/Κεφτέδες: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Κεφτέδες: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Γράφει η Τζούλια Παντάκη, Food Guide

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο με κριτσανιστούς μυρωδάτους κεφτέδες? Μνήμες παιδικές, τάπερ με κεφτέδες, στην παραλία,στο πλοίο με τις γιαγιάδες να μας μπουκώνουν όλη την ημέρα το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων..

Οι κεφτέδες έχουν την δυσκολία τους, να βγούν ζουμεροί αλλά και καλοτηγανισμένοι,να μοσχοβολάει ο δυόσμος,να νοιώθεις την γλύκα του κρεμμυδιού και την ελαφριά οξύτητα του λεμονιού.Καλά υλικά χρειάζονται και αγάπη για το αποτελεσμα.

Υλικά

3 μεγάλα κρεμμύδια,ψιλοκομμένα
80ml ελαιόλαδο
1 κιλό κιμάς από ελιά
350γρ ψίχα από προζυμένιο ψωμί,μουλιασμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο
2 αυγά
1 1/2 κουτ, σούπας ξερή ρίγανη
Μια χούφτα φρέσκο δύοσμο,ψιλοκομμένο
χυμός και ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
αλάτι,πιπέρι
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο 10 λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και το αφήνω να κρυώσει καλά..

Σε ένα μπώλ ανακατεύω τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον ζυμώνω καλά για πέντε λεπτά.Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον να παντρευτούν τα υλικά και να σφίξει το μείγμα.

Με βρεγμένα χέρια πλάθω μεγάλους κεφτέδες , τους αλευρώνω και τινάζω να φύγει το περιττό αλεύρι.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω ελαιόλαδο καλά τουλάχιστον 4 εκ από τον πάτο του τηγανιού και τηγανίζω τους κεφτέδες για 3-4 λεπτά γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές.

Σε χαρτί κουζίνας στραγγίζω τους κεφτέδες και τους σερβίρω με τηγανιτές πατάτες Νάξου και μια Ελληνική χωριάτικη σαλάτα.

Κρασί: Μια ρετσίνα η μια φρέσκια Νεμέα ταιριάζει με τους κεφτέδες.