/Οι νέες προτάσεις του CulturePoint.gr για βιβλία

Οι νέες προτάσεις του CulturePoint.gr για βιβλία

Αργύρης Παυλιώτης – Το φάντασμα της «Αίγλης»

Επιμέλεια: Νάντια Φαμέλου

Εκδόσεις IANOS, 2021

ISBN: 978-618-5141-90-5

Σελ. 328

Διαστάσεις: 14,5cm x 21cm

Τιμή: 11.00€

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Αργύρη Παυλιώτη, με τίτλο «Το φάντασμα της Αίγλης». Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, με το καυστικό χιούμορ του, μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα όπου ξεδιπλώνεται η «οδύσσεια» του μέσου Έλληνα πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και την «παραφροσύνη» της δημόσιας διοίκησης στη δεκαετία του ’80, παλεύοντας για την απαλλοτρίωση ενός διατηρητέου μνημείου και καταλήγοντας σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας, γαλήνιος και συμφιλιωμένος με το μάταιο της περιπέτειάς του…

Απόσπαμα από το βιβλίο

Έφυγα στις τρεις από το υπουργείο. Ακολούθησα τη διαδρομή για τον σιδηροδρομικό «Σταθμό Λαρίσης». Στον δρόμο, προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αν αυτά που έζησα, συνέβησαν πραγματικά και δεν τα φαντάστηκα. Όχι, δεν τα φαντάστηκα· συνέβησαν πραγματικά! Δηλαδή σήμερα άνοιξε ο δρόμος για την απαλλοτρίωση; Και άρχισαν πάλι οι ενοχές… Αν δεν είχα δει αυτό το φάντασμα καθώς κατέβαινα τα σκαλοπάτια, αν δεν είχα καθίσει για να ονειροπολήσω, αν έφευγα αμέσως και δεν συναντούσα τον Οδυσσέα, όλα θα τέλειωναν όπως ήθελα. Τέρμα. Απαλλοτρίωση δεν γίνεται. Αλλά, σκέφτηκα, ο θείος Ανέστης κάτι θα σκαρφιζόταν πάλι για να με ταλαιπωρήσει. Τουλάχιστον, μ’ αυτή την εξέλιξη, θα μ’ αφήσουν ήσυχο για κάποιο διάστημα. Από την άλλη, τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Μπορεί να μην περνούσε από το Συμβούλιο, αφού τα οικονομικά του υπουργείου δεν αντέχουν τέτοια έξοδα. Μου το επεσήμανε και ο Οδυσσέας. Οι πιθανότητες ήταν πενήντα πενήντα. Οπότε, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, θα είχαμε «ΟΧΙ με βούλα»! Στις πέντε έφευγε το πρώτο τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Τηλεφώνησα στην Ιουλία και, αφού ρώτησα για τον γιόκα μου, την ενημέρωσα ότι θα έφτανα στις έντεκα εκεί. Με ρώτησε τι έγινε και της είπα μόνο ένα ξερό «Καλά νέα». Σ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού κοιμόμουν βαθιά, αφού την προηγούμενη νύχτα δεν είχα κλείσει μάτι. Στο σπίτι με περίμεναν με αγωνία αλλά και μ’ ένα καλοστρωμένο τραπέζι. Χάιδεψα τον γιο μου που κοιμόταν σαν αγγελούδι, και μετά καθίσαμε στο τραπέζι. Εκεί, τους εξιστόρησα τα γεγονότα της ημέρας και προσπάθησα να απαντήσω στις πολλές και όχι πάντα εύστοχες ερωτήσεις τους. «Μπρε ανιψιέ», είπε στο τέλος ο θείος Ανέστης, «πέτυχες κάτι πολύ σπουδαίο σήμερα. Αλλά δεν σε βλέπω ενθουσιασμένο. Θα έπρεπε να πετάς από τη χαρά σου…» Δεν μίλησα. Αυτός συνέχισε: «Δηλαδή, σε τρεις μήνες πέφτει το παραδάκι;» «Σε καμιά περίπτωση!» του αποκρίθηκα, κόβοντάς του την αισιοδοξία. «Σε τρεις, περίπου, μήνες έρχεται η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι και αρνητική. Είμαστε στο πενήντα πενήντα. Αν είναι όμως θετική, θα πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σωρό δικαιολογητικά που θα μας ζητήσουν, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και στοιχίζει» […] Παρ’ όλο που είχαν περάσει προ πολλού τα μεσάνυχτα, σηκώθηκα και τους είπα ότι θα κάνω μια μικρή βόλτα. Το δικαιολόγησα πως δεν είχα ύπνο αφού κοιμήθηκα στο τρένο, και πως θέλω να χωνέψω γιατί έφαγα πολύ. Με γρήγορο βηματισμό, κίνησα για το μνημείο. Έφτασα στον Άγιο Δημήτριο, έκανα τον σταυρό μου και μετά ήρθα εδώ. Άναψα το φως του διαδρόμου, κάθισα σ’ αυτήν τη θέση στο σκοτάδι, έκανα μία αναδρομή στα γεγονότα της ημέρας κι έβαλα τα κλάματα. Κάπου εκεί, ένιωσα την ανάλαφρη αρωματική αύρα και στύλωσα τα μάτια μου στο βάθος. Και να το φωτάκι, που άρχισε να μεγαλώνει, να μετουσιώνεται στο φάντασμα της Χανούμ, εκείνη να εμφανίζεται μπροστά μου και να με ρωτά: «Γιατί κλαις, Αλέξανδρε;» «Γιατί θέλουν να μας πάρουν το μνημείο και θα σε χάσω…» «Μη σκας, Αλέξανδρε. Αυτό δεν θα επιτρέψω να γίνει ποτέ!»

Βιογραφικό

Ο Αργύρης Παυλιώτης γεννήθηκε στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλα τα βιβλία του –εκτός από ένα– αλλά και τα διάσπαρτα διηγήματά του έχουν ως τόπο δράσης τη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ της (Χαλκιδική), ενώ τα περισσότερα έργα του είναι αστυνομικά, γι’ αυτό και κάποιοι σχολιαστές τον χαρακτηρίζουν ως τον «συγγραφέα της νουάρ Θεσσαλονίκης».


 

Νικολέττα Λέκκα – Ιερές Αριθμήσεις

Λογοτεχνικό βιβλίο για ενήλικες

Σελίδες: 24, σκληρόδετο εξώφυλλο

Τιμή: 10 €, ISBN: 978-618-84098-0-4

Εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ

Έλα να τα πάρουμε όλα από την αρχή! Όπως ταιριάζει στα καλοκαίρια μας! Στις «Ιερές Αριθμήσεις», την ιστορία για ενήλικες της Νικολέττας Λέκκα, το πριν, το τώρα και το μετά μπαίνουν στη θέση που τους αναλογεί. Ακόμα και αν το «τώρα» είναι γνώριμα θαμπό και κουρασμένο.

«Κάτσε, γιατί βάρυνε πολύ το βλέμμα. Βγαίνει σκυφτό. Χαμηλωμένο. Να κοιτάει κάτω. Το πιο κάτω από μας. Κάτσε, γιατί κουράστηκε πολύ η ανάσα. Ακούγεται αχνή. Σα να τελειώνει. Σαν να μην έχει λόγο να βγει. Σαν να μην έχει Λόγο να αρθρώσει. Να το αλλάξουμε αυτό. Πρώτα να το σταματήσουμε. Μετά να το αλλάξουμε. Και ύστερα να το θυμόμαστε όπως, όσο και όταν του πρέπει. Δεν είναι για να τα πετάς τέτοια βάρη. Είναι για να τα ‘χεις να ακουμπάς όταν πας να πέσεις. Σα βράχια στην ξηρά…»

Ένας «γλυκά σοφός» φίλος σε καλεί να κρατήσεις τις πύλες ανοιχτές και χαϊδεύει τη σκέψη σου με μια γκάμα χρωμάτων μοναδικών όσο οι πιο σημαντικές στιγμές σου … «Αλλά … σε αυτή τη σπουδαία αρίθμηση των αποχρώσεων, το νούμερο “1” ήταν το… μαύρο! … Με βράχο ή χωρίς. Σου λέει από δω ξεκινάς. Αυτή είναι η αφετηρία σου. Το μαύρο.» Πώς φτάνεις στο καταμεσημερί, στο ηλιο-βασιλεματί, το θαλασσί… και σε όσα ονειρεύτηκες, όταν ξεκινάς από το μαύρο; Με σεβασμό σε όσα σε έφεραν μέχρι εδώ, οι «Ιερές Αριθμήσεις» σου θυμίζουν πώς πραγματικά γίνονται οι νέες αρχές. Αυτές που βλέπεις να απομακρύνονται μέσα στις δυσκολίες που συναντάς. Αυτές που έχεις τόσο ανάγκη. Αυτές που μπορείς να επιλέξεις. Γιατί όλα επιλογή είναι.

Η Νικολέττα έφτιαξε την έκδοση αυτή σαν κάλεσμα για φίλους αγαπημένους. Με το δικό της μαύρο μαρκαδόρο σχεδίασε τις εικόνες που στολίζουν τις «Ιερές Αριθμήσεις» και πρόσθεσε στο τέλος της αφήγησης, σελίδες για να αφήσεις τις σημειώσεις σου εσύ. Έτσι θα κάνεις την ιστορία αυτή πραγματικά δική σου. Γιατί αυτό είναι οι «Ιερές Αριθμήσεις». Ένα δώρο για όποιον αγαπάς. Εσένα ή και κάποιον άλλο. Ένα παράθυρο που ανοίγεις να πάρεις ανάσες. Γνώρισέ την ιστορία όπως είσαι τώρα και κράτησε την για πάντα.

Η Νικολέττα Λέκκα έγινε γνωστή μέσα από παραμύθια για παιδιά που αγάπησαν εξίσου οι μεγάλοι. Τώρα μπορείς να απολαύσεις τις εξιστορήσεις της για μεγάλους που ξέρουν να αγαπάνε σαν παιδιά. Οι «Ιερές Αριθμήσεις» είναι η πρώτη ιστορία για μεγάλους που μας σύστησε το Να Μου Γελλάς μέσα από το www.namougellas.com. Το βιβλίο «Ιερές Αριθμήσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ.

Για παραγγελίες: 6985 551022, info@namougellas.com, στο e-shop των Εκδόσεων ΓΕΛΛΑΣ: namougellas.myshopify.com και στα αγαπημένα σου βιβλιοπωλεία.

 

Βιογραφικό
Η Νικολέττα Λέκκα, είναι συγγραφέας 5 βιβλίων για παιδιά και ενήλικες, διεθνής μακρο-οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Με σεβασμό στις δυνατές ιστορίες ίδρυσε τις εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ και δημιούργησε το Να Μου Γελλάς (www.namougellas.com). Μια πρωτότυπη ιδέα μέσω της οποίας ο αναγνώστης αποκτά πρόσβαση σε λογοτεχνικές ιστορίες που θα αγαπήσει και έχει την ευκαιρία να ζήσει ξεχωριστές εμπειρίες με ανθρώπους που θαυμάζει. Ένα στέκι που θα αγαπάς και θα θες να επιστρέφεις.

Από τις εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ κυκλοφορεί επίσης η ιστορία για μεγάλους της Νικολέττας Λέκκα: «Ουράνια τόξα, τότε και τώρα» και τα παραμύθια για παιδιά: «Ι-δανικά Όνειρα», «Το ταξίδι της ζωής μας» και «Το κλειδί της Ευτυχίας».


Νίκος Κ. Βαβδινούδης – Ξεφλουδισμένα Στόρια

Διηγήµατα µε ήρωες νεότητας από καιρό ξοδεµένης και µέσης ηλικίας που ξεπέφτει.

Ξεφλουδισµένες ιστορίες, σαν περιπλανήσεις σκιών που οδηγούν σε απόγνωση, κάποιες σε κάθαρση, αλλά ποτέ στη λήθη.

Ξενάγηση σε δρόµους που φωνάζουν και ανθρώπους που µένουν σιωπηλοί. Γειτονιές όπου το λούµπεν αναµειγνύεται µε το καθωσπρέπει, σε µια πόλη του ’60 ως το σήµερα. Αναιµικές φαινοµενικά υπάρξεις, σε χώρους κρυµµένους από τα περιθώρια στο ηµίφως.

Τι συµβαίνει σ’ έναν ταξιτζή νυχτερινής βάρδιας, ποια είναι η φιλία α λα αγγλικά, ποιες είναι οι αποδείξεις αγάπης, πόσες παλιές φωτογραφίες χρειάζεται κάποιος;

Γιατί τα βάσανα είναι η ποίηση των φτωχών.

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Νικόλαος K. Βαβδινούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν 48 έτη και για χρόνια πλάγιαζε νωρίς. Στα δεκαοκτώ χώρισε εγκαρδίως µε το Αµερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου. Μετά από πενταετή σχέση µε το τµήµα των Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών και παρά τις διαρκείς του απιστίες προς αυτό, µε ωφελούµενη τη συγγραφή και την ανάγνωση περισσότερο λογοτεχνικών παρά ακαδηµαϊκών στύλων σοφίας, κατόρθωσε να αποκτήσει ως προικοθήρας την ικανότητα του µηχανικού, τη σοφία της βέλτιστης προσπάθειας και την υποµονή στην επαναληπτική συνόρθωση προς ελαχιστοποίηση των λαθών.

Το συρτάρι του γραφείου ήταν ανοιχτό και άδειο στα είκοσί του αλλά τώρα διαµαρτύρεται, εκλιπαρώντας για αποσυµφόρηση. Άρχισε έτσι να φλερτάρει µε το ταχυδροµείο και τους εκδοτικούς οίκους, αναµένοντας, ως επίδοξος «ιδαλγός» νυµφίος, το «ναι», προσφέροντάς σας, αναγνώστες, όχι δαχτυλίδι, αλλά τις σελίδες µιας κατάδυσης, µε ύφος πολύ πιο σκοτεινό από το κεχαριτωµένο που σας απευθύνεται.

Διηγήµατά του βραβεύτηκαν στους ακόλουθους διαγωνισµούς:

• «Παράξενες µέρες στη Θεσσαλονίκη», 1ο βραβείο

• «Σοσιαλιστικές Ιστορίες», 1ο βραβείο

• «Ένα Βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη», 4ο βραβείο