/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Εφέπουλο των Zante Dilemma

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Εφέπουλο των Zante Dilemma

Ο Κώστας Εφέπουλος, συνθέτης και ερμηνευτής του συγκροτήματος Zante Dilemma, με την πολυετή επιτυχημένη πορεία, εντός κι εκτός Ελλάδας, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

Νέα, πιο ροκ version για τη μεγάλη σας επιτυχία “Χριστίνα”. Γιατί προέκυψε η ανάγκη για μια εναλλακτική προσέγγιση του κομματιού;

Η αλήθεια  είναι πως όλα αυτά τα χρόνια  αναρωτιόμαστε πως  μια μικρή  παραγωγή  από ένα home studio,  μπόρεσε να  γίνει ευρέως γνωστή, με τα λίγα  τεχνικά  μέσα που διαθέταμε πριν  δύο δεκαετίες  περίπου.  Με την ανασφάλεια ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την τεχνική του τραγουδιού με πιο σύγχρονα εργαλεία, προσπαθήσαμε  να δώσουμε  έναν πιο  εναλλακτικό ήχο,  που να μη παραβιάζει στη  συναισθηματική  φόρτιση του παρελθόντος. Αυτή η minimal  διάθεση φαίνεται  στη νέα παραγωγή   του ‘’ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2021 Version’’, με περισσότερα κλασικά  όργανα να βγαίνουν  μπροστά. Έπειτα από πολλά πισωγυρίσματα για την εξέλιξη της παραγωγής ελπίζουμε πως και η νέα γενιά θα  αγκαλιάσει το τραγούδι και θα ταυτιστούν  περισσότεροι ακροατές με τον νέο μας ήχο!

Έχετε μια πολυετή επιτυχημένη πορεία. Πώς έχει εξελιχθεί το ύφος του συγκροτήματος μέσα στα χρόνια και από τι επηρεάστηκε;

Σίγουρα υπάρχουν μουσικές επιρροές από διάφορα είδη της  electronica, pop, soul, techno  και γιατί όχι και της Rave  σκηνής. Τα αποθηκευμένα  data που υπάρχουν μέσα μας  αρχίζουν από την  παιδική μας ηλικία και δεν μεταλλάσσονται μέσα στο χρόνο. Το  ύφος των  ZANTE DILEMMA πιστεύω πως έχει ένα σταθερό ηχόχρωμα που αμέσως  κάποιος αναγνωρίζει την προέλευση του. Αυτό  δεν  γίνεται εσκεμμένα, αλλά εντελώς αυθόρμητα.  Ίσως  αυτό να οφείλεται σε μία  τεχνική πάνω στη μίξη των ήχων.  Είμαστε πιστεύω καταδικασμένοι να  αναπαράγουμε τους ήχους, με μία εντελώς δική μας τεχνοτροπία, που σίγουρα είναι πολύ  χρονοβόρα, μέχρι  εξάντλησης στο  στούντιο.

Ποια είναι η άποψη σας για τη σημερινή ηλεκτρονική σκηνή;

Από την εποχή  των  Kraftwert, Gary Numan, Omd, η ηλεκτρονική σκηνή δε θα πάψει  να έχει φίλους  και να κρατάει μια διαχρονική αξία. Αυτό  όμως  που ίσως να παραβιάζει την αισθητική μου, είναι πως η σύγχρονη ELECTRONICA, αναλώνεται με πολλές υπερβολές πάνω στην ψηφιακή τεχνική αναπαραγωγής των ήχων. Αν κάποιοι δεν είναι γνώστες των ψηφιακών βοηθημάτων, τότε μπορούν εύκολα να  κάνουν κατάχρηση της εξέλιξης  και να παρουσιάσουν παραγωγές ερμαφρόδιτες. Θέλει  πολύ προσοχή για όσους δημιουργούν παραγωγές μέσα από ψηφιακά κανάλια.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα συγκρότημα και οι όποιες διαφωνίες να λειτουργούν δημιουργικά;

