/Η Ασπασία Στρατηγού στο CulturePoint.gr

Η Ασπασία Στρατηγού στο CulturePoint.gr

Η ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση της στο Γυάλινο Up Stage.

1. Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Γυάλινο UpStage. Τι θα περιλαμβάνει η παράσταση;

Ο πυρήνας του πρoγράμματος βασίζεται στις δημιουργίες του τραγουδοποιού Πάνου Μαλαχιά και εμπλουτίζεται με κάποιες αναφορές σε γνωστά τραγούδια καθώς και σε μερικά τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία.

2. Νέο τραγούδι με τίτλο “Αύριο”.  Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργία;

Το “Αύριο” είναι ένα από τα λαϊκότροπα τραγούδια που έχει γράψει ο Πάνος και αποτέλεσε την πρώτη αφορμή να συναντηθούμε δισκογραφικά. Είναι μέρος του επερχόμενου δίσκου που ετοιμάζει ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.

3. Προτιμάτε να κινείστε σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Ποτέ δεν μου άρεσε η στασιμότητα και αυτός είναι ο λόγος που όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάζω να τραγουδώ διαφορετικά είδη. Αισθάνομαι βέβαια ότι βρίσκομαι πιο κοντά στο λαϊκό ύφος, αλλά αυτό δεν με αποτρέπει απ’ τους πειραματισμούς και σε άλλα είδη.

4. Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής δισκογραφίας στην εποχή του YouTube;

Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στον ακροατή αλλά και στον μουσικό να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε αυτό που επιθυμεί να ακούσει και να μελετήσει. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι δυστυχώς η νέα τάση αυτή σχεδόν έχει παραγκωνίσει το έργο των δισκογραφικών εταιριών και είναι θλιβερό για τους ανθρώπους που εργάζονται και εξαρτώνται από αυτό. Είναι η εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας όμως τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει. Θα έλεγα πως το καλύτερο σενάριο είναι να μπορέσουν οι δισκογραφικές εταιρίες αλλά και οι καλλιτέχνες να συγκεράσουν αυτά τα δύο στοιχεία , την παράδοση και την τεχνολογία προς όφελός τους. Προσωπικά πάντως, νοσταλγώ τις εποχές εκείνες που μπορούσα να κρατήσω στα χέρια μου ένα CD , να διαβάσω τα περιεχόμενά του, να το προσφέρω ως δώρο, να το αποθηκεύσω στη δισκοθήκη μου. Όλα αυτά φαντάζουν πια μακρινά.

5. Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν μοναδική μια ερμηνεία;

Κάθε φωνή διαθέτει ούτως ή άλλως μοναδικά στοιχεία. Ξεκινώντας όμως να τραγουδάμε έχουμε την ανάγκη να πατήσουμε κάπου. Ταυτιζόμαστε με τα πρότυπά μας, και αυτό βέβαια είναι πολύ χρήσιμο για την εξέλιξή μας. Στην πορεία όμως βρίσκουμε τον εαυτό μας. Εκεί είναι το σημείο στο οποίο αρχίζει να διακρίνεται η μοναδικότητα της ερμηνείας , και φυσικά αυτό είναι το ζητούμενο. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου είναι τα βιώματα μας. Τόσο ξεχωριστά και μοναδικά για τον καθένα που συνθέτουν την δική του ιστορία η οποία αποτυπώνεται μέσα από την ερμηνεία.

6. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις, αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;

Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η συνάντηση καλλιτέχνη και κοινού. Συνεπώς είναι απαραίτητο στοιχείο σε αυτή τη σχέση. Η καθιέρωση όμως νομίζω έρχεται με άλλα μέσα. Το ραδιόφωνο και την δισκογραφία εννοώ. Τις επιλογές , την ποιότητα, τη συνέπεια και γενικότερα τη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στα πράγματα. Το θέμα δεν είναι να καθιερωθείς μόνο ως φωνή αλλά και ως προσωπικότητα συνολικά. Έτσι το βλέπω.

7. Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

Η μουσική είναι δώρο και όποιος έχει την ικανότητα και τη διάθεση να ασχοληθεί μαζί της θα λάβει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά.

Ίσως να του αλλάξει όλη του την κοσμοθεωρία. Η μουσική δεν είναι απλώς μια καριέρα. Είναι τρόπος ζωής και σκέψης. Είναι σημαντικό να μπει κανείς σε αυτόν το χώρο έχοντας τα σωστά κίνητρα. Η μοναδική συμβουλή που θα έδινα στους νεότερους, χωρίς να πιστεύω πως έχω κάποια ιδιαίτερη σοφία, είναι να εστιάσουν στη μουσική, να την αγαπήσουν πολύ, να μην έχουν ως αυτοσκοπό την καταξίωση ή τα χρήματα και να έχουν πολλή μα πολλή υπομονή.

8.Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Κάθε μέρα κάνω μικρά όνειρα. Κάποια εκπληρώνονται , κάποια όχι.

Αποφεύγω να έχω ένα μεγάλο καλλιτεχνικό όνειρο. Ίσως δεν έρθει ποτέ. Ίσως πάλι να έχει έρθει και να μην το έχω καταλάβει.

Για μένα θα ήταν εκπλήρωση αν μέσα απ’ το τραγούδι μπόρεσα να εκφράσω όσα ένιωθα, συνάντησα στο δρόμο μου σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης , δεν έβλαψα κανέναν στην προσπάθεια μου να εξελιχθώ και τέλος, αν άφησα κι εγώ ένα αποτύπωμα στην μεγάλη αυτή οικογένεια της μουσική