/Σάλτσα ντομάτας για τον χειμώνα

Σάλτσα ντομάτας για τον χειμώνα

Γράφει η Τζούλια Παντάκη, Food guide

Ντομάτα, η βασίλισσα του καλοκαιριού, το φρούτο (ναι,είναι φρούτο !!! Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρπός ενός φυτού που βγάζει σπόρους είναι φρούτο) που δεν λείπει από καμιά κουζίνα. Πρωταγωνίστρια σε πολλά πιάτα, πρώτη και καλύτερη στην Χωριάτικη σαλάτα, κυρίαρχη στα Γεμιστά, στα λαδερά δίνει χρώμα και γεύση, μελωμένη σάλτσα ντομάτας στα περισσότερα φαγητά όλου του χρόνου.

Τίγκα οι πάγκοι των λαϊκών αγορών με ντομάτες κάθε σχήματος και μεγέθους, για σαλάτα,για λαδερά και τα μικρά πομοντόρια για σάλτσα. Κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου κάθε βδομάδα γεμίζω τσάντες με τα μικρά σκληρά πομοντόρια για χειμωνιάτικη σάλτσα,πλένω, ξεφλουδίζω ή τρίβω και αποστειρώνω βάζα για να αποθηκεύσω σάλτσα για τα χειμωνιάτικα μαγειρέματα και να παραμείνει η καλοκαιρινή φρεσκάδα στο ντουλάπι μου.

Υλικά

Ντομάτα ( η καλύτερη σάλτσα γίνεται με πομοντόρια)
Χοντρό αλάτι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένω τις ντομάτες, και τις αποφλοιώνω (σε καυτό νερό για 3-4 λεπτά) η φλούδα φεύγει.Τις πολτοποιώ στο μίξερ και τις βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν.Για δυο κιλά πολτοποιημένης ντομάτας ρίχνω 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι..

Βράζω σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να βράζει και μετά σε μεσαία.μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία της ντομάτας. Ανακατεύω με κουτάλα κατά διαστήματα να μην κολλήσει η σάλτσα.

Όταν είναι έτοιμη και ζεστή η σάλτσα γεμίζω αποστειρωμένα βάζα, 4-5 εκ από το χείλος και σκεπάζω την επιφάνεια σε ελαιόλαδο. Σφραγίζω και αναποδογυρίζω τα βάζα πάνω σε πετσέτα για όλο το βράδυ.

Προτάσεις
– Αρωματίζω την σάλτσα μου με διάφορα μυρωδικά. Ρίγανη,βασιλικό,σκόρδο,καυτερά πιπεράκια.
– Για χειμωνιάτικα φαγητά -κοκκινιστό μοσχάρι- κοτόπουλο- μακαρόνια, προσθέτω ψιλοκομμένο κρεμμύδι,σκόρδο,πιπεριές
-Τα βάζα έχουν διάρκεια ζωής στο ντουλάπι ένα χρόνο

🍴🍅