Πάντα υπάρχουν διαφωνίες, ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες. Όταν συμφωνούμε σε όλα  τότε σίγουρα κάτι χωλαίνει. Θυμάμαι πως είχαν διαφωνήσει μαζί μου ο Αvet  και ο Κώστας, όταν θέλησα να ερμηνεύσω το  “MY CHRISTINA”  στην αγγλική γλώσσα. Τελικά  πιστεύω  δικαιώθηκα  όταν  το τραγούδι το πήρε η Warner από την Plus Rec και το κυκλοφόρησε στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στην Γερμανία. Η συμμετοχή του τραγουδιού στο compilation “ABSOLUTE SUMMER HITS 2006”, με  LORDI και  ROBIN WILLIAMS διεύρυνε το κοινό μας σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Διανύσαμε μια πολύ περίεργη και δύσκολη κατάσταση μετά την πανδημία. Είναι δύσκολο επίσης να προγραμματίζεις και να προετοιμάζεις κάποιες εμφανίσεις για το κοινό σου. Επειδή όμως από τη φύση μου είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, στοχεύουμε με την εταιρεία μου την Plus Rec, να οργανώσουμε κάποια GIGS σε επιλεγμένος χώρους, που να ταιριάζουν  στο είδος και το ύφος της μουσικής μας.

Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Για τους ZANTE DILEMMA η μελωδία μας δίνει το έναυσμα για δημιουργία στίχων. Νομίζω πως η μελωδία έχει τον πρωταρχικό ρόλο να δίνει το ερέθισμα για την καταγραφή των στίχων πάνω στο πεντάγραμμο. Μέσα από μια συγκινησιακή φόρτιση μιας μελωδίας, αναπαράγονται εικόνες και λέξεις  που με χειρουργική ακρίβεια θα μπουν σε κάποια σειρά. Αν είσαι τυχερός και ο στίχος είναι ευρηματικός τότε είσαι σε καλό δρόμο. Δεν παύουν όμως οι ισορροπίες αυτές να είναι πολύ εύθραυστες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό μου όνειρο νομίζω πως έχει εκπληρωθεί. Όταν το 2011 βρέθηκα στη Λαμία για μια συνέντευξη και σε ένα μικρό στενό λίγο πριν φτάσω στον ραδιοφωνικό σταθμό, άκουσα μια μπάντα νεαρών από το τρίτο όροφο, να προβάρει το ‘’THE SECRET’’ που  έγραψα για την SAMANTHA FOX. Πιστέψτε με  αυτό ήταν μια μεγάλη δικαίωση για τους ZANTE DILEMMA και για τις χιλιάδες ώρες που  δουλέψαμε σε ένα υπόγειο στούντιο κάπου στην Άνω Τούμπα (Θεσσαλονίκη).

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος (π.χ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην προβολή της δουλειάς όλων των καλλιτεχνών κάθε είδους μουσικής. Εκείνο όμως που με βγάζει  από τα νερά μου είναι τα πληρωμένα VIEWS  που με βρίσκουν απέναντι. Το βρίσκω πολύ ματαιόδοξο στα όρια της δήθεν επιτυχίας.

Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;

Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η προσπάθεια των παιδιών που συμμετέχουν, αλλά το ύφος κάποιων ‘’ειδημόνων’’ των κριτικών επιτροπών που μπορούν ταυτόχρονα και απερίσκεπτα να  βαθμολογούν τα παιδιά πάνω σε όλα τα είδη μουσικής από λαϊκά ακούσματα μέχρι και DEPECHE MODE.  Το θεωρώ άκυρο και άδικο για την ψυχολογία και την προσπάθεια των παιδιών.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1. Eyeless in   Gaza – Caught in Flux
2. Gary Numan – Exile
3. Flock of Seagulls – Wishing
4. Ultravox – Vienna
5. Brook And Nooten – Sleeps with Fishes
6. David Sylvian – Brilliant Trees

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

1. Pieter Nooter
2.Michael Brook
3.Avet Kizirian
4. Κωνσταντίνος Βήτα
5.Μάνος  Χατζηδάκης
6. David  Sylvian

ZANTE DILEMMA
Facebook page: https://www.facebook.com/zantedilemma.band
Instagram: https://www.instagram.com/zantedilemma_official

Zante Dilemma – Χριστίνα (2021 Version)
Κυκλοφορεί από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records
Official Video Clip: https://youtu.be/9NJ5vZugfQM

OUT NOW
Buy/Stream here:
iTunes: https://apple.co/3hPCG7C
Spotify: https://spoti.fi/3fjQjua
Deezer: https://bit.ly/3hRWasy