/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Έρρικα Πατρικίου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Έρρικα Πατρικίου

Η ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr. Μας μιλά για το νέο της δίσκο με την Ευσταθία, τα άμεσα σχέδια αλλά και τα καλλιτεχνικά όνειρα της.

1.Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Θεωρώ πως αυτό είναι πολύ συγκυριακό. Έχει να κάνει με το πώς θα τη βιώσει ο ερμηνευτής αλλά και με το πώς θα την εισπράξει ο ακροατής. Και καθόλου αντικειμενικό. Έχω λατρέψει ερμηνείες που άλλοι θεώρησαν κακές και το αντίθετο.

2. Τι ρόλο παίζει ο ψηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Πιστεύω πως παίζει ρόλο σημαντικό. Καταρχάς πια τα περισσότερα τραγούδια κυκλοφορούν, γίνονται γνωστά και αγαπιούνται μόνο από το Youtube . Είναι πιο εύκολο και για τους καλλιτέχνες αφού η κυκλοφορία των άλμπουμ πια είναι κάπως άπιαστο όνειρο. Χρειάζεται αρκετά χρήματα γιατί όπως ξέρουμε την παραγωγή την κάνουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Ωστόσο πιστεύω πως στην πανδημία λειτούργησε μάλλον θετικά αυτό. Ο κόσμος είχε το χρόνο να ψάξει, να ανακαλύψει νέα τραγούδια νέους ερμηνευτές και δημιουργούς μέσα από το youtube.

3. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;

Ξέρετε είναι μια ερώτηση που με φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί το φαινόμενο των reality shows είναι κάτι που με θλίβει πολύ και που προσπαθώ να το βγάλω από το μυαλό των μαθητών μου με επιχειρήματα σοβαρά και από την άλλη βλέπω όλη αυτή τη λαχτάρα των παιδιών και ξαφνικά τα λόγια μου ακούγονται κάπως κυνικά..

Δεν θα σχολιάσω λοιπόν το φαινόμενο αλλά θα πω πως η αληθινή επιτυχία και αναγνώριση, κερδίζεται μόνο με πολλή δουλειά, ταλέντο, και καλό χαρακτήρα. Και φυσικά σε βάθος χρόνου.

4. Mε ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που ερμηνεύετε; Υπάρχουν έντεχνα ή “άτεχνα” τραγούδια και πώς τα διαχωρίζουμε;

Ερμηνεύω ό,τι μου αρέσει! Πρώτα απ’ όλα είμαι μουσικός όχι κριτικός. Ό,τι γλυκάνει την καρδιά μου ό,τι αγγίξει την ψυχή μου το ερμηνεύω δίχως να του βάζω ταμπέλες.

Τώρα αν ο κόσμος ένα τραγούδι που μου αρέσει να το τραγουδάω το θεωρήσει… άτεχνο, μη μου το πείτε γιατί πολύ θα στεναχωρηθώ. (γέλια)

5. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας δίσκο και τη συνεργασία με την Ευσταθία;

Η συνεργασία με την Ευσταθία είναι τουλάχιστον απολαυστική! Δεν έλειπε από το πλευρό μου στο στούντιο. Οι παρατηρήσεις της με έμαθαν πολλά! Το καυστικό της χιούμορ με έκανε να παραλύω από τα γέλια. Θυμάμαι έναν κάπως βαρύ στίχο σε ένα τραγούδι μας που εγώ με την ερμηνεία μου το βάρυνα κι άλλο. Με κοίταξε σχεδόν με λύπη και μου είπε: « καλά βρε παιδί μου τραγούδι είναι και ο στίχος αυτός ούτε θυμάμαι πώς μου’ ρθε! Μην το παίρνεις τόσο κατάκαρδα»! Είχαμε γελάσει τόσο που δεν μπόρεσα εκείνη τη μέρα να το ηχογραφήσω το συγκεκριμένο τραγούδι.

Η Ευσταθία διαισθάνθηκε και ξύπνησε πτυχές της μουσικής μου ταυτότητας χωρίς καν να το αντιληφθώ.
Ο δίσκος μας είναι αρκετά ιδιαίτερος. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ο παραγωγός – ενορχηστρωτής μας ο Μανώλης Λιανής, που κατάλαβε τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε και μας κέρδισε από το πρώτο τραγούδι που μας έστειλε ενορχηστρωμένο. Είναι το σημαντικότερο πράγμα να συμφωνεί και να χαίρεται με το αποτέλεσμα όλη η ομάδα.

6. Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Καταρχάς μέσα στην καραντίνα δηλαδή τέλος Μαρτίου, θα κυκλοφορήσει ο δίσκος μας ψηφιακά και το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ.

Θέλω πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να το ταξιδέψω παντού. Μου έχουν λείψει τόσο πολύ οι παραστάσεις οι συναυλίες που κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι τραγουδάω σε παραλίες, σε θέατρα , παντού! Επίσης ετοιμάζουμε κάτι τελείως διαφορετικό πάλι με την Ευσταθία που δεν μπορώ ακόμα να σας αποκαλύψω.

7. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Να αγαπηθεί από τον κόσμο η δουλειά μου. Να σιγοτραγουδάει κάποιος ένα τραγούδι μου. Αυτό!

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1. Κατά Ματθαίον Πάθη ( Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ)
2. Μεγάλος ερωτικός ( Μάνος Χατζιδάκις)
3. Wish you were here ( Pink Floyd)
4. Ανάσα η τέχνη της καρδιάς ( Δήμητρα Γαλάνη)
5. Τραγούδια για τους μήνες ( Ελευθερία Αρβανιτάκη)

9 Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Δεν ξέρετε πόσους σκέφτηκα μόλις είδα την ερώτηση! Θα γράψω τους 3 πρώτους που μου ήρθαν στο μυαλό όμως γιατί αλλιώς δεν θα τελειώσουμε ποτέ!

Τον Φρανκ Σινάτρα , τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και φυσικά την πολυαγαπημένη μου Ευσταθία. Φτιάχνουμε ένα ωραιότατο καρέ!

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο αυτό που θα πω αλλά η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου είναι η γέννηση του γιού μου και θα την έντυνα με την ονειρεμένη Λιλιπούπολη.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ο ρεαλισμός είναι μια πραγματικότητα χωρίς συναίσθημα. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος μπορεί να το διαχωρίσει αυτό. Η φαντασία και η πραγματικότητα συμπορεύονται . Το μυστικό είναι η σωστή δόση κάθε φορά.