/Πάνω από όλους…

Πάνω από όλους…

Ζεστός Μάης του ´64. Ο καιρός εξαίσιος. Με δύο συμμαθήτριές μου κάναμε σκασιαρχείο: Βόλτα στον Βασιλικό Κήπο, όπως τον λέγαμε τότε. Βγαίνοντας από την πύλη της Αμαλίας, είδαμε τον Μίκη. Ευθυτενής, ωραίος, με τα μαύρα μαλλιά στο μέτωπο, φορώντας ολόλευκο πουκάμισο, μιλούσε με δύο κυρίους, στο πλακόστρωτο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στα μάτια μου; Τεράστιος.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, έκανα μεγάλη αποκοτιά. Πλησίασα και του έδωσα μια άσπρη γαρδένια που είχα στην τσέπη μου. Οι άλλες έμειναν με το στόμα ανοικτό. Εκείνος μου χαμογέλασε. Γύρισα στις συμμαθήτριές μου και είπα σοβαρά: «Κάποτε θα του πάρω συνέντευξη». Είχα δηλώσει στην τάξη ότι θα γίνω δημοσιογράφος. Του είπα την ιστορία, πρώτη φορά, φέτος τον Σεπτέμβρη. Διασκέδασε πολύ.

Ηξερα τα πάντα για τον αρχηγό των Λαμπράκηδων. Η γειτόνισσα κυρία Σία, ήταν στην ΕΔΑ. Μου χάριζε βιβλία, μου έδινε να διαβάζω την «Αυγή». «Διάβαζε για να ξημερώσει», μου έλεγε. Η κυρία Ελένη -«ερωτευμένη» με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- με έπιασε με την εφημερίδα στο χέρι. Κάλεσε τη Σία και ήσυχα τής είπε, «η Αννα είναι παιδί ακόμη. Δεν χρειάζεται κατήχηση. Αμα μεγαλώσει, αποφασίζει…».

Από το 1978 διασταυρώθηκαν πολλές φορές οι δρόμοι μας με τον Μίκη. Του πήρα πολλές συνεντεύξεις -ανατρεπτικές παρεμβάσεις, είτε στα προεκλογικά είτε στις κυβερνητικές αποφάσεις- νιώθοντας πάντα την ίδια εφηβική συγκίνηση. Η τόλμη του, η ειλικρίνειά του, ο ρεαλιστικός πολιτικός λόγος του είναι πάντα αποκάλυψη.

Ο μεγάλος μουσικός, o ευπατρίδης που βάζει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από ό,τι κομματικό, ο πνευματικός ηγέτης που δεν ζήτησε ποτέ και τίποτε για τον εαυτό του: Αυτός είναι ο Μίκης. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, γυρίζοντας από ένα θερινό ταξίδι τους, στο Σότσι, μου είπε: «Η Ιστορία ίσως να γράψει δύο αράδες για μένα. Για τον Μίκη σελίδες. Η μουσική του είναι η δύναμη για όλο τον κόσμο που παλεύει».

Γράφω σήμερα για τον αγαπημένο φίλο μου, επειδή τις τελευταίες μέρες ασυλλόγιστες, επιπόλαιες κουβέντες δημιούργησαν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα που δεν αρμόζει ούτε στον άνθρωπο Μίκη ούτε στον τελευταίο μεγάλο μουσικό μας. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και σιωπηλοί για πράγματα που αγνοούμε. Ο Μίκης ήταν και είναι ο καλύτερος πατέρας για την οικογένειά του. Ο Μίκης, είναι πάνω από όλα. Πάνω από όλους μας. Ο σεβασμός, η αγάπη μας, απεριόριστα.