/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Θανάση Χουλιαρά

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Θανάση Χουλιαρά

Ο Θανάσης Χουλιαράς κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι “Μια βόλτα στη γη” σε στίχους και μουσική του Κώστα Βλαχούτσου. Με αυτή την αφορμή ο Κωνσταντίνος Μανίκας του θέτει 10+1 Ερωτήσεις.

Ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Μια βόλτα στη γη”. Πώς θα το περιγράφατε, μουσικά και στιχουργικά;

Θα έλεγα πως το «Μια βόλτα στη Γη» είναι ένα βαρυσήμαντο, σε επίπεδο περιεχομένου, τραγούδι μασκαρεμένο προς στιγμήν σε μία εύθυμη, ανέμελη και up tempο στιχουργική και μουσική φόρμα. Ο Κώστας (Βλαχούτσος) κατάφερε μέσα σε 3 λεπτά και 30 δεύτερα να στριμώξει όλες τις εκρηκτικές αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου, κοιτάζοντας ταυτόχρονα πέρα απ’ αυτόν. 

Το βίντεο κλιπ προσπαθεί να αναδείξει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής μέσα στη μουντάδα της εποχής; Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να παραμείνουμε σε έναν πλανήτη εχθροπραξιών κι ένα περιβάλλον που πληγώνεται καθημερινά;

Το βίντεο κλιπ ακολουθεί την ειρωνική, σαρκαστική αμφισημία της αφηγηματικής εξέλιξης του τραγουδιού, ενισχύοντας, μέσα από την οπτικοποίηση, το twist της αποκάλυψης αλλά και την συναισθηματική ένταση. Μπορούμε και πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι προσδιορίζοντας τις αιτίες που προκαλούν τις «πληγές» του κόσμου μας, αναγνωρίζοντας τους τρόπους δράσης και εν τέλει δρώντας προς την κατεύθυνση μιας ριζικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία και η οργάνωση για αυτό το διαφορετικό ταξίδι, που αναφέρεται στον επίλογο του τραγουδιού, καθίσταται σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιτακτική.

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Το δημιουργικό έργο ενός καλλιτέχνη, εκ των πραγμάτων, συνδιαλέγεται, εμπλέκεται και σε κάποιες περιπτώσεις επιδρά πολυσήμαντα πάνω στις κοινωνικές εξελίξεις. Είναι όμως οι περιπτώσεις των καλλιτεχνών, που όχι μόνο αρθρώνουν λόγο για τις τελευταίες αλλά πολύ περισσότερο δρουν και οι ίδιοι για την διαμόρφωσή τους, αυτές που σφραγίζουν με το σύνολο του έργου τους μια εποχή. Αναφέρομαι στο σύνολο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο λόγος και η δράση του καλλιτέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της ολότητας της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Σαφώς βέβαια μπορούμε να εντοπίσουμε εξαιρέσεις και μάλιστα ηχηρές ή ακόμα να καταγράψουμε και καλλιτέχνες, των οποίων τα λεγόμενα μπορεί να στρέφονται ενίοτε και ενάντια στο έργο τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως το «ραντεβού» με το μεγάλο έργο κατά κανόνα δίνεται εντός των κοινωνικοπολιτικών διεργασιών.

Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε εντελώς διαφορετικές επιρροές;

Αν και ο πυρήνας των ακουσμάτων που με διαμόρφωσαν μουσικά και όχι μόνο βρίσκεται στο περιβάλλον του rock και του ευρύτερου σκληρού ήχου, από πολύ νωρίς ανοίχτηκα ερμηνευτικά σε διάφορα μουσικά ύφη. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω να το έχω ανάγκη, το απολαμβάνω αλλά κυρίως εκτιμώ ότι η «τριβή» με περισσότερα στυλ τραγουδιού παρέχει τα εφόδια και για πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες ερμηνείες. 

Να περιμένουμε κάποιον ολοκληρωμένο δίσκο ή θα ακολουθήσει ένα νέο single;

Το τραγούδι «Μια βόλτα στη Γη» αποτελεί την πρώτη μου συνεργασία με τον Κώστα Βλαχούτσο. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το πρώτο album του Κώστα, στο οποίο συμμετέχω τραγουδώντας 6 τραγούδια.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Τόσο με τους Kollektiva, όσο και σε άλλες συνεργασίες έχω εμπλακεί δημιουργικά και ερμηνευτικά σε διάφορα project, τα οποία πραγματικά κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος των πιο προωθημένων καλλιτεχνικών μου φιλοδοξιών. Ας πούμε όμως ότι μια rock παραστασιακή εκδοχή μιας αρχαίας τραγωδίας, με τις κατάλληλες συνεργασίες για την υλοποίησή της και στο κατάλληλο μέρος, πραγματικά θα την ήθελα πολύ!

Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Οφείλουμε να διακρίνουμε ιδιαιτερότητες ανάμεσα σε μουσικά είδη αλλά σε γενικές γραμμές η διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, όπως αυτή προκύπτει από την ζωντανή επιτέλεση του καλλιτεχνικού έργου είναι νομίζω αναντικατάστατη. Πολύ δε περισσότερο σε οτιδήποτε έχει rock’n’roll αναφορά.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Νομίζω ότι μουσική προσαρμοζόμενη στους νέους τρόπους δημιουργίας, παραγωγής και διανομής εξακολουθεί να συνδιαμορφώνει τα πολιτισμικά δεδομένα του κόσμου. Ίσως όχι κυριαρχικά σε αυτή την φάση αλλά σίγουρα με ισχυρό αποτύπωμα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Αν και προφανώς δεν θα κατέκρινα κανέναν νέο τραγουδιστή, που συμμετέχοντας σε κάποιο talent show, επιδιώκει να ξεπεράσει τις δραματικές δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην προσπάθειά του να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, θα έλεγα ότι τα συγκεκριμένα show είναι πολύ μακριά από την αισθητική, την αντίληψη και την καλλιτεχνική μου νοοτροπία. Σε τελική ανάλυση η ίδια η πραγματικότητα δείχνει, ειδικά στην εγχώρια εμπειρία, ότι η συμμετοχή σε αυτά δεν προσφέρει και πολλά αλλά αντιθέτως ακόμα και στην περίπτωση των επιτυχόντων λειτουργεί εγκλωβιστικά.  

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

  1. Pink Floyd – The Wall
  2. The Beatles – Abbey Road
  3. Iron Maiden – The number of the Beast 
  4. Μίκης  Θεοδωράκης – Άξιον Εστί
  5. Θάνος Μικρούτσικος – Ο Σταυρός του Νότου 
  1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Για να είμαι ειλικρινής επειδή ανάμεσα σε δουλειές και υποχρεώσεις έχουμε καιρό να το κάνουμε, θα διάλεγα να αποδράσουμε με τα παιδιά των Kollektiva και έχοντας μαζί μας τον Σάκη Τόλη από τους Rotting Christ και τον Roger Waters, αφού ξεκουραζόμασταν λίγο, να ξεκινούσαμε να δουλεύουμε πάνω στην αρχαία τραγωδία που αναφέρθηκα παραπάνω!