/Λέων Τολστόι: Ο αναρχικός ευγενής που χάρισε όλη του την περιουσία

Λέων Τολστόι: Ο αναρχικός ευγενής που χάρισε όλη του την περιουσία

» Όλοι σκέφτονται ν᾽ αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς τον εαυτό του. «

Ο Λέων Τολστόι  9 Σεπτεμβρίου 1828 – 20 Νοεμβρίου 1910 (ή με το τότε ισχύον ημερολόγιο στη Ρωσία 28 Αυγούστου 1828 – 7 Νοεμβρίου 1910) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στη Γιάσναγια Πολιάνα (το οικογενειακό κτήμα 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τούλα) το 1828 και από το 1844 ως το 1847 σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καζάν. Στον πόλεμο της Κριμαίας πήρε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού και του απονεμήθηκαν πολλές ανώτερες διακρίσεις.

Ο αποτροπιασμός για τις φρικαλεότητες του πολέμου αυτού καθρεφτίστηκε στα «Διηγήματα της Σεβαστούπολης (1855-1859)». Στα διηγήματα αυτά ο Τολστόι δείχνει φανατικά την έχθρα του προς τον πόλεμο και παράλληλα εγκωμιάζει τον ηρωισμό των συμπατριωτών του στρατιωτών. Από το τέλος της δεκαετίας 1850-1860 ο Τολστόι εγκαταστάθηκε στη Γιάσναγια Πολλιάννα, άνοιξε σχολείο για τα αγροτόπαιδα και ίδρυσε το περιοδικό «Γιάσναγια Πολλιάννα». Προηγουμένως ταξίδεψε στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία.

Στα 1862 ο Τολστόι παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Το 1863 τέλειωσε το διήγημά του «Οι Κοζάκοι», στο οποίο απεικόνισε τους ανθρώπους και τη φύση του Καυκάσου.

Συγγραφικό έργο

Από το 1863 ως το 1869 ασχολήθηκε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Πόλεμος και Ειρήνη». Το έργο αυτό αποτελεί έξοχη απεικόνιση της ζωής και των συνθηκών της Ρωσίας στην περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων. Το βάθος της ψυχολογικής ανάλυσης, η αριστοτεχνική απεικόνιση ανθρώπινων μορφών και τοπίων και ο πλούτος της γλώσσας, κάνουν το «Πόλεμος και Ειρήνη» ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ρεαλιστικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα. Στο άλλο του μεγαλειώδες μυθιστόρημα, την «Άννα Καρένινα» (1873), αντικατοπτρίζεται ανάμεσα στα άλλα η τραγωδία μιας γυναίκας που έπεσε θύμα της ψεύτικης και απάνθρωπης ηθικής της κοινωνίας.

Η δύναμη του κριτικού ρεαλισμού του Τολστόι εκδηλώθηκε στις σελίδες του μυθιστορήματός του «Ανάσταση» (1889).

Ο Τολστόι έγραψε και θεατρικά έργα όπως «Το κράτος του ζόφου», «Το ζωντανό πτώμα», «Οι καρποί της Παιδείας» (κωμωδία).

Άλλα έργα του στα οποία εκφράζεται η ιδιότυπη θρησκευτικότητά του είναι «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» (1884), «Αφέντης και δούλος» (1895), «Τι πιστεύω», «Τι να κάνουμε λοιπόν» και η περίφημη πραγματεία του «Τι είναι τέχνη». Με τα θρησκευτικά κείμενά του ήρθε όμως σε αντιδικία με την εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον απέβαλε από τις τάξεις της το 1901.

Ο Λέων Τολστόι πέθανε το 1910 από πνευμονία στην περιοχή Αστάποβο σε ηλικία 82 ετών.

#5 γεγονότα απίστευτα για τον ίδιο που δε γνώριζες

5.Ήταν αναρχικός

Κι όχι απλά αναρχικός, καθώς η φήμη του συγκεκριμένα τον ήθελε με τον τίτλο του Χριστιανού αναρχικού. Κι αυτό ήταν σίγουρα μια επαναστατική ορολογία στην τσαρική Ρωσία. Ως Χριστιανός, θεωρούσε απαραίτητη συνθήκη για τον εαυτό του, να είναι ειρηνιστής. Πίστευε πως το κράτος ήταν ο μεγαλύτερος συνδρομητής του πολέμου και των φόνων, επομένως έπρεπε το κράτος να απαξιωθεί. Οι ιδέες του αργότερα βρήκαν θαυμαστές σε παρόμοιους επαναστατικούς τύπους όπως τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

4.Τον παρακολουθούσε η ρωσική μυστική υπηρεσία

Καλά, αυτό δεν είναι και μεγάλη έκπληξη, αφού μόλις μάθαμε πως δήλωνε αντι-κυβερνητικός. Όμως δεν ήταν μόνο το γεογνός της αντιπαράθεσης με την τσαρική Ρωσία, που έφερε την μυστική υπηρεσία στα βήματά του.

Ο Τολστόι ήταν Χριστιανός που προσπάθησε να αποτελέσει μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γρήγορα, όμως απογοητεύτηκε και αμφισβήτησε την εξουσία της Εκκλησίας. Σε αυτό το σημείο ήταν που τον εξόρισαν, παρακολουθώντας στενά αυτόν τον σεμνό ευγενή. Κατάφερε να ξεσηκώσει τόσο την Εκκλησία όσο και το Κράτος (τα οποία θεωρούσε έτσι κι αλλιώς συνδεδεμένα μεταξύ τους)

3. Χάρισε τα πλούτη του 

Είχε μόλις πετύχει μια τεράστια οικονομική επιτυχία με το βιβλίο του «Αννα Καρένινα» . Ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα σαν ένας καλός Ρώσος ευγενής της εποχής, όπως όφειλε, δηλαδή, γράφοντας βιβλία. Ωστόσο, ήταν οι χριστιανικές του αξίες, που δε του επέτρεψαν να κρατήσει τα χρήματα για τον εαυτό του. Χάρισε σχεδόν όλη του την περιουσία σε ζητιάνους του τόπου του. Η σύζυγος του, Σοφία τον απέρριπτε, μιας που πίστευε πως είχε παντρευτεί έναν καλοστεκούμενο και πλούσιο Ρώσο ευγενή, μόνο που ήρθε αντιμέτωπη με την συνεχή και σχεδόν ολοκληρωτική φιλανθρωπία του Τολστόι. Τελικά, ο Τολστόι εγκατέλειψε το σπίτι του για να ταξιδεύει και να γίνει ένας περιπλανώμενος ασκητής.

2. Πολλοί συγγραφείς τον αποκαλούν τον μεγαλύτερο μυθιστοριογράφο όλων των εποχών.

Ο «Πόλεμος και Ειρήνη» έχει πάνω από 400.000 λέξεις, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τον Τολστόι τον μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών. Όπως και να ‘χει, ακόμη και οι πιο βραβευμένοι κι επιτυχημένοι συγγραφείς τον αποκαλούν ως τέτοιο.

Ο Τζέημς Τζόις τον θαύμαζε ενώ η Βιρτζίνια Γούλφ είχε δηλώσει πως είναι ο καλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών. Ναμπόκοφ, Τσέχωφ, Προυστ και Φώλκνερ, όλοι αυτοί του έπλεκαν τον εγκώμιο. Σπάνια θα βρει κανείς αρνητική κριτική για τα έργα του.

1.Πέθανε με έναν, κάπως, ποιητικό τρόπο.

Πέθανε από πνευμονία στον σταθμό τρένων, Αστάπαβο. Αφού περιπλανήθηκε σαν ασκητής, που ήταν, ο συγγραφέας κατέληξε στον σταθμό του τρένου, αν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον επάνω όροφο του σταθμού κι ενώ νωρίτερα του είχε χορηγηθεί μορφίνη και καμφορά. Πέθανε, δηλαδή, όπως κι η Άννα Καρένινα, η διάσημη ηρωίδα του βιβλίου του, με τη μόνη διαφορά πως ο ίδιος δεν έπεσε στις ράγες του τρένου. Παρ΄όλα αυτά, η τραγική σύμπτωση εξάπτει το ενδιαφέρον γύρω από  λογοτεχνικό του γίγνεσθαι και την ίδια του τη ζωή.

Μαρία Λυδία Κυριακίδου

apodyoptes