/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Ανδρόνικο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Ανδρόνικο

Ο ερμηνευτής Ανδρόνικος κυκλοφορεί το νέο του τραγούδι “Ποιο παραμύθι να σου πω” κι απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Nέο τραγούδι με τίτλο “Ποιο παραμύθι να σου πω”; Πείτε μας για τη συνεργασία με την Πέννυ Μπαλτατζή;

Πρόκειται για τη δεύτερη μουσική μας συνάντηση μετά το swing κομμάτι «Με χίλια πάει η καρδιά» που μου εμπιστεύτηκε. Ακούσαμε παρέα αρκετά τραγούδια, δοκιμάσαμε και πειραματιστήκαμε και καταλήξαμε στην δυναμική μπαλάντα («Ποιο παραμύθι να σου πω») σε μουσική της ίδιας και στίχους του Σταύρου Σταύρου. Νιώθω πολύ τυχερός που τη γνώρισα, μιας και είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος που πειραματίζεται μουσικά διαρκώς, αλλά λειτουργεί και αυθόρμητα με καλή διάθεση, κάνοντας τη συνεργασία φιλική και ανθρώπινη.

2. Ζούμε σε μια εποχή που βασιλεύει το ψέμα;

Δεν θα έλεγα ότι η εποχή μας βασίζεται στο ψέμα. Αντιθέτως θεωρώ ότι η γενιά μας είναι λιγότερο «ψεύτικη» μιας και οι νέοι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς. Ψέμα πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, όπως κι η αλήθεια αντίστοιχα. Ίσως στις μέρες μας το ψέμα να είναι πιο ορατό λόγω των κοινωνικών δικτύων.

3. Τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε το νέο μου τραγούδι σε συνεργασία με την Panik Oxygen και θα πραγματοποιήσουμε ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Στις 03/07 εμφανίστηκα με τους μουσικούς μου στην πόλη μου, τη Λάρνακα στο αγαπημένο μου Verochino Cafenio. Παράλληλα βρίσκομαι στην αναζήτηση καινούριων τραγουδιών μαζί με τον παραγωγό μου, Δημήτρη Σιάμπο.

4. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Ο ερμηνευτής, θεωρώ, ότι πρέπει να να προσεγγίζει το κάθε τραγούδι μέσα από τον στίχο όσο πιο προσωπικά/βιωματικά γίνεται. Να συγκινεί πρώτα τον ίδιο.. να είναι (συν)δημιουργός και όχι απλώς εκτελεστής.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Πρωτίστως εύχομαι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να καταφέρω να χτίσω ένα αξιόλογο ρεπερτόριο μιας και αυτό είναι, θεωρώ, το πιο σημαντικό κομμάτι στη δουλειά μας. Εύχομαι να συνεχίσω να συνεργάζομαι με αξιόλογους συνθέτες τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και ανθρώπινο επίπεδο!

6. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Σαφώς και η τεχνολογία βοηθάει στο να φτάσει η δουλειά μας στο κοινό, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την ζωντανή επαφή. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη δουλειά όπου πραγματοποιείται η άμεση επαφή του ερμηνευτή και των μουσικών με το κοινό.

7. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;.

Τα μουσικά reality είναι σαφώς μια πολύ καλή λύση στις μέρες μας, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση ζήτηση στην ελληνική και διεθνή τηλεόραση. Είναι ένας πιο προσιτός και άμεσος τρόπος να παρουσιάσει κάποιος την δουλειά του, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι θα του εξασφαλίσει μια θέση στον χώρο. Αποτελεί όμως μια σημαντική βοήθεια. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδίαν γνώμη μιας και δεν έχω λάβει μέρος σε κάποιο reality, χωρίς όμως να κατακρίνω κάποιο από αυτά. Δείχνω όμως προτίμηση πάντα στο μουσικό κομμάτι, έναντι του lifestyle που συνοδεύει αναπόφευκτα τα παιχνίδια αυτά, ή τουλάχιστον κάποια από αυτά.

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Αγαπημένοι μου δίσκοι:

Stevie Wonder, «Songs in the Key of Life».
Frank Sinatra, «The collection»
Andrew Lloyd Weber, «The Phantom of the Opera».
Θάνος Μικρούτσικος, «Ο Σταυρός του Νότου».
Queen, «A night at the Opera».

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα διάλεγα οπωσδήποτε καλλιτέχνες από τη νέα γενιά μαζί με κάποιους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, κυρίως συνθέτες, με διαχρονικό έργο.

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Έχω ζήσει διάφορες σημαντικές στιγμές στη ζωή μου, από τη γέννηση του μικρού μου αδερφού μέχρι την πρώτη μου συναυλία με τον αείμνηστο Γιάννη Σπανό το 2009. Η κάθε στιγμή είναι σίγουρα μοναδική κι έχει το δικό της ηχόχρωμα. Δύσκολα μπορώ να διαλέξω μια. Δεν παύουν να είναι όμως μοναδικές κι ανεπανάληπτες.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός, στις ζωές μας;

Με τις συνθήκες που ζούμε μάλλον μια δόση υπερρεαλισμού χρειαζόμαστε… Αν και προσωπικά παραμένω ρομαντικός…