/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ματίνα Ζαγκότη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ματίνα Ζαγκότη

Η συγγραφέας Ματίνα Ζαγκότη απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παιδικού βιβλίου “Τα φτερά της φιλίας”. 

  1. Τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο, “Τα φτερά της φιλίας” από τις εκδόσεις Διάνοια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα;

Το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η φιλία και το αποτύπωμα που αφήνει στη ζωή μας ως φάρος ελπίδας και φωτός. Ως ενήλικες δυστυχώς παραμελούμε τους φίλους μας λόγω της καθημερινότητας που μας καταβάλλει. Όμως ως μικροί, το μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας είναι οι φίλοι. Το βιβλίο αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να πλαισιώνεσαι από ανθρώπους που νοιάζονται για σένα. Ακόμη, αγγίζει θέματα όπως η διαφορετικότητα και η φιλαναγνωσία. Επίσης, ενθαρρύνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αγαπήσουν τον εαυτό τους. 

  1. Πώς θα χαρακτηρίζατε τους κεντρικούς ήρωες; Τι τους ενώνει και τι τους διαφοροποιεί;

Μοναδικούς. Ξεχωριστούς. Πέρα από την φιλία που τους δένει, τους ενώνει η ιδιαιτερότητά τους. Η καλοσύνη, η αγάπη για τον πλησίον. Παρόλο που αρχικά μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί, σταδιακά ανακαλύπτουν πως έχουν περισσότερα κοινά από όσο φαντάζονταν. Τελικά, μέσα στη μοναδικότητά τους, συμπληρώνονται με έναν τρόπο που μόνο οι φίλοι μπορούν.  

  1. Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσουν ως απόσταγμα οι αναγνώστες του βιβλίου;

Ελπίζω, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες πρωτίστως να ευχαριστηθούν το ταξίδι της ανάγνωσης. Έπειτα, τα παιδιά να αντιληφθούν την σημασία της φιλίας και της ανιδιοτέλειας. Να καταλάβουν πως το να είσαι διαφορετικός δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Οι ενήλικοι αναγνώστες ελπίζω να θυμηθούν τι αξίζει πραγματικά στη ζωή και να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους.   

  1. Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαιδευτική προσπάθεια για να αποκτήσουν τα παιδιά μια πιο ενεργή αίσθηση αλληλεγγύης;

Τα παιδιά είναι αναντίρρητα μικροί μίμοι. Κάνουν αυτό που βλέπουν, όχι αυτό που τους λέμε. Όσο και να εντείνουμε την εκπαίδευση στην αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, αν δεν δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα ως γονείς, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντίστοιχο της προσπάθειας. Πρέπει οι ίδιοι να γίνουμε φορείς αλληλεγγύης, σεβασμού, καλοσύνης, ώστε τα παιδιά να βαδίσουν στα χνάρια μας.  

  1. Αν έπρεπε να επιλέξετε την πιο χαρακτηριστική φράση του βιβλίου, ποια θα ήταν αυτή;

Εσύ είσαι πιο σημαντική από τον φόβο μου!

  1. Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Όταν γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος ένιωσα την ανάγκη ως μητέρα να του μεταδώσω βασικές αξίες και ιδανικά της ζωής. Όσα πίστευα πως θα ήταν απαραίτητα εφόδια στη ζωή του. Αυτή η επιθυμία μου μεταφράστηκε σε παραμύθι. Έπειτα ανακάλυψα πως η συγγραφή είναι ένας υγιής τρόπος έκφρασης που αγγίζει όχι μόνο τα δικά μου παιδιά αλλά όλα τα παιδιά του κόσμου. 

  1. Τα παιδιά είναι πιο “δύσκολοι” αναγνώστες από τους “μεγάλους;

Εξίσου δύσκολοι θεωρώ. Έχουν άλλες απαιτήσεις. Χρειάζεται προσοχή στο λεξιλόγιο, στο πως θα προσεγγίσεις κάποιο θέμα. Πρέπει να είσαι ειλικρινής, αλλά με λεπτότητα. Να σέβεσαι την ευαίσθητη ψυχούλα τους. Επίσης τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι μικρά και μπορούμε να τα κοροϊδέψουμε γιατί έτσι υποτιμάμε τις δυνατότητές τους. 

  1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Όπως όλοι και όλα, έτσι και το βιβλίο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής μας. Για μένα δεν έχει σημασία αν διαβάζεις στο τάμπλετ ή στο βιβλίο, αλλά ότι μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάσεις. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου, αλλά το ότι οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται το βιβλίο ως μέσο ψυχαγωγίας. Προσωπικά, δεν μπορώ να διαβάσω στην οθόνη, δε με ευχαριστεί. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμένα, που λατρεύουν την υφή και την μυρωδιά των βιβλίων, όποια κι αν είναι η τάση της εποχής, το έντυπο βιβλίο θα είναι πάντα παρόν.  

  1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Χάρπερ Λι. Η καλύβα του μπαρμπά-Θωμά, Χάριετ Μπίτσερ Στόου. Ιστορίες να σκεφτείς, Χόρχε Μπουκάι. Ο ηλίθιος, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι. 

  1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Έρνεστ Χέμινγουει. Μάρκ Τουέιν. Φίοντορ Ντοστογιέφσκι. Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Σιμόν ντε Μποβουάρ. Αγκάθα Κρίστι. Διδώ Σωτηρίου  

  1. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Σε όλα χρειάζεται ισορροπία. Όντας στυγνός ρεαλιστής κινδυνεύεις να γίνεις κυνικός, άκαρδος. Όντας αθεράπευτα ρομαντικός, κινδυνεύεις να θεωρηθείς αιθεροβάμων. Η μέση οδός είναι η λύση. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος, η κάθε ζωή είναι ξεχωριστή. Μόνο εσύ που ζεις τη ζωή σου, ξέρεις που είναι το μέτρο. Να είσαι παρών, να πατάς γερά στα πόδια σου, αλλά να έχεις το βλέμμα στα σύννεφα, εκεί που ζουν τα όνειρά σου!