/Νυφικό από πορφύρα

Νυφικό από πορφύρα

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας – Συγγραφέας

Ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία και στη γνώση μας προσφέρει με το νέο της βιβλίο η αξιόλογη συγγραφέας Σοφία Βόικου. Το «Νυφικό από Πορφύρα» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα βιβλίο που οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος αλλά και όχι μόνο, θα το λατρέψουν.

Οι χαρακτήρες του έργου είναι ολοζώντανοι και σε γοητεύουν. Αντιλήψεις, στερεότυπα και ήθη που δύσκολα μπορούν να τα ξεπεράσουν εύκολα οι πρωταγωνιστές, χαρτογραφούν με ακρίβεια την προπολεμική Ελλάδα και τα Βαλκάνια μετά την τουρκοκρατία.

Παρουσίαση

Μελένικο, αρχές του εικοστού αιώνα. Ένας τόπος εξορίας, ξεχασμένος από θεούς και ανθρώπους, σε μια εποχή όπου Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι μάχονται άγρια μεταξύ τους.

Ένας κομιτατζής, ένας καλόγερος κι ένας έμπορος από τη Βιέννη διεκδικούν την καρδιά της ίδιας γυναίκας. Είναι η Θεοφανώ, με τη βυζαντινή καταγωγή, σκληροτράχηλη και σαγηνευτική όπως ο τόπος που τη γέννησε. Άνθρωποι δυνατοί που μεγαλούργησαν και προσπαθούν να αντισταθούν στη μοίρα που άλλοι έχουν χαράξει για εκείνους. Μια μοίρα σημαδεμένη από το κόκκινο του κρασιού, του αίματος και της αμαρτίας. Κόκκινο της πορφύρας.

Ένα βιβλίο για έναν τόπο ανυπότακτο και μια αδάμαστη γενιά σε σκοτεινούς καιρούς. Με φόντο ιστορικά γεγονότα που έρχονται να μας θυμίσουν πως οι άνθρωποι γίνονται ήρωες παρά τη θέλησή τους.

Λίγα λόγια ακόμα…

Η γραφή της Σοφίας Βόικου σε παρασέρνει και σε ταξιδεύει με έναν τρόπο μοναδικό. Σε μαθαίνει ιστορία με απλή και βατή γλώσσα και κάθε γεγονός εντυπώνεται στο μυαλό σου με ευκολία. Το κάθε πρόσωπο του βιβλίο παίζει ταυτόχρονα ρόλο πρωταγωνιστή και κομπάρσου και εξυπηρετεί την πλοκή της ιστορίας χωρίς να θέλει να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη.

Κλείνοντας…

Το «Νυφικό από Πορφύρα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα για την επιλογή του ιστορικού αυτού θέματος, το οποίο οι περισσότεροι πιστεύω, ανάμεσα τους κι εγώ, δεν γνωρίζουν.