/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κρινιώ Νικολάου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κρινιώ Νικολάου

Η τραγουδοποιός κι ερμηνεύτρια Κρινιώ Νικολάου, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή το νέο της τραγούδι “Χρώμα σιωπής” και την εμφάνισή της το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στον Πολυχώρο Πόλις.

Καινούριο τραγούδι με τίτλο “Χρώμα σιωπής”. Πείτε μας κάποια παραπάνω στοιχεία για το ύφος και τους συντελεστές αυτής της δουλειάς;

To “Χρώμα σιωπής” είναι ένα τραγούδι ερωτικό που αναφέρεται με εμφατικό τρόπο στον ανυπέρβλητο έρωτα. Τη δύναμη που κρύβει ένα βλέμμα που μπορεί να επηρεάσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση και να αλλάξει τα πάντα. Μία αίσθηση απόδρασης που δίνει φτερά για το ανέγγιχτο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, όνειρο. Στο “Χρώμα σιωπής” έχει γράψει τους στίχους ο Νικόλας Τσιόρβας και ο Χρήστος Ταμπουρατζής υπογράφει την ενορχήστρωση.

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σας;

Οτιδήποτε! Η μουσική κυλά σε κάθε κύτταρο ενός καλλιτέχνη, οι μελωδίες είναι ένας χείμαρρος που παρασύρει νότες και λόγια και είναι η απαρχή για την ευλογία της έμπνευσης. Ένας δυνατός στίχος ξεκλειδώνει θησαυρούς, δημιουργεί  σαν ηλεκτρικό φορτίο ανατριχίλα, όταν καταγράφεται μαγικά στο μυαλό και απομένει η αποτύπωση πάνω στο πεντάγραμμο. Λατρεύω τη φύση, τη θάλασσα, τα φεγγάρια, τις στιγμές!. Όλα εμπνέουν!

Τι κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Η ψυχή. Η στιγμή. Το άγγιγμα. Ευθυγραμμίζονται, σε παίρνουν τα τραγούδια από το χέρι και με την ώθηση που σου δίνει η αγάπη του κοινού σε κάνει να νιώθεις σαν να πετάς μαζί τους.

Θεωρείτε ότι εκφράζεστε καλύτερα μέσα από ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Σε όλα τα ζητήματα της ζωής μου θέλω να έχω ταυτότητα. Χωρίς ταμπέλες, χωρίς απόλυτες τοποθετήσεις, χωρίς “αποκλείεται”. Όταν με αγγίξει το ραβδί της έμπνευσης δεν θα διστάσω να τολμήσω. Είναι η στιγμή, είναι η διάθεση, είναι όλα αυτά που κουβαλάς μέσα σου, είτε είναι βιώματα είτε ακούσματα που σε έχουν επηρεάσει και χωρίς να το καταλαβαίνεις βγαίνουν μέσα από εσένα.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Σε μία πολύ περίεργη εποχή και σκούρα γκρι γύρω μας, να μπορώ πάντα να βάζω χρώμα με τις νότες, να ονειρεύομαι για περισσότερη αγάπη,  περισσότερους αληθινούς ανθρώπους και πάντα ο διακόπτης της δημιουργίας μου να είναι ανοιχτός.

Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Στο δικό μου στερέωμα ναι! Η επαφή, η αμεσότητα, η διάδραση, η επικοινωνία πριν, μετά και κυρίως κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αγαπώ και επιλέγω τις μικρές, ζεστές, παρεΐστικες μουσικές σκηνές. Δίνω κάθε φορά την ψυχή μου και την μοιράζομαι.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Πολύ σημαντικό αφού η μουσική κινείται σε ένα μεγάλο μέρος μέσω διαδικτύου, στις μουσικές πλατφόρμες. Η μουσική όμως, όποιο και να είναι το μέσο, είναι η πρωταγωνίστρια.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Υπάρχουν παιδιά άξια και ταλαντούχα που η τηλεόραση τους δίνει βήμα και ευκαιρίες μαζί κυρίως με το διαδίκτυο, είναι ίσως μονόδρομος προς την αναγνωρισιμότητα. Προσωπικά είχα την ευλογία ενός θαύματος από συνεργασίες στο ξεκίνημα μου και το εκτιμώ. Δεν ξέρω αν θα πήγαινα σε κάποιο Talent Show, σίγουρα ξέρω ότι δεν θα μου αρέσει η θέση του κριτή.

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Και το δημιουργικό έργο άρθρωση λόγου δεν είναι; Και ο καλλιτέχνης μέλος στο κοινωνικό σύνολο δεν είναι; Ασφαλώς και πρέπει να έχει λόγο, φτάνει να τον αρθρώνει μεστά, με γνώση του αντικειμένου. Και οφείλει στα δύσκολα να βγαίνει αυτός  και η τέχνη του μπροστά. 

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

«Το χαμόγελο της Τζοκόντα» – Μάνος Χατζιδάκις
«Τρίτη ανθολογία» – Γιάννης Σπανός
«Hotel California» – Eagles
«Ρεσιτάλ» – Κώστας Χατζής/ Μαρινέλλα
«Thriller» – Michael Jackson 

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα αναφέρω κάποιους καλλιτέχνες που έχουν γράψει μεγάλη ιστορία αφενός και αφετέρου μου έχουν ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγάπη μου για το τραγούδι και τη μουσική και τους έχω πάντα μέσα μου. Θα γυρίσω για λίγο λοιπόν το χρόνο πίσω… Μάνος Χατζιδάκις, Aretha Franklin, Edith Piaf, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Freddie Mercury, Βασίλης Τσιτσάνης.