/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Πόλυ Κυριάκου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Πόλυ Κυριάκου

O Πόλυς Κυριάκου *, ποιητής και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών, όπως τα “Διόδια”, μας κάνει την τιμή να απαντήσει στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Η έμπνευση φυσικά. Η σκληρή δουλειά είναι χρήσιμο κομμάτι, όμως χωρίς έμπνευση είναι σαν να έχεις κάτι άψυχο φτιαγμένο με υπερβολικό ζήλο.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η μουσική είναι μουσική. Με όποιο τρόπο κι αν την ακούσεις, τίποτα δεν αλλάζει. Εάν άλλαξαν οι πλατφόρμες μέσα από τις οποίες ακούμε μουσική στην εποχή μας, αυτό είναι καθαρά θέμα διαδικαστικό. Ο ρόλος της μουσικής ήταν και θα είναι πάντα ο ίδιος σπουδαίος ρόλος μέσα από τον οποίο επέζησε, ενδυναμώθηκε και επικράτησε μέσα στους αιώνες…

3. Πού ταυτίζονται και πού διαφέρουν, ο στίχος για τραγούδι με το ποίημα;

Ένας στίχος μπορεί να είναι ποίημα και ένα ποίημα μπορεί να είναι στίχος. Η τεχνική δομή παίζει ένα ρόλο που διευκολύνει τον συνθέτη να βάλει πιο εύκολα τις νότες του. Ο στίχος και το τραγούδι μπορούν να είναι από στενοί μέχρι μακρινοί συγγενείς…

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Γιάννης Μαρκόπουλος – Ιθαγένεια,
Μάνος Χατζιδάκις – Για την Ελένη
Χρήστος Θηβαίος – Συνήθεις Ύποπτοι
Μανώλης Πάππος – Όσα σου μοιάζουν
Μάνος Χατζιδάκις – Μεγάλος Ερωτικός

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Κωνσταντίνος Καβάφης, Κώστας Μοντής, Χάρις Αλεξίου, Μάνος Κατράκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνος Ελευθερίου, Βίκυ Μοσχολιού, John Lennon, Amy Winehouse, Bob Dylan. Συνοδηγός: Robin Williams.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Η τελευταία μου δημιουργία με τίτλο “Φελλός”, μια συνδημιουργία με την συνθέτρια και ερμηνεύτρια Ελεάννα Ζεγκίνογλου, είναι ένα έργο που με κάνει να αισθάνομαι ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα στην Ελληνική μουσική. Ότι πέρα από τις άπειρες δυσκολίες και αντιξοότητες των καιρών μπορούμε να χαράζουμε το στίγμα μας, μπορούμε να καταθέτουμε τη ψυχή μας με τιμιότητα και διαύγεια.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

“Δικά σου θα ‘ναι πια όσα δεν έχω” (Διόδια)

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Αν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου, το τραγούδι “Κερύνεια μου” (Παντελής Θαλασσινός – Πόλυς Κυριάκου) θα έντυνε αυτή τη στιγμή.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Αναγνωρίζω αμέσως τα λάθη μου, τα οποία λάθη είναι λατρεμένο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Τα αγαπώ, και τα αγκαλιάζω γιατί μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη του ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος. Όσον αφορά ποια λάθη συγχωρώ στους άλλους, συγχωρώ εκείνα τα λάθη των ανθρώπων που δεν έγιναν με δόλιο τρόπο.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Θα απομακρυνόμουν για πιο σοβαρούς λόγους. Την καριέρα δεν τη θεωρώ σοβαρό λόγο.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ούτε ρομαντισμός, ούτε ρεαλισμός. Αλληλεγγύη, ευαισθησία και ανθρωπιά χρειάζεται.

  • Ο Πόλυς Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία, με καταγωγή το χωριό Λαζανιά. Υπηρέτησε στη φιλαρμονική της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας και στη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει Communications Design (Masters Degree). Εξέδωσε ποιητικές συλλογές στην Κύπρο και την Ελλάδα και δημοσίευσε ποιήματά του σε ελληνικά και κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Σχήματα” έλαβε το πρώτο βραβείο για νέο λογοτέχνη του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.  Έχει έντονη παρουσία στην ελληνική δισκογραφία με την ιδιότητα του στιχουργού. Στίχους του μελοποίησαν σημαντικοί Έλληνες συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Σταύρος Σιόλας, η Σοφία Νάτσιου κ.α. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Σταύρος Σιόλας κ.α.