/Κέα, το νησί που αξίζει να επισκεφθείς!

Κέα, το νησί που αξίζει να επισκεφθείς!

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αν κάποιος κοιτάξει έναν χάρτη της Ελλάδας, θα παρατηρήσει πως σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα βρίσκεται ένα μικρό νησί το οποίο όμως έχει μεγάλη αξία.

Και αυτό το νησί δεν είναι άλλο από την Κέα ή αλλιώς Τζια, ένα νησί που αποτελεί έναν μικρό, επίγειο παράδεισο. Μία εξαιρετική ιδέα για απόδραση για σύντομες ή μεγαλύτερες διακοπές και ένα μέρος που είναι ιδανικό για ανανέωση.

Η Κέα προσφέρει όλα αυτά που θέλει να δει ένας επισκέπτης από ένα νησί. Χαλάρωση, μπάνιο σε παραλίες της πρωτεύουσας Χώρας, νόστιμο φαγητό, παραδοσιακά ταβερνάκια που έχουν θέα το Αιγαίο.

Η Κέα είναι πλούσια σε μονοπάτια, σε όμορφα σπήλαια, σε παραλίες. 

Φτάνοντας στο νησί διακρίνεις το νησί της Κορησσίας, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά προστατευμένα λιμάνια της Μεσογείου.

Ο Κέως από τη Ναύπακτο κατέλαβε το νησί και έδωσε το όνομά του στο νησί. 

Περπατώντας στην πρωτεύουσα του νησιού Ιουλίδα, θα παρατηρήσουμε παραδοσιακούς οικισμούς, γραφικά μαγαζιά για φαγητό, λευκά σπίτια και το ιστορικό δημαρχείο της περιοχής. Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο του 1902 με την υπογραφή του μεγάλου Σίλερ.

Η περιοχή δεν έχει την αίγλη μίας μοντέρνας πόλης, για αυτό και δε θα δεις αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό Κυκλαδίτικο νησί, το οποίο επιλέγουν και πολλοί άνθρωποι μεσαίας τάξης , καθώς βρίσκεται απέναντι από το Λαύριο και θεωρείται ένας οικονομικός προορισμός.

Η Ιουλίδα υπήρξε η καταγωγή διάσημων Ελλήνων της αρχαιότητας, όπως ο Πρόδικος ο Κείος, ο Βακχυλίδης, ο Ερασίστρατος. 

Σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι το επιβλητικό άγαλμα του Λέοντα της Κέας, εξαιρετικό δείγμα Αρχαϊκής τέχνης.

Το λιοντάρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας, προστατεύει το νησί έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο Αιγαίο.

Οι πανέμορφες παραλίες

Το δυνατό χαρτί του νησιού είναι οι κρυστάλλινες παραλίες, οι οποίες βρίθουν σε όλη την έκταση του νησιού. 

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι η Ξύλα, η Συκαμιά, ο Κούνδουρος, το Γιαλισκάρι,  ο Οτζιάς. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι παραλίες αυτές, όπως και πολλές άλλες του νησιού, προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία καλοκαιρινής ραστώνης και απόλαυσης του μπάνιου στη θάλασσα.

Κέα, ένα νησί πλούσιο σε πολιτιστικούς θησαυρούς 

Πατρίδα τεσσάρων λυρικών ποιητών, κατοικία των Νυμφών, ιστορική πορεία και μνημεία. Όλα αυτά συνθέτουν το μαγικό νησί της Κέας, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, λαϊκό πολιτισμό και μνημεία υψηλής αισθητικής.

Ανάμεσα σε αυτά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το οποίο προσφέρει μία επαφή και ένα ταξίδι στην ιστορία της Κέας από τον 7ο αιώνα προ Χριστού μέχρι τον 2ο μετά Χριστόν, σε ιστορικές περιοχές του νησιού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με αρχαίους ναούς, όπως τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα ο οποίο διατηρεί την ιστορία του από το 530 π. Χ. Όπως και ο πρόπυλος ναός που είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τα αρχαία θέατρα.

Το Αρχαιολογικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας, στην καρδιά του Μυλοπόταμου, αναδεικνύει τη μακρά πολιτιστική ιστορία του νησιού, προσπαθώντας να συνδέσει την παράδοση με το σήμερα.

Παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, λαογραφικά εκθέματα, αντικείμενα οικιακής χρήσης, όλα αυτά αναδεικνύουν την τεράστια πορεία του νησιού μέσα στο χρόνο.

Η Κέα είναι ένα νησί που σφύζει ζωής. Οι νέοι του νησιού συνεχίζουν την παράδοση, κρατώντας τη μακραίωνη μουσική παράδοση του νησιού και συμμετέχουν σε πανηγύρια και εκδηλώσεις. 

Η Κέα είναι ένα νησί που αξίζει να επισκεφτείς, αντιπροσωπευτικό της ομορφιάς της Ελλάδας και των Κυκλάδων. Μία σύνδεση ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.