/Βιβλιοκριτική: Η γιατρίνα (Πασχαλία Τραυλού)

Βιβλιοκριτική: Η γιατρίνα (Πασχαλία Τραυλού)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας

Αν ψάξεις καλά, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή έχει να σου προσφέρει απλόχερα τα δώρα της. Διαθέτουμε συγγραφείς με απαράμιλλο ταλέντο που μπορούν να σου αφηγηθούν μια ιστορία, η οποία μπορεί να σε συνεπάρει και να ξεχάσεις ότι έχει γραφτεί από έναν Έλληνα δημιουργό. Ένα τέτοιο βιβλίο, είναι και «Η γιατρίνα», της εξαιρετικής συγγραφέως Πασχαλίας Τραυλού και το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η ιστορία της «γιατρίνας», είναι μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η οποία στα μάτια μας φαντάζει πέρα για πέρα μη ρεαλιστική. Συνέβη όμως.

Η υπόθεση

“Διαβολοθήλυκο” αποκαλούσε ο παπάς του Ναγκιρέβ τη Σουζάνα Φαζέκας. Οι γυναίκες, όμως, του χωριού τη θεωρούσαν φύλακα-άγγελό τους, όχι μόνο επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μαμή και πρακτική γιατρός, αλλά επειδή τις γλίτωσε από το αμείλικτο πεπρωμένο τους σε μια κοινωνία όπου δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέγουν τους συντρόφους τους οι ίδιες.
Γιατί η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Θεωρώντας υποχρέωσή της ό,τι για τους κοινούς θνητούς είναι έγκλημα και αμαρτία, ανέλαβε δράση σ’ αυτή τη γωνιά της Αυστροουγγαρίας από το 1911 έως το 1919. Κι έγινε με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της η “θεά” του Ναγκιρέβ· τιμωρός και εκδικητής· παρατρεχάμενη της θείας δίκης.

Μόνο όταν θα γνωρίσει τον Έλληνα γιατρό Στράτο Κεκέρογλου συμφιλιώνεται με το τραύμα που κουβαλά από παιδί και τολμά να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής της την αλήθεια.

Λίγα λόγια ακόμα

«Η ΓΙΑΤΡΊΝΑ», ΕΊΝΑΙ Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, στην αθωότητα και την ενοχή, στην απελπισία και την παράνοια, όταν οι μύχιες πληγές αδυνατούν να επουλωθούν. Η πλοκή της ιστορίας είναι αριστουργηματική και το χάρισμα της Πασχαλίας Τραυλού να στρογγυλεύει τις γωνίες και τις πιο ακραίας συνθήκης, δείχνει ότι το ταλέντο της είναι τόσο χαρισματικό, που σε αναγκάζει να κρυφοκοιτάξεις μέσα σου αναζητώντας ένας Θεός ξέρει τι…

Συμπέρασμα

Όποιος δεν έχει γνωρίσει την «γιατρίνα» της Πασχαλίας Τραυλού, συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνει. Κλείνοντας οριστικά το βιβλίο αυτό, η γεύση που θα αφήσει θα μένει εκεί για πάρα πολύ καιρό και συνεχώς θα γυρνάς πίσω, αναζητώντας απαντήσεις.