/Γιάννα Βασιλείου: Είμαι ανοιχτή σε μουσικά μπλεξίματα

Γιάννα Βασιλείου: Είμαι ανοιχτή σε μουσικά μπλεξίματα

Η τραγουδοποιός κι ερμηνεύτρια Γιάννα Βασιλείου μιλά στον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου, τα Σάββατα στις 4 και 11 Μαρτίου 

Δύο νέες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Είναι ένα πρόγραμμα με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, τόσο διασκεδαστικά όσο και συναισθηματικά για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε όλοι μαζί. Φυσικά δε θα λείψουν και κάποιες επιλογές από τη δική μου δισκογραφία. 

Κώστας Χατζής και Ρένα Μόρφη, θα σας συνοδεύσουν αντίστοιχα σε κάθε εμφάνιση. Γιατί επιλέξατε τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες;

Η Ρένα είναι μία κοπέλα που εκτιμώ τόσο για τα μουσικά της βήματα όσο και για την προσωπικότητα και το ήθος της. Νιώθω ότι προχωράμε παράλληλα στη μουσική με σεβασμό και σταθερά βήματα, η καθεμία στο μουσικό της ύφος, και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να συνδιάσουμε τους κόσμους μας επι σκηνής. Ο Κώστας Χατζής είναι ένας δημιουργός που με συγκινεί και μας έχει χαρίσει τόσα σπουδαία τραγούδια. Έχω ήδη κυκλοφορήσει μια διασκευή πάνω σε δικό του τραγούδι, το «Μια Χαμένη Κυριακή» και το πρόγραμμα μου περιλαμβάνει πάντα μουσικές του. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.

Θεωρείτε ότι εκφράζεστε καλύτερα μέσα από ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Είμαι επηρεασμένη από ποικίλα ακούσματα και είμαι ανοιχτή σε μουσικά μπλεξίματα, αλλά όχι σε ρηχούς στίχους.  

Να περιμένουμε σύντομα νέο single ή άλμπουμ;

Είμαστε σε διαδικασία ηχογραφήσεων και δοκιμών πάνω σε καινούρια τραγούδια. Πάντα το όραμα είναι μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά, αλλά κάπως μας συνεπαίρνει η τάση της εποχής για single.

Τι είναι αυτό που καθιστά μοναδική μια ερμηνεία;

Η ειλικρίνεια. Να κάνει ο καλλιτέχνης το τραγούδι δικό του, να ξεσπάνε μέσα από την ερμηνεία του τα πιο κρυφά σημεία της ψυχής του. 

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να περνάω καλά κάθε φορά που τραγουδάω, σε όποια συνθήκη, και να πω τραγούδια που θα μείνουν στο χρόνο.

Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού

Θεωρώ πως τα καλά τραγούδια δίνουν αξία και συνέχεια στην πορεία ενός καλλιτέχνη. Οι ζωντανές εμφανίσεις από την άλλη είναι ό,τι πιο άