/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Θοδωρή Λυκογιώργο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Θοδωρή Λυκογιώργο

Ο Θοδωρής Λυκογιώργος απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του τραγουδιού εκεί, από την Ogdoo Music, σε στίχους του και μουσική από το συγκρότημα Έπεα Πτερόεντα.

 1. Νέο τραγούδι με τίτλο “Εκεί”, σε στίχους σας και μουσική από το συγκρότημα Έπεα Πτερόεντα. Πώς θα το χαρακτηρίζατε; 

Πρόκειται για μία ροκ μελαγχολική μπαλάντα με αλληγορικό στίχο. Είναι ένα τραγούδι που έχει ως αφετηρία του όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, με τον περιορισμό της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, με ανθρώπινες συμπεριφορές που πλήγωσαν και με την αίσθηση του χρόνου που φεύγει. Φυσικά αυτά δεν περιορίζονται σε εκείνη την περίοδο, είναι μία γενικότερη πραγματικότητα και το τραγούδι προσπαθεί να την εκφράσει. Προσπαθώντας στο τέλος να αφήσει μια αισιόδοξη αίσθηση.

 1. Να περιμένουμε συνέχιση της συνεργασίας με τα Έπεα Πτερόεντα σε κάποιο επόμενο single ή δίσκο; 

Σίγουρα, υλικό υπάρχει, έμπνευση υπάρχει, θέληση υπάρχει.

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

Ο κάθε μουσικός και ο κάθε δημιουργός μπορεί πάντα να είναι ανοιχτός σε κάθε επιρροή. Η δημιουργία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. 

 1. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία; 

Το συναίσθημα που προκαλεί στον ακροατή.

 1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να ξέρουμε ότι κάποια δημιουργία μας άγγιξε έστω μια ευαίσθητη χορδή ενός ανθρώπου.

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Σίγουρα στις ζωντανές εμφανίσεις, λόγω και της αλληλεπίδρασης με το κοινό, λόγω και των όποιων ατελειών πιθανά φανούν, φαίνεται η ικανότητα ενός καλλιτέχνη. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την προσπάθεια στο χαρτί, πάνω στο μουσικό όργανο με τις ώρες και φυσικά στο στούντιο.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Τον ίδιο που είχε πάντα, ο κόσμος θέλει να ακούει μουσική, είναι δεδομένο. Απλά το Youtube και γενικά η ευκολία με την οποία πλέον βρίσκεις αυτό που θέλεις να ακούσεις (σε σχέση με πριν 20-30 χρόνια) τα κάνει όλα να κινούνται πιο γρήγορα. Κατά κάποιο τρόπο τρέχεις να προλάβεις.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Οι εκπομπές αυτές από μόνες τους δεν είναι κάτι απαραίτητα μεμπτό, ίσως μόνο δίνουν την ψευδαίσθηση ότι θα γίνεις σπουδαίος από την μία μέρα στην άλλη. Με οτιδήποτε ασχολείσαι και ειδικά με την μουσική πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Χρειάζεται και το ταλέντο σίγουρα αλλά η πολλή και χρονοβόρα προσπάθεια, η διαχείριση της αποτυχίας, η θέληση να ξαναπροσπαθήσεις είναι προαπαιτούμενα.

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Εφόσον το επιθυμεί ας το κάνει. Και πάντα αναλαμβάνει την ευθύνη όσων λέει. Έχουν γραφεί υπέροχες δημιουργίες με αφορμή τις κοινωνικές εξελίξεις. 

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Sgt Pepper από Beatles, τα 2 Use your Illusion από Guns n’ Roses, Innuendo από Queen και Led Zeppelin το ομώνυμο.

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

David Bowie, Axl Rose, Παύλο Σιδηρόπουλο, Alice Cooper, Gary Moore, Rory Gallagher. Και πολλούς ακόμα φυσικά.