/Παραβολή των Δέκα Παρθένων, χρήσιμες σκέψεις

Παραβολή των Δέκα Παρθένων, χρήσιμες σκέψεις

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες παραβολές του Ιησού, η οποία διδάσκει την αρετή της προετοιμασίας και της σωφροσύνης.
Την παραβολή αυτή μας την έχει διασώσει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο 25ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του.

Πέντε από αυτές ήταν σοφές και είχαν προνοήσει να φέρουν λάδι, ενώ οι άλλες πέντε ήταν μωρές και δεν είχαν προνοήσει να φέρουν μαζί τους το απαραίτητο λάδι για το γαμπρό.

Παραβολή που ακουμπά το κεφάλαιο της Θεολογίας που ονομάζεται Εσχατολογία και αφορά όλα αυτά που θα συμβούν στην έλευση της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου.

Το δίδαγμα είναι η επιθυμία και η προθυμία που πρέπει να δείχνουμε προκειμένου να περιμένουμε την έλευση της παρουσίας του Ιησού στην Τελική Κρίση.

Γιατί ο Κύριος χρησιμοποιεί την ιδιότητα της παρθένας στη συγκεκριμένη παραβολή;
Για να δείξει ότι παρά το γεγονός ότι η παρθενία και η εγκράτεια υμνούνται ως αρετές, δεν αρκούν για να κερδίσει κάποιος Βασιλεία Ουρανών.

Οι τελώνες και οι πόρνες βρίσκονται στη Βασιλεία των Ουρανών, φώναζε ο Ιησούς στους τυπολάτρες Φαρισαίους, οι οποίοι είχαν αποστεγνώσει την ψυχή τους από πραγματικές αξίες.

Να μη νομίζουν πολλοί ότι μονάχα η παρθενία εξασφαλίζει σωτηρία. Ο ίδιος ο Ιησούς έχει τεράστια ανοχή απέναντι στα ερωτικά παραστρατήματα.

Οι δέκα παρθένες είναι ένα εξαίσιο δείγμα προετοιμασίας του ανθρώπου για τον ερχομό του Κυρίου.

Οι πέντε παρθένες που δεν είχαν προετοιμαστεί, ζήτησαν από τις σοφές λίγο λάδι για να καλύψουν την έλλειψή τους. Οι σοφές αρνήθηκαν, δείχνοντας ότι εκείνη την ύστατη στιγμή ο κάθε άνθρωπος οφείλει εκείνη τη στιγμή να κοιτάξει και τη σωτηρία του εαυτού του.

Οι παρθένες συμβολίζουν την ανθρώπινη ψυχή, ενώ το λάδι είναι ένας συμβολισμός της εναγωνιούς προσπάθειας του ανθρώπου για τη διατήρηση του υλικού φρονίματος εις βάρος της πνευματικές προόδου.
Η δεύτερη παρουσία του Κυρίου θα έρθει όπως ο κλέφτης τη νύχτα. Οι μωρές παρθένες είναι ο άνθρωπος του σήμερα, εγκλωβισμένος στην πλάνη του υλικού ευδαιμονισμού και αδιάφορος για την πνευματική του στασιμότητα.

Όταν ο γαμπρός έρθει, πρέπει να μπουν όλη μέρα για να γιορτάσουν τη χαρά του και την παρουσία του. Η καθυστέρηση και η απροετοιμασία έγιναν τελικά η αιτία οι πέντες μωρές να στερηθούν της ελεύσεως και του εορτασμού του ίδιου.