/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κοσμά Σταυρίδη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κοσμά Σταυρίδη

Ο τραγουδοποιός Κοσμάς Σταυρίδης απέναντι στις 10+1 Ερωτήσεις που του έθεσε ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του ψηφιακού άλμπουμ “Δρόμοι καρδιάς”. 

 1. Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο ψηφιακό άλμπουμ σας με τίτλο “Δρόμοι καρδιάς”. Πώς θα το περιγράφατε, μουσικά και στιχουργικά;

  -Τόσο από μουσικής όσο και από στιχουργικής άποψης θα το χαρακτήριζα ως ένα λαικό άλμπουμ, με εμφανείς , ωστόσο, έντεχνες <<πινελιές>>, όπως στη μπαλάντα <<Έλα για μια φορά>> την οποία ερμηνεύει ο Δημήτρης Κανέλλος.

 1. Συνεργαστήκατε με σημαντικούς ερμηνευτές σε αυτό το δίσκο. Πώς έγινε η επιλογή καθενός για το συγκεκριμένο κομμάτι;

– Καταρχάς χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτή την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με  καταξιωμένους καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά που με τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των καλλιτεχνών, μπορώ να πω οτι  έγιναν με βάση  το ιδιαίτερο ύφος του κάθε τραγουδιού και το ποιον  θεώρησα ως καταλληλότερο για να  υποστηρίξει και να αναδείξει το ύφος αυτό.

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

-Παρότι το λαικό  τραγούδι  δείχνει να μου ταιριάζει, θεωρώ οτι μπορώ να εκφραστώ και μέσα από άλλα είδη τραγουδιού. Υπάρχει ήδη ανέκδοτο υλικό μου, μέρος του οποίου αποτελείται από τραγούδια, που το ύφος τους κυμαίνεται από μπαλάντα μέχρι και ρυθμούς Latin. Γενικά προτιμώ  να πειραματίζομαι με διάφορα στυλ μουσικής, παρά να θέτω τον εαυτό μου εντός στενών πλαισίων.

 1. Κατά τη δημιουργία ενός τραγουδιού ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο ;

Θεωρώ οτι μπορεί να λειτουργήσει και με τους δυο τρόπους. Μιλώντας επί προσωπικού, στα τέσσερα από τα έξι τραγούδια μου ο στίχος προηγήθηκε της μουσικής, ενώ στα άλλα δυο ο στίχος γράφτηκε πάνω στη μουσική.

 1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Αρχικά οφείλω να αναφέρω  οτι η ενασχόληση μου  με το τραγούδι προέκυψε αρκετά ξαφνικά, ως μια ανάγκη  προσωπικής έκφρασης η οποία έγινε πιο έντονη υπό την επίδραση κάποιων ιδιαίτερων συγκυριών, όπως οι καραντίνες, που όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο επηρέασαν τις ζωές μας. Δεδομένου λοιπόν οτι η είσοδος μου στον καλλιτεχνικό κόσμο ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, δεν έχω μπει στη διαδικασία να κάνω μεγάλα όνειρα. Αυτό όμως που σίγουρα θα ήθελα να επιτύχω στο ξεκίνημα μου είναι το να ακουστούν τα τραγούδια του δίσκου μου σε όσο περισσότερα ραδιόφωνα της χώρας, ώστε να τα γνωρίσει και ενδεχομένως να τα αγαπήσει ο κόσμος. Ασφαλώς το διαδίκτυο αποτελεί επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ίσως ακόμα σημαντικότερο για μένα από οποιονδήποτε άλλον  μελλοντικό στόχο  είναι οτι μέχρι σήμερα έχω απολαύσει την κάθε στιγμή αυτού του <<ταξιδιού>>,  από την αρχική ιδέα του να κυκλοφορήσω ένα προσωπικό μουσικό άλμπουμ έως την υλοποίηση του.

Πλέον αντλώ χαρά και από την  πολύ θετική ανταπόκριση που συνεχώς λαμβάνω από καλλιτέχνες,ραδιοφωνικούς παραγωγούς και το μουσικόφιλο κοινό σε αυτό το μικρό διάστημα που κυκλοφορεί η δουλειά μου.

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Άποψη μου είναι οτι σίγουρα μπορούν να συμβάλλουν στην καταξίωση του. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες όπως η συνέπεια που σε βάθος χρόνου θα δείξει  ο καλλιτέχνης προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται,κυρίως μέσω της συμπεριφοράς  και των καλλιτεχνικών του επιλογών.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Ανέκαθεν η μουσική λειτουργούσε ως  βάλσαμο για την ψυχή του ανθρώπου και παράλληλα ως ένας παράγοντας γαλήνευσης  και εξευγενισμού της. Στη σημερινή εποχή της αδιάκοπης τεχνολογικής εξέλιξης,των υψηλών ταχυτήτων και των έντονων ρυθμών ζωής, θεωρώ οτι η παρουσία της μουσικής , έστω κυρίως μέσω του διαδικτύου, είναι πιο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ άλλοτε, καθώς αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του από πολλές πλευρές βαλλόμενου σύγχρονου ανθρώπου.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός οτι η μουσική έχει περάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο You Tube και τη δωρεάν ακρόαση, έχει καταστήσει δύσκολο τον βιοπορισμό αρκετών καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ποντάρουν στις πωλήσεις των δίσκων τους, κάτι που δυσκολεύει  ή και αποτρέπει κάποιον να ασχοληθεί με τη μουσική ως κύρια πηγή βιοπορισμού.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά talent shows;

Από τη μια πλευρά θεωρώ οτι δίνουν την ευκαιρία σε ορισμένους νέους να διεκδικήσουν το όνειρο τους, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους και τα όποια ταλέντα τους σε καταξιωμένους καλλιτέχνες-κριτές, καθώς  και σ’ ένα  ευρύ τηλεοπτικό κοινό. 

 Ωστόσο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρώ οτι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που διακρίνονται στα συγκεκριμένα talent  shows δεν καταφέρνουν τελικά να μακροημερεύσουν στον καλλιτεχνικό χώρο και να κάνουν την καριέρα που ονειρεύονταν.

Επομένως, θεωρώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,οτι τα talent shows δεν προσφέρουν τελικά  κάτι σημαντικό, πέραν του <<άρτου και θεάματος>> για τον τηλεθεατή.

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να παρεμβαίνει στις κοινωνικές εξελίξεις μόνο στις περιπτώσεις που πραγματικά έχει κάτι σημαντικό και κοινωνικά  ωφέλιμο να πει και βέβαια υπό την προυπόθεση ότι αυτό είναι κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής και τις αξίες που  ο ίδιος/ η ίδια υιοθετεί στην καθημερινότητα. Επιπλέον, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται κατά συνείδηση και να μην είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών φανατισμών, γιατί τότε είναι πολύ πιθανότερο να αποδειχθούν κοινωνικά  επιβλαβείς παρά ωφέλιμες.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

 Αν και θα ήθελα πολύ περισσότερους από πέντε δίσκους θεωρώ οτι οι  επιλογές μου θα ήταν οι ακόλουθες:

1)Οδός Αριστοτέλους  του Γιάννη Σπανού (1974)

2) Σταύρος Κουγιουμτζής -10 χρόνια τραγούδι (1979)

3) Γιώργος Ζαμπέτας- Τα τραγούδια μου (1989)

4) THE BEATLES- 20 Greatest Hits (1982)

 5)ABBA Gold (1992)

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μίκη Θεοδωράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, John Lennon, Amy Winehouse.