος τη μουσική. Είναι μια πράξη μυσταγωγική.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1.Nebraska – Bruce Springsteen
2. The Wall – Pink Floyd
3.Ρεμπέτικο – Σταύρος Ξαρχάκος / Νίκος Γκάτσος
4.Φοβάμαι – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
5.Βραχνός Προφήτης – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια συνύπαρξη του Αττίκ με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη και το Μάνο Χατζιδάκι μαζί με τον Jimi Hendrix, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Jim Morrison.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Μια βουτιά σε ένα κομμάτι του εαυτού μου που δεν άφηνα ορατό για πολλά χρόνια. Αποφάσισα λοιπόν να το αφουγκραστώ ξανά και να το αποτυπώσω όσο πιο ειλικρινά μπορούσα σε 8 τραγούδια.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

«Σ’αυτόν τον πλανήτη για ένα λεπτό
να μην προσκυνούσα κανένα θεό
να μην πολεμούσα κανένα εχθρό
με όπλα τραγούδια και σφαίρες λουλούδια
ελευθερία για ένα λεπτό»

Από το τραγούδι «Σε αυτόν τον πλανήτη αυτή τη στιγμή» που βρίσκεται στο δεύτερό μου album με τίτλο «Δεν ανήκω εδώ»

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Με το «Βαλς των χαμένων ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Αν και τα λάθη αναγνωρίζονται καλύτερα σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι η εμπειρία με κάνει πλέον να αντιλαμβάνομαι πιο άμεσα τα λάθη που κάνω σε σχέση με παλιότερα. Μάλλον, όσο περισσότερα λάθη κάνεις, τόσο πιο εύκολα τα αναγνωρίζεις όσο μεγαλώνεις. Και καλό είναι να τα συγχωρούμε, τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους. Είναι μικρή η ζωή μας θεωρώ για να κουβαλάμε τέτοιου είδους φορτία.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Θεωρώ σημαντικότερο να μοιράζεσαι τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάς. Με το να κυνηγάς μια καριέρα, μάλλον τρέφεις περισσότερο το εγώ σου. Καριέρα σημαίνει αναγνωρισιμότητα, δόξα και χρήμα. Αυτό που μένει όμως στο τέλος της ημέρας είναι να σε νοιάζονται αυτοί που εσύ αγαπάς.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Θεωρώ τον εαυτό μου αθεράπευτα ρομαντικό, είμαι όμως με το άλλο πόδι στο ρεαλισμό μόνο και μόνο για να μπορέσω να τον αποδομήσω. Και παραποιώντας ελαφρώς μια φράση από ένα τοίχο : «οι τρελοί , οι ρομαντικοί και οι παράνομοι πραγματοποιούν τα όνειρα που κάνουν οι ποιητές»