/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Σέρυ Μπέντο) 

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Σέρυ Μπέντο) 

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την b𝚘𝚘𝚔𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖𝚖𝚎𝚛: Σέρυ Μέντο (readaholic_gr)

1)Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Τον Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησα να διαβάζω μανιωδώς βιβλία της Agatha Christie με αποτέλεσμα όσο περνούσαν οι μήνες και εγώ συνέχιζα να διαβάζω να θέλω να μοιραστώ όλες μου τις σκέψεις για τα βιβλία αυτά αλλά να μην έχω κάποιον τρόπο να το κάνω (πέρα από το να ζαλίζω τον περίγυρο μου που δεν διαβάζει). Έπεσα λοιπόν τυχαία σε ένα ποστ από ένα προφίλ στο Instagram τον Φεβρουάριο και είδα ότι έκανε αυτό ακριβώς που σκεφτόμουν. Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που όχι μόνο αγαπάνε το διάβασμα αλλά αφιερώνουν χρόνο ώστε να δώσουν και στους υπόλοιπους τις εντυπώσεις που τους άφησε ένα βιβλίο και πραγματικά με μάγεψε. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να φτιάξω το προφίλ μου στο Instagram με σκοπό την παρουσίαση των δικών μου σκέψεων πάνω στα βιβλία!

2) Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Ασχολούμαι λοιπόν με αυτό από τον Φεβρουάριο του 2021. Σε προσωπικό επίπεδο κερδίζω νέες εμπειρίες και γνωρίζω ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να μοιραστώ απόψεις αλλά και να ανακαλύψω είδη λογοτεχνίας που δεν θα πλησίαζα εύκολα χωρίς την παρότρυνση τους. Αυτό που λέμε όλοι οι αναγνώστες είναι ότι ταξιδεύουμε μέσα στα βιβλία και είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ένα ανάγνωσμα μπορεί να ταξιδέψει την ψυχή και το μυαλό σου σε μέρη που δεν θα πήγαινε ποτέ το σώμα σου πραγματικά. Άν λοιπόν απαριθμήσω όσα κερδίζω μέσα από τα βιβλία τότε θα έχουμε να μιλάμε για μέρες! 

3) Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού; 

Το σημαντικό στο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου είναι να είσαι αληθινός. Δεν θα είχε νόημα να προσποιούμαι ότι μου αρέσει αυτό που κάνω γιατί σαφώς δεν θα είχε το σωστό αποτέλεσμα προς τα έξω. Δεν ήταν τόσο  δύσκολο λοιπόν να κερδίσω την εμπιστοσύνη τόσο των εκδοτικών/συγγραφέων όσο και του κοινού. Σαφώς δεν ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους αλλά αυτό είναι και το θέμα. Να βρίσκουμε όσα και όσους μας ταιριάζουν προβάλλοντας τον εαυτό μας όπως είναι πραγματικά, η ειλικρίνεια δηλαδή μετράει πάνω απ’ όλα. 

4) Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Αυτό που έχει συμβεί και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η αναγνώριση. Με έχουν αναγνωρίσει και σε βιβλιοπωλείο αλλά και στην έκθεση βιβλίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα άνθρωποι που δεν είχα κάποια ουσιαστική επαφή μαζί τους ούτε είχαμε μιλήσει ποτέ. Δεν είναι τόσο παράδοξο βέβαια αφού δεν έχω κρατήσει κρυφή την ταυτότητα μου. Ωστόσο ήταν έκπληξη για εμένα καθώς δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο. 

5) Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Δεν μου έχει παραπονεθεί κάποιος εκδοτικός ή συγγραφέας μέχρι στιγμής για κάτι.

6) Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Προσωπικά θεωρώ πως είναι και δεν είναι εύκολο να ασχοληθείς με αυτό και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Είναι εύκολο να φτιάξεις μια σελίδα σε κάθε μέσο δικτύωσης που εσύ επιθυμείς αν και εφόσον έχεις την όρεξη να το κάνεις. Δεν είναι όμως εύκολο να είσαι συνεπής σε αυτό. Απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από όσο φαντάζεται κάποιος που δεν γνωρίζει πώς κινείται η συγκεκριμένη κοινότητα. Θέλει πολλή δουλειά και σαφώς διάβασμα. Εγώ θα πρότεινα να το κάνουν όσοι αγαπούν πραγματικά το βιβλίο. Αν το αγαπούν τότε θα πετύχουν. Αρκεί να είναι ο εαυτός τους και όλα θα πάνε καλά!

 Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη φιλοξενία!