/Ο Λάμπρος Παπαλέξης στο CulturePoint.gr

Ο Λάμπρος Παπαλέξης στο CulturePoint.gr

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Λάμπρος Παπαλέξης απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την περιοδεία που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. 

Ξεκινάτε μια σειρά από παρουσίες ανά τη χώρα. Πείτε μας για τους προορισμούς και το περιεχόμενο κάθε συναυλίας;

Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η περιοδεία ”Τραγούδια από τον Υπόνομο” – Στο Δρόμο, Μέρος 3ο είναι η συνέχεια της περιοδείας που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 με άλλους φίλους μουσικούς συνεργάτες και διακόπηκε βάναυσα λόγω της πανδημίας που επηρέασε αρνητικά τις ζωές όλων μας αλλά ξαναμπαίνει στις ράγες ξανά.  Έχει χρονικά τερματικό σταθμό τον Δεκέμβριο του 2023 όπως το έχω τώρα στο μυαλό καθώς τότε κλείνω 40 χρόνια σαν τραγουδοποιός και στο όνομα αυτής της αφορμής γίνεται η περιοδεία όπου και θα κυκλοφορήσει τότε το καινούριο μου album. Θα περιέχει τραγούδια από όλη μου τη δισκογραφία και τις μπάντες που είχα κατά καιρούς στις ακουστικές τους εκδοχές αλλά και κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια απο τότε έως σήμερα όπως και τραγούδια ξένων τραγουδοποιών που με καθορίσανε σαν συνθέτη, στιχουργό ακόμα και σαν αυτό που είμαι ως άνθρωπος.

Το πρώτο σκέλος – 4ημερο που ξεκινά στις 20 με 23 Οκτωβρίου  περιλαμβάνει  σε σειρά το ”Μπάτε Σκύλοι” στη Θεσσαλονίκη τη Πέμπτη 20, το ”The Factory” Παρασκευή 21 στη Φλώρινα, 22 Σάββατο ”Ο Άσωτος” στη Ξάνθη και 23 Κυριακή το ”Καφέ Αμάν στις Σέρρες και έπονται πολύ συντομα καθ’ όλη τη διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του ’23  πολλές άλλες σε όλη τη χώρα. Στόχος να παίξουμε σε όσους περισσότερους μικρούς χώρους μπορούμε.

Μαζί σας θα είναι κι ο Διονύσης Τελιόπουλος. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και κατά πόσο μπορεί να την δούμε να αποτυπώνεται και μουσικά;

Ο Διονύσης Τελιόπουλος είναι φίλος και συνεργάτης σε πολύ μεγάλα διαστήματα όλων αυτών των χρόνων για πάνω απο σχεδόν 30 χρόνια. Σπουδαίος κιθαρίστας και μουσικός γενικότερα.  Έχουμε δουλέψει μαζί τόσο στη δεκαετία του ’90 στη ”Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων”, τόσο στη δεκαετία του 2010 με τις ”Χτισμένες…των Θεμελίων” όπου βοήθησε και στη παραγωγή αλλά και στα arrangements ΤΟΥ ”Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη”. Είναι κιθαρίστας στους ”Penny Dreadful” και διδάσκει κιθάρα στο Μουσικό Γυμνάσιο στα Σπάτα. Θα πάρει μέρος τουλάχιστον στο πρώτο μέρος των εμφανίσεων.

Να περιμένουμε σύντομα έναν νέο δίσκο και σε τις ύφος θα κινείται;

Όπως έγραψα και πιό πάνω ετοιμάζεται ένα album απο τις αρχές του 2019 με ορίζοντα τα τέλη του 2023 με πολλές εκπλήξεις μέσα για τα 40 χρόνια μου σε αυτό το χώρο. Βρίσκεται στα τελειώματα του αυτή τη περίοδο.

Έχετε διανύσει μια μεγάλη πορεία. Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη της μουσικής και πώς βλέπετε το δικό σας στίγμα, μέσα σε αυτή;

Την αξιολογώ όπως όλες τις εποχές της. Μπορείς πάντα να βρείς σπουδαία πράγματα, όπως και πολλά ”σκουπίδια”. Όσον αφορά εμένα προσπάθησα να είμαι όσο γίνεται πιο έντιμος και συνεπής απέναντι σε μένα και τον αξιακό μου κόσμο και στο υλικό μου.

Υπάρχει καλλιτεχνικά κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

Σε γενικές γραμμές δεν θα το έλεγα, απλώς η εμπειρία των χρόνων σε κάνει να βλέπεις πως κάποια πράγματα θα μπορούσες να τα είχες κάνει λίγο διαφορετικά αλλά αυτό έχει να κάνει με το πως εξελίσεσαι ο ίδιος. Οπότε αν συμβαίνει έχει καλώς.

Ως τραγουδοποιός, θεωρείτε ότι προέχει ο στίχος, η ιστορία που έχετε να πείτε κάθε φορά, ή η μελωδία;

Ο συνδιασμός των δύο. Στο δικό μου ψυχισμό, μυαλό και αυτί δεν γίνεται να χάσκει το ένα ή το άλλο ή το ένα σε βάρος του άλλου.

Οφείλει ένας καλλιτέχνης να εκφράζει άποψη για τα κοινωνικά δρώμενα ή θα πρέπει να μένει επικεντρωμένος στο έργο του;

Πρόκειται θα έλεγα για συνειδησιακά θέματα αυτά και άπτονται στο κομμάτι του προσωπικού και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες  του. Υπάρχουν και οι περίοδοι που περνάει κάποιος και κατά πόσο μπορει να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα, τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Αν όμως η ερώτηση με περιλαμβάνει σίγουρα σαν χαρακτήρας τις συντριπτικά περισσότερες φορές δεν μπορώ να περάσω στο ντούκου και να μείνω αμέτοχος για το τί συμβαίνει γύρω μου σε μία χώρα όπου η δυστοπία έχει γίνει καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα και είναι κάτι που το έχω χρεωθεί και το κατά ένα τρόπο το έχω ”πληρώσει”.

Αν διαλέγατε μια παρέα για ένα ιδεατό ταξίδι, ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως εποχής, θα θέλατε μαζί σας;

Νομίζω τον Bob Dylan που έχει υπάρξει τεράστιος ”παραμυθάς”…