/Η Τζένη Κόλλια μιλά στο CulturePoint για την παράσταση “Πώς να σωπάσω”

Η Τζένη Κόλλια μιλά στο CulturePoint για την παράσταση “Πώς να σωπάσω”

Από τις 17 Οκτωβρίου στο θέατρο Τζένη Καρέζη θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση “Πώς να σωπάσω”. Πρωτότυπα κείμενα της Τζένης Κόλλια που αφηγούνται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο, η οποία έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία, σε αφήγηση του Κώστα Καζάκου. Θα παρεμβάλλονται τραγούδια της παράδοσης και μεγάλων μας συνθετών που βοηθούν την σχολιάζουν συγκινητικά την ιστορία, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές: τον Χρήστο Θηβαίο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, με ζωντανή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Η Τζένη Κόλλια, μας έκανε την τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr, δίνοντας μας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτή την τόσο μοναδική παράσταση.

1. Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση “Πώς να σωπάσω” και με ποιο τρόπο έγινε η επιλογή των τραγουδιών;

Μέσα από τις δυσκολίες που προέκυψαν στη καθημερινότητα μας αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να κάνουμε ένα πάντρεμα τής πρόζας με το τραγούδι, με έναν τρόπο,   ευχάριστο μεν, αλλά και να ερεθίζει δημιουργικά τη φαντασία και τη μνήμη. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε μαζί με τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση των κομματιών που επιλέχθηκαν. Τα τραγούδια ήταν προέκταση των κειμένων και το αντίθετο. Έγιναν οδηγοί στην παράσταση και σε πολλά σημεία διαμόρφωσαν το κείμενο. Η ανάγκη να μιλήσουμε   για την ιστορία μας, για την τέχνη και για κάποιες διαχρονικές αξίες , μέσα από την περιπλάνηση του ανθρώπου ήταν το έναυσμα για την παράσταση.

2. Ποια είναι η δομή της παράστασης; Πώς μοιράζεται ανάμεσα στο τραγουδιστικό μέρος και την αφήγηση των πρωτότυπων κειμένων που γράψατε;

Η παράσταση έχει τη δομή ενός θεατρικού έργου. Γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στον αφηγητή και τους τραγουδιστές, οι οπο;iοι συνομιλούν μαζί του τραγουδώντας. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι οι τραγουδιστές αλλά και οι μουσικοί να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα, να βιώσουν μέσα από τους στίχους  κάθε τραγουδιού την ιστορία που λέει, να φέρουν δηλαδή πάνω στη σκηνή ζωντανούς ανθρώπους. Και νομίζω ότι αυτό επετεύχθη.

3. Διαφορετικές εποχές αλλά κοινά πανανθρώπινα μηνύματα. Τι ακριβώς “γεύση” πιστεύετε ότι θα μείνει στο θεατή;

Αισιόδοξη. Εξάλλου ο θεατής ξέρει πολύ καλά τι επιλέγει να δει κάθε φορά. Ανάλογα με τη συνείδηση που έχει διαμορφώσει ως άνθρωπος , θα είναι και οι προσλαμβάνουσες αντίστοιχες. Σε Κάθε περίπτωση όμως θα διασκεδάσει και θα ενθουσιαστεί.

4. Με ποια ματιά προσεγγίσατε σκηνοθετικά το έργο;

Με τη ματιά του αγωνιζόμενου ανθρώπου, θέλω να πιστεύω. Η ανάγκη της εποχής για μια μικρή υπενθύμιση των όσων θέλουμε να μας ενώνουν.

5. Πόσο δύσκολη είναι η υποκριτική καθοδήγηση στους ερμηνευτές;

Δε θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Κατά τη γνώμη μου είναι πιο εύκολο, όταν ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τη τέχνη του με αθωότητα και σεβασμό στο θεατή. Τις περισσότερες φορές έχει πιο ενδιαφέρον να δουλεύεις με καλλιτέχνες  αλλά και με ανθρώπους , που απλώς αγαπάνε  την τέχνη και δεν καλύπτονται πίσω από την επίφαση της δήθεν κουλτούρας τους.

6. Ο Κώστας Καζάκος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο. Ποιος είναι ο ρόλος του σε αυτή την μουσικοθεατρική παράσταση;

Νομίζω ότι  θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς τον Κώστα Καζάκο. Ακριβώς γιατί, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και άνθρωπος. Έτσι αποκτά και το κείμενο άλλη βαρύτητα, αλλά και η παράσταση στο σύνολο της. Ο Κώστας Καζάκος είναι ο αφηγητής. Είναι ευλογία να δουλεύεις μαζί του και να μαθαίνεις την αληθινή αξία της τέχνης αλλά και του λόγου της ύπαρξής της.