/Μιρέλα Πάχου: Έχω πάντα τα αυτιά ανοιχτά σε διαφορετικές μουσικές επιρροές και συγκινήσεις

Μιρέλα Πάχου: Έχω πάντα τα αυτιά ανοιχτά σε διαφορετικές μουσικές επιρροές και συγκινήσεις

Η Μιρέλα Πάχου εμφανίζεται αυτή την Παρασκευή στο Σταυρό του Νότου Plus, και με αυτή την αφορμή απαντά στις ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας. 

1. Από Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Σταυρό του Νότου Plus. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Στον Σταυρό του Νότου θα ακούσουμε και θα τραγουδήσουμε μαζί τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών, κομμάτια από τη δισκογραφία μου αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια από τον υπό έκδοση δίσκο μου. Το ρεπερτόριο καλύπτει πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς χώρους και αποπνέει χαρά και αισιοδοξία!

2. Πώς προέκυψε η πρωτότυπη ιδέα να προσκαλέσετε το κοινό να προτείνει ένα τραγούδι που θα ήθελε να τραγουδήσετε μαζί στη σκηνή;

Στην πραγματικότητα η ιδέα δεν είναι καινούργια, γιατί πάντα στις μέχρι σήμερα παραστάσεις μου τραγουδώ κάποια κομμάτια παρέα με το κοινό. Και επειδή κάθε φορά διαπίστωνα ότι αυτός ο διαδραστικός – συμμετοχικός τρόπος απόλαυσης της μουσικής δίνει σε όλους μας μεγάλη χαρά, αποφάσισα να οργανώσω καλύτερα, στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, αυτό το κομμάτι της ενεργού συμμετοχής.

3. Πότε ακριβώς να περιμένουμε τον νέο δίσκο και τι μπορείτε να μας πείτε για το περιεχόμενο και το ύφος του;

Ο νέος μου δίσκος θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2023 από το Ogdoo Music Group. Περιλαμβάνει δικές μου συνθέσεις, τραγούδια αγαπημένων μου καλλιτεχνών καθώς και κάποια παραδοσιακά τραγούδια. Ανυπομονώ να τον μοιραστώ μαζί σας.

4. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Έχω πάντα τα αυτιά ανοιχτά σε διαφορετικές μουσικές επιρροές και συγκινήσεις. Από τα παραδοσιακά τραγούδια των Δωδεκανήσων, μέχρι του κόσμου τις μουσικές, ακούω ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί και διαρκώς πειραματίζομαι με καινούργια πράγματα.

5. Τι δίνει μοναδικότητα σε μια ερμηνεία;

Κάθε ερμηνεία που καταφέρνει να τρυπώνει στο μυαλό μας και να μας πλημμυρίζει με συναισθήματα είναι για μένα ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Από κει και μετά, δύσκολα μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή παραδοχή για το πώς επιδρούν στον ακροατή τα συστατικά μιας ερμηνείας -π.χ το ταλέντο, η εκφραστικότητα, το προσωπικό ύφος, οι φωνητικές δεξιότητες κ.ά.-.

6. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Όλα μεγάλα και κάποια τρελά. Γιατί, όπως πάντα έλεγε ο Θάνος Μικρούτσικος με το στίχο του Νίκου Καββαδία, «λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται»!

7. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Η «συνείδηση του κοινού» είναι μια πολύ γενική και αφαιρετική έννοια, ώστε να μπορεί κάποιος να απαντήσει με βεβαιότητα στην ερώτηση. Μιλώντας όμως από τη δική μου οπτική, νομίζω πως τα πάντα (live σε μουσικές σκηνές, μεγάλες συναυλίες, δισκογραφία κ.ά.) λειτουργούν σαν μέρη ενός αδιάσπαστου συνόλου που σχετίζεται με το προφίλ του καλλιτέχνη.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Η συμμετοχή σε ένα μουσικό reality show δεν αποτελεί ούτε αναγκαία, αλλά ούτε και ικανή συνθήκη για την επιτυχία. Όμως συμβουλές του τύπου «εγώ ξέρω καλύτερα», δεν μπορώ, αλλά και νιώθω αμήχανα να δώσω σε κάποιον. Εύχομαι ο καθένας να μπορέσει να ασχοληθεί με ό,τι τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και δημιουργικό.