/Νίκος Παππάς – Ταινίες ψυχών

Νίκος Παππάς – Ταινίες ψυχών

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΨΥΧΩΝ
Δοκίμια για τον Κινηματογράφο
Εκδόσεις Ιστίο, Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων: 130, Τιμή: 12 Ευρώ
ISBN: 978-618-81926-3-8

Κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο με δοκίμια του Νίκου Παππά, δημιουργού της ομάδας Σινεφίλ του Facebook, με 145.000 μέλη.

Μέρος του κειμένου για την ταινία του Τζον Μπάνταμ ‘Επιτέλους, Είναι η Ζωή μου’ (1981)

Αφού κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στερήθηκε κάθε ικανότητας να μετακινήσει το σώμα του από τον αυχένα και κάτω, αφού εγκατέλειψε κάθε ελπίδα να εργαστεί ξανά με τα αγαπημένα του εργαλεία – τα χέρια του ήταν ο μοναδικός λόγος που τον κρατούσε στη ζωή, λόγω της αρμονικής σχέσης φαντασίας και σώματος που ως έμπειρος και συνειδητοποιημένος γλύπτης είχε καταφέρει να συνάψει – ο οξυδερκής, σκωπτικός, είρων και ολοζώντανος, κατά τα άλλα, Κεν Χάρισον αιτείται το δικαίωμα στην ευθανασία. Παρά το γεγονός ότι ο επιβλέπων ιατρός και το επιτελείο του προβλέπουν μικρή σταδιακά, όχι όμως ασήμαντη, θετική εξέλιξη στη σωματική του κατάστασή, ο Χάρισον έχει λάβει την απόφασή του, και το μόνο που απομένει είναι να την διεκδικήσει έως ότου την οριστικοποιήσει επισήμως. Η ταινία του Τζον Μπάνταμ περιγράφει με εύγλωττο τρόπο την πορεία των διεκδικήσεών του έως ότου η τελική απόφαση ανοίξει μία αλυσίδα νέων ερωτημάτων, περισσότερων από πριν τη λήψη της, και κατά συνέπεια αποδεικνύει πόσο δύσκολες είναι οι αποφάσεις όταν στεκόμαστε σε ίση απόσταση από όλους τους εμπλεκόμενους προσπαθώντας να φερθούμε δίκαια και ισάξια, και πώς αυτή η στάση είναι πολλές φορές η αρτιότερη όταν επεξεργαζόμαστε ψυχικά ζητήματα ή στερούμαστε πληροφοριών. Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται και στον τρόπο που φέρεται στους ασθενείς της μέσω του νεοσύστατου επιστημονικού κλάδου της Βιοηθικής.

Βιογραφικά Στοιχεία

Μέχρι να τελειώσει το Λύκειο, ο Νίκος Παππάς είχε στη συλλογή του περισσότερες από 1.300 ταινίες, τις οποίες μάλιστα έχει καταλογογραφήσει. Από το 1998 μέχρι το 2002 βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, όπου σπούδασε παραγωγή ντοκιμαντέρ και ιστορία του κινηματογράφου. Επιστρέφοντας, βρήκε αμέσως δουλειά στην κρατική τηλεόραση, αλλά και στην εταιρεία AudioVisual σε τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ. Μέχρι που το 2005 αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και να επαναπατριστεί, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί με τη διδασκαλία αγγλικών, καθώς γνώριζε άριστα πλέον τη γλώσσα.

Ερχόμενος στον Βόλο, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί το δικό του φροντιστήριο στο κέντρο της πόλης, το πάθος του για την 7η Τέχνη όχι μόνο δεν σίγασε, αλλά έγινε ακόμη πιο έντονο. Τον Μάιο του 2012 δημιούργησε την ομάδα «Σινεφίλ» στο Facebook που πλέον αριθμεί 145.000 μέλη. Είναι ένας αριθμός ο οποίος αποτυπώνει το τεράστιο ρεύμα που υπάρχει στη χώρα μας από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο.

Μέσα από το προσωπικό του blog (nikolaspappas.blogspot.com) και τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια, προέκυψε η έκδοση τεσσάρων βιβλίων σχετικών με το σινεμά. Το 2014 από την «Ήρα Εκδοτική» κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Σινεφίλ» και περιλάμβανε εξήντα δοκίμια που είχε γράψει, ως αφόρμηση διάφορων ταινιών που είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Ακολούθησαν άλλοι τρεις τίτλοι, το «Σινεφίλ 2: Ζωή σαν έργο Τέχνης», το «Σινεφίλ 3: Τίτλοι τέλους» και το «Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής» το 2015, το 2016 και το 2020 αντίστοιχα, από τις εκδόσεις «Ιστίο», τον εκδοτικό που σύστησε για τις δικές του ανάγκες. Οι ‘Ταινίες Ψυχών’ είναι το πέμπτο βιβλίο του.

Χριστόφορος Σεμέργελης