/Σωτηρία Σταυρακοπούλου: Μέτρον πάντων άνθρωπος | Τιμητικός τόμος για τον Περικλή Σφυρίδη

Σωτηρία Σταυρακοπούλου: Μέτρον πάντων άνθρωπος | Τιμητικός τόμος για τον Περικλή Σφυρίδη

Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Μέτρον πάντων άνθρωπος

Τιμητικός τόμος για τον Περικλή Σφυρίδη

Επιμέλεια – Εισαγωγή: Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Έργο εξωφύλλου: Γιώργος Αναστασιάδης, “Περικλής”, 1985. Λάδι, 50×30 εκ.

Εκδόσεις IANOS, 2023

ISBN: 978-618-5646-19-6

Σελ. 344

Διαστάσεις: 16.5cm x 24cm

Τιμή: 16.66€

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS ο τιμητικός τόμος για τον Περικλή Σφυρίδη, με τίτλο «Μέτρον πάντων άνθρωπος». Τον τόμο επιμελήθηκε η Σωτηρία Σταυρακοπούλου.

 

Κείμενο οπισθοφύλλου της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου:

Στις 5 Οκτωβρίου του 2023 συμπληρώνονται τα ενενηντάχρονα του γιατρού και συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη, ημέρα που ορίστηκε ως η opening day του τμήματος της Βιβλιοθήκης Bissell, του Κολεγίου ANATOLIA, που θα φιλοξενεί το Αρχείο και τις Συλλογές των βιβλίων του. Με την αφορμή αυτή, ανέλαβα την πρωτοβουλία της δημιουργίας του παρόντος τιμητικού τόμου και της επίδοσής του στα επικείμενα εγκαίνια. Επειδή ο κύκλος των φίλων και αναγνωστών του ήταν μεγάλος, απευθύνθηκα, κατά την κρίση μου, σε ανθρώπους των γραμμάτων, που είτε τον γνώριζαν προσωπικά, είτε είχαν μελετήσει το έργο του. Οι 42 εργασίες που συγκεντρώθηκαν, μελέτες, κριτικά άρθρα, μαρτυρίες κ.ά., δείχνουν την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μου, αναγνωρίζοντας έτσι την μεγάλη προσφορά του τιμώμενου στα γράμματά μας.

 

Βιογραφικό Σωτηρίας Σταυρακοπούλου:

Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο το 1957, αλλά από το 1975 ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για την δημώδη και την καθαυτό νεοελληνική λογοτεχνία, με έμφαση στη μεταπολεμική πεζογραφία της Θεσσαλονίκης, καθώς και μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Από τις εκδόσεις «IANOS» κυκλοφορούν τα βιβλία της: Επ’ αφορμή (2011), Τα Ερωτικά διηγήματα του Περικλή Σφυρίδη (2013), Τα Εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου (2019).

 

Βιογραφικό Περικλή Σφυρίδη:

Γεννημένος το 1933 στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου ANATOLIA της τάξης του 1952, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της γενέτειράς του (1975-1981), ενώ από το 1974 συνεργάστηκε με τον κύκλο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαγώνιος, τόσο στον λογοτεχνικό τομέα, όσο και στον εικαστικό. Εξέδωσε το περιοδικό Παραφυάδα (1985-1990), δημοσιεύοντας μόνον ανέκδοτα κείμενα πεζογράφων της Θεσσαλονίκης ή της ευρύτερης περιοχής της, χρημάτισε σύμβουλος έκδοσης, υπεύθυνος ύλης, του περιοδικού Το Τραμ (1987-1991/1996) και διοργάνωσε τέσσερα σημαντικά επιστημονικά συνέδρια για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης στον 20ό αιώνα («Παραμυθία Θεσσαλονίκης», το 1996· «Η Ποίηση στη Θεσσαλονίκη», το 2001· «Φυτώρια λογοτεχνίας. Τα λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης», το 2005· «Η Κριτική και οι κριτικοί της Θεσσαλονίκης», το 2008). Παράλληλα δημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές, δεκαέξι συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, δύο αυτοσχόλια πνευματικής πορείας, ενώ έγραψε πολλές μελέτες για συγγραφείς ή ζωγράφους και συνέταξε τρεις ανθολογίες με πεζογράφους της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε και με το σενάριο, μεταφέροντας στην οθόνη διηγήματα δικά του, αλλά και γράφοντας κείμενα για τα ντοκιμαντέρ της σειράς «Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη» και «Λογοτεχνικοί Περίπατοι στη Βόρεια Ελλάδα». Τέλος, στο διάστημα 2009-2010, ως μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, δημιούργησε τη λογοτεχνική σειρά των εκδόσεων του Βαφοπούλειου.