/Η Ελένη Κόντη στο CulturePoint.gr

Η Ελένη Κόντη στο CulturePoint.gr

Η ηθοποιός Ελένη Κόντη πρωταγωνιστεί στην παιδική παράσταση “Αστρέλια”, το κείμενο της οποίας έχει γράψει η ίδια, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη. Με αυτή την ευκαιρία συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα.

1. Πώς προέκυψε η ιδέα για την “Αστρέλια” και πόσο δύσκολη ήταν η μεταφορά της στο θεατρικό σανίδι;

Η πηγή έμπνευσης είναι η αγάπη μου για το διάστημα, τον ουρανό,τα άστρα!

Έχω μια ανησυχία για τα κοινωνικά θέματα και την επίδραση αυτών στα παιδιά όπως πχ το διαζύγιο που πραγματεύεται η παράσταση τί αντίκτυπο έχει στο ίδιο το παιδί. Έτσι λοιπόν δημιούργησα μια διαστημική ηρωίδα που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που έχουν και τα παιδιά στη γη.

2. Τι χαρακτήρας είναι η Αστρέλια και με ποιο τρόπο ταυτίζονται οι ανησυχίες της με των παιδιών – θεατών;

Η Αστρέλια είναι μια ατίθαση έφηβη που όμως έχει μια ευαίσθητη όψη. Οι καβγάδες που υφίστανται στο σπίτι της έχουν ως αντίκτυπο να τσακώνεται και η ίδια είτε με το φίλο της τον Αστέριο η ακόμα και με τα παιδιά που γνωρίζει στη Γη. Κάθε μας πράξη έχει μια εξήγηση.

3. Η παράσταση είναι διαδραστική και χρησιμοποιεί το animation. Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών και τα ερωτήματα τους;

Το animation ήταν πολύ χρήσιμο στο να συνυπάρξουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Ήταν πολύ εύστοχη η ιδέα του Κριστιάν Νίρκα να είναι ο Αστέριος χαρακτήρας animation και όχι δεύτερος ηθοποιός επί σκηνής. Έχουμε συναντήσει παιδιά να λένε τα μυστικά τους στον Αστέριο. Είναι λοιπόν ο εξωγήινος φίλος τους!

4. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το απόσταγμα του έργου που μένει στα παιδιά;

Η έννοια της συγχώρεσης. Κάθε μας πράξη έχει αντίκτυπο, όμως υπάρχουν τρόποι όχι να την αναιρέσεις αλλά να τη διορθώσεις.

5. Υπάρχει προοπτική για παρουσίαση του έργου κι εκτός Αθηνών;

Βεβαίως, κυρίως εκτός Αθηνών βρισκόμαστε σε περιοδείες. Μετά από 1,5 χρόνο αποφασίσαμε να βρεθούμε και σε ένα σταθερό θέατρο στην Αθήνα.

6. Έχει ιδιαιτερότητες το παιδικό θέατρο και πόσο πρόκληση είναι για τον ηθοποιό;

Θα ακουστεί κλισέ μα τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι κριτές. Όποτε είναι δύσκολο κοινό μα και με πολύ ενθουσιασμό. Θα σου δείξουν την αγάπη τους, θα σε αγκαλιάσουν μα και τα μικρότερα σε ηλικία θα σε πιάσουν στο τέλος της παράστασης για να δουν πως μοιάζει ένας εξωγήινος. Εκεί έχεις πετύχει να μεταφέρεις τα παιδιά σε ένα μαγικό κόσμο.

Ο ηθοποιός σε μια παράσταση για παιδιά έχει διπλό ρόλο, ηθοποιός μα και εμψυχωτής. Όποτε είναι αρκετά απαιτητικό μα συνάμα όμορφο.

7. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας;

Τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω του ITravelPoetry που θα έχει σεμινάρια , ταινίες μικρού μήκους μα και εκπομπές animation για παιδιά με τον Αστέριο και την Αστρέλια και όχι μόνο.