/Οι Panik at the Opera στο CulturePoint.gr

Οι Panik at the Opera στο CulturePoint.gr

Οι Panik at the Opera, είναι το νέο project του Γιώργου Tenorman Τζιουβάρα, που κάνουν δυναμική εμφάνιση με το πρώτο τους τραγούδι “She’s the soul of the world”. Με αυτή την αφορμή, ο Κωνστανίνος Μανίκας, τον “ανακρίνει”, θέλοντας να μάθουμε όλοι μας περισσότερα για αυτή τη νέα προσπάθεια. 

Νέο τραγούδι με τους Panik at the Opera με τίτλο “She’s the soul of the world”. Τι θέλετε να να μας εκφράσετε με αυτό το κομμάτι;

Είναι το πρώτο τραγούδι και video clip με το νέο μας σχήμα. Είναι ένα κομμάτι για την τρυφερότητα του έρωτα, αλλά κυρίως για την δύναμη που έχει μια γυναίκα, μια γυναίκα άγγελος, ερωμένη και στήριγμα. Σε μια εποχή που η αγάπη έχει παραγκωνιστεί και που φαντάζει δευτερεύουσας σημασίας, επιλέγουμε να μιλήσουμε με απλά λόγια για αυτό.

Τι το διαφορετικό πρεσβεύουν μουσικά οι Panik at the Opera, σε σχέση με την μέχρι τώρα πορεία σου;

Κάθε τι που κάνουμε δημιουργείται από την ανάγκη μας για εξέλιξη, να προσφέρουμε στον κόσμο διαφορετικά πράγματα και πτυχές του εαυτού μας.

Έτσι και για μένα, οι Panik at the Opera, έχουν έναν ήχο που πηγάζει από τις επιρροές μας από Radiohead, David Bowie, από την ελληνική μας παράδοση, που για μένα είναι πια και ο Χατζιδάκις και ο Λοΐζος, και άλλες τόσες μουσικές που έχω αγαπήσει κι εγώ και τα άλλα δύο μέλη του γκρουπ, επιρροές που ήδη μεταμορφώνονται σε έναν σύγχρονο, γεμάτο  ήχο, που έχει τη δυνατότητα να λάμψει  και σε μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Το αν θα το ονομάζουμε art alternative trip progressive pop ή οτιδήποτε τέτοιο, σήμερα ίσως μοιάζει και περιττό· θα φανεί στην πορεία.

Θέλετε το ύφος σας να έχει στοιχεία παρόμοια με του πρώτου σας single ή στην πορεία θα ακούσουμε εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις;

Όχι, ήδη το επόμενο τραγούδι μας είναι αρκετά διαφορετικό, είναι με ελληνικό στίχο, πιο γρήγορο τέμπο, με ενδιαφέρουσα παραγωγική προσέγγιση από τον συνεργάτη μας Κώστα Μπουντούρη. Φυσικά το ύφος δεν θα διαφοροποιείται πολύ, θα έχει μια βάση αναγνωρίσιμη θεωρώ, ανεξαρτήτως γλώσσας ή δυναμικής.

Πόσο αλλαγμένος θα είναι κι ο Γιώργος, ερμηνευτικά σε αυτό το project;

Νομίζω φαίνεται από το πρώτο μας single η διαφορετική οπτική που θέλω να δώσω ως ερμηνεία, να αφήσω τη φωνή μου να λάμψει έτσι ακριβώς όπως είναι, φυσική, χωρίς περιττά στολίσματα, με βάση το συναίσθημα και το κείμενο.

Να περιμένουμε ένα νέο single ή μήπως υπάρχει στα σκάρια κι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ;

Και νέο single και ολόκληρο άλμπουμ θα ακολουθήσει σιγά σιγά. 

Με ποιο τρόπο λειτουργεί η χημεία ανάμεσα στα μέλη ενός γκρουπ για να ικανοποιεί όλους το τελικό αποτέλεσμα;

Η χημεία ή υπάρχει ή όχι στους ανθρώπους. Μάλλον. Το να λειτουργήσει φυσικά ένα γκρουπ σήμερα μοιάζει ως κάτι αφάνταστα δύσκολο, σκεπτόμενοι την εποχή μας, την ανάγκη μας για επιβίωση κτλ. Με τον Βαγγέλη και τον Σταύρο όμως έχουμε χημεία, εκτός από φίλοι, τα βρίσκουμε εξαιρετικά και μουσικά και ενεργειακά, εντός και εκτός σκηνής. Είναι και οι δύο μουσικοί κορυφαίοι στο είδος τους και καθετί που παίζουμε στο project, κάθε αναπνοή που παίρνουμε έχει τη δική της σημαντικότητα.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας;

Έχουμε κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι, και ήδη μιλάμε για μια ευρωπαϊκή περιοδεία την ερχόμενη άνοιξη. Από το site μας στο Bandcamp μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που είναι και η πρώτη για τους Panik.