/Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μιλά στο CulturePoint.gr και τον Κωνσταντίνο Μανίκα

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μιλά στο CulturePoint.gr και τον Κωνσταντίνο Μανίκα

Ο αγαπημένος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, μας έκανε την τιμή να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μανίκα, δημιουργό και διαχειριστή του CulturePoint.gr. Ανάμεσα σε άλλα, ειπώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, τα σήριαλ, τις συνέπειες της πανδημίας στον πολιτισμό και φυσικά για την επερχόμενη, νέα του ταινία “Νυχτερινός εκφωνητής”.

1. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και μια πανδημία. Πώς έχει διαμορφώσει την καλλιτεχνική έκφραση, αυτή η εποχή;

Πάντα για τους καλλιτέχνες οι εποχές μεγάλης αναστάτωσης είναι προσοδοφόρες σε έμπνευση. Στην πραγματικότητα ένας καλλιτέχνης βγαίνει από την εποχή αυτή έχοντας πολύ υλικό για επεξεργασία για τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης η καραντίνα έδωσε μια ευκαιρία στους καλλιτέχνες για εσωτερική ενατένιση ,για επαναπροσδιορισμό του εσωτερικού κόσμου του αλλά και για αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής καλλιτεχνικής έκφρασης που κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθεί. Ο νέος αιώνας είναι πια γεγονός.

2. Ποια πορεία έχει πάρει ο ελληνικός κινηματογράφος; Βρίσκει το δικό του στίγμα ή αναμασά, με καθυστέρηση, ξένα πρότυπα;

Ο ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει από τον έναν λαβύρινθο στον άλλο αλλά πάντα καταφέρνει να την γλιτώνει από τον Μινώταυρο. Μπαίνουμε σε μια νέα δεκαετία που ο παγκόσμιος κινηματογράφος έχει αλλάξει τόσο πολύ και τόσο ξαφνικά που μοιραία και το ελληνικό σινεμά μπαίνει σε αυτήν την παγκόσμια καταιγίδα. Όμως ο ελληνικός κινηματογράφος παραμένει ολοζώντανος, με το κοινό να τον αγαπά αλλά με την πρόκληση να επαναεφεύρει τον εαυτό του.

3. Συμμετέχετε σε μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ, “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Πώς κρίνεται τη μάχη μυθοπλασίας και reality shows τη φετινή χρονιά;

Πάντα στην τηλεόραση μάχονται αντίθετες δυνάμεις. Σε βάθος χρόνου νικάει το ποιοτικό. Άλλα είναι γεγονός ότι η τηλεθέαση θα δοθεί στην εύκολη τροφή των Reallity. Ποιος θα ήθελε άραγε να ξαναδεί το Big brother; Όμως το «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» συνεχίζει να προβάλετε με μεγάλη τηλεθέαση. Στην τηλεόραση επενδύω στο βάθος χρόνου. Αυτό κάνει την διαφορά ενός καλλιτεχνικού σήριαλ από μια σαπουνόπερα. Η καταξίωση μέσα στον χρόνο.

4. Υπάρχουν στιγμές που ο ηθοποιός μέσα σας, προδίδει το όραμα του σκηνοθέτη – εαυτού σας ή και το αντίθετο;

Έχω κλείσει 30 χρόνια στην μεγάλη περιπέτεια της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας του κινηματογράφου. Μου έχει γίνει δεύτερη φύση να παίζω και να σκηνοθετώ. Έχω έναν εαυτό ηθοποιό, έναν εαυτό Σκηνοθέτη, έναν εαυτό σεναριογράφο, έναν εαυτό παραγωγό κ.τ.λ. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι εαυτοί μου ζούνε και δημιουργούνε αρμονικά.

5. Σε ποιο βαθμό πρέπει, ο καλλιτέχνης, να εκφράζει τις πολιτικές του θέσεις και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το έργο του;

Ο καλλιτέχνης πρέπει να συζητάει με την εποχή του. Αυτό όμως δεν τον υποχρεώνει δημόσια να τοποθετηθεί. Όμως σε εποχές με πραγματικούς κινδύνους όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ή και πιο πρόσφατα η μεγάλη κρίση , ο καλλιτέχνης έχοντας γνώση των συνεπειών θα ήταν χρήσιμο για το γενικό καλό να πάρει θέση. Ακόμα και αν διαψευσθεί. σημασία έχει να προκαλέσει δημιουργικό διάλογο έστω και μέσα από διαφωνίες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να θρέφει τον φανατισμό .

6. Τι επιφυλάσσει, δημιουργικά, ο Ρένος Χαραλαμπίδης για το 2021;

Στην τηλεόραση το βάρος θα πέσει στα «Καλύτερα μας χρόνια» μιας και ο ρόλος μου αναλαμβάνει όλο και πιο κεντρική θέση. Στον κινηματογράφο επανέρχομαι με την Πέμπτη μου ταινία μεγάλου μήκους τον «Νυχτερινό εκφωνητή». Και όσο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση φιλοδοξώ να συνεργαστώ ξανά με το Θέατρο Τέχνης σε μια παράσταση βασισμένη στην πολιορκίας της Ακρόπολης και τον Μακρυγιάννη. Το παιδικό θέατρο είναι πάντα στις σχέδια μου και είδη υπάρχει η μουσική παράσταση «Ο Πέτρος και ο Λύκος» σε live streaming.Με το τέλος της καραντίνας θα ανέβει στην σκηνή.

7. Αν είχατε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μόνο μια ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Νομίζω αυτήν που όλοι θα κάναμε. Να τελειώσουμε σύντομα από την πανδημία με τα λιγότερα θύματα και πιο σοφοί.