/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Παντελή Αμπαζή

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Παντελή Αμπαζή

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Παντελής Αμπαζής απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία των δυο νέων του δίσκων, ο “παντεΛΑΚΗΣ” σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και “τα τραγούδια περιωπής” σε δικές του συνθέσεις.

1. Έχετε κυκλοφορήσει δύο νέους δίσκους. Ο πρώτος, ο “παντεΛΑΚΗΣ” σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και κυρίως δικούς σας στίχους. Τι διαφορετικό θα βρούμε σε αυτό το δίσκο και ποια είναι η αίσθηση για έναν δημιουργό, όπως εσείς, όταν συνεργάζεται με έναν άλλο σημαντικό τραγουδοποιό;

Οι στίχοι είναι όλοι δικοί μου εκτός από το YOLO του εκλεκτού ομότεχνου Φοίβου Δεληβοριά. Όλες οι πρωτότυπες μουσικές του σπουδαίου Λάκη (με τα ψηλά ρεβέρ). Με τον Λάκη είμαστε είκοσι πέντε χρόνια φίλοι και συνεργάτες. Έχουμε κάνει μαζί μια μεγάλη επιτυχία, το ΓΑΤΟΝΙ. Και πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το διαφορετικό που θα βρείτε σ’ αυτό το δίσκο είναι δεκατρία ωραία διαφορετικά τραγούδια. Όχι σαν τα ίδια και τα ίδια που ακούμε τελευταία παντού. Τραγούδια με jazz διάθεση και rock άποψη! Σοβαρά αστεία τραγούδια. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς τίτλους: Αργά βαδίζω, ανεξήγητα αρέσω, μαϊντανός και άνηθος, ο ύμνος των χοντρών, η γλώσσα του Μικ Τζάγκερ, ο φόβος του πόνου, η ζωή είναι τραμπάλα και μια μεγάλη έκπληξη, ο μαύρος ουρανός με την μοναδική φωνή του Σταμάτη Κόκοτα.

2. Πώς προέκυψε, ο άλλος σας δίσκος, “τα τραγούδια περιΩπής”; Μοιάζει να αποτελεί έναν δίσκο κοινωνικού σχολιασμού με σκωπτική διάθεση.

Είναι τραγούδια που έγραψα και ηχογράφησα κατά κύριο λόγο μέσα στην καραντίνα. With a little help from my friends: Σταμάτης Κόκοτας, Βαγγέλης Δεληκούρας, Παντελής Θαλασσινός, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιώργος (Τένορμαν) Τζιουβάρας, Κώστας Τζιαγκούλας, Κοσμάς Κοκόλης. Πρόκειται για τραγούδια ώριμα και φρέσκα. Χιουμοριστικά ή εύθυμα. Σοβαρά αστεία τραγούδια! Με σουρεάλ λαϊκό στίχο. Ντεμοντέρνες μουσικές και ενορχηστρώσεις. Ενδεικτικά πάλι αναφέρω μερικούς τίτλους: ο σκαραβαίος, ο πληθυντικός των πρώην, μια κυρία απ’ την Τεργέστη, θα σας δω στην κηδεία μου όλους, Λαγονήσι Καρπενήσι, κάθε τέλος κι αρχή σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και ερμηνεία Σταμάτη Κόκοτα και τέλος τις Ετυμολογίες σε σκωπτική αθυρόστομη ανέκδοτη ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που το τραγουδάμε ντουέτο με τον εξαιρετικό ηθοποιό, εικαστικό και τραγουδιστή Άγγελο Παπαδημητρίου.

3. Συχνά, ερμηνεύετε με μια θεατρική και χιουμοριστική διάθεση. Μήπως η υποκριτική σας ελκύει εξίσου με τη μουσική;

Πιστεύω ότι το τραγούδι είναι ένας τρίλεπτος ρόλος. Η ερμηνεία και η σωστή άρθρωση λόγου είναι εξίσου σημαντική με το καλλίφωνο τραγούδισμα. Μου αρέσει πολύ η πρόζα. Η μουσική κωμωδία. Το stand up comedy. Θέλω πάντα να προλογίζω και να αποφωνώ με δυό πνευματώδεις κουβέντες τα τραγούδια στις συναυλίες. Έχω παίξει σε ουκ ολίγες μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μαζί με σπουδαίους σανιδοφάγους ηθοποιούς: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αντώνης Λουδάρος, Ρένος Χαραλαμπίδης, κ.α. Όταν κλείνει η αυλαία μεταξύ σοβαρού και αστείου, συχνά τους λέω πόσο καλά τραγουδούν και μου λένε πόσο καλά παίζω!

4. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Στο στούντιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και οι μέτριοι μπορούν να γίνουν καλοί. Στις ζωντανές εμφανίσεις όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός! Εκεί φαίνεται η αλήθεια σου και έχεις να αναμετρηθείς πρώτα με τον πιο σκληρό κριτή, τον εαυτό σου και μετά με τον μόνο ακροατή που μας ενδιαφέρει πολύ η γνώμη του: τον μη ειδικό. Τον απλό κόσμο που πληρώνει για να σε ακούσει και δεν πρέπει να τον απογοητεύσεις αλλά να τον γοητεύσεις. Να περάσει καλά και στόμα με στόμα να έρθει η επιτυχία. Και τότε μόνο καθιερώνεται ένας καλλιτέχνης στην συνείδηση του κοινού, αν γκελάρει στην πλατεία, αν έχει δυνατό live, καλή επαφή με τον κόσμο. Για μένα είναιναι το Α και το Ω.

5. Κατά τη δημιουργία ενός τραγουδιού, η μελωδία προηγείται του στίχου ή το αντίθετο;

Εν αρχή ην ο λόγος, αλλά χωρίς καλή μουσική, καλύτερα να εκδώσεις ένα βιβλίο! Και χρονολογικά πάντως συνήθως γράφω πρώτα τον στίχο. Το ιδανικό είναι βέβαια το ταυτόχρονα! Να ταιριάξουν με τη μία, μουσική, στίχος και ερμηνεία. Ευθύς εξαρχής. Η επιτυχία τότε είναι σχεδόν βέβαιη! Αν και καμμιά προφανής ορθολογική διαδικασία δεν μπορεί να προδικάσει ή να ερμηνεύσει ένα γκράν σουξέ…

6. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Κάποια τραγούδια μου να νικήσουν το χρόνο. Να τραγουδιούνται κι απ’ τα εγγόνια μας. Αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει.

7. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Το μέσον μόνο άλλαξε και θα αλλάζει διαρκώς. Η μουσική είναι μία, δεν αλλάζει. Η μουσική του παρελθόντος είναι η μουσική του μέλλοντος! Το ρούχο αλλάζει, το σώμα μένει. Ένα τραγούδι σήμερα θα φτάσει ψηφιακά στο αυτί μας μέσω bluetooth χωρίς να περιέχεται σε κανένα απτό υλικό όπως βινύλιο, κασέτα, cd, κλπ Ο ρόλος της μουσικής όμως είναι ίδιος. Να γλυκαίνει τον πόνο, να αυγατίζει τη χαρά. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει εσαεί. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε.

8. Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

Να την αγαπάει. Να το παλεύει τίμια. Σκληρά αλλά τίμια. Τρία είναι τα μυστικά της επιτυχίας: Δουλειά, δουλειά και δουλειά. Μόνο έτσι γίνεσαι καλύτερος. Όχι απ’ τους άλλους. Από τον εαυτό σου.
Τέλος θα ήθελα να του πω, ότι οι τσάμπα συμβουλές αξίζουν τα λεφτά τους! Να κάνει λοιπόν ότι του λέει η καρδιά του.

9. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Βοηθάνε πολύ τα παιδιά! Αλλά ποια παιδιά; Τους κριτές. Οι διαγωνιζόμενοι είναι απλά αναλώσιμοι.

10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Abbey road BEATLES
Το χαμόγελο της Τζοκόντας ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
The best movie theme songs NINO ROTA
Χαμηλή πτήση ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
The dark side of the moon PINK FLOYD

11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μότσαρτ, Γιώργο Ζαμπέτα, Beatles, Λουκιανό Κηλαηδόνη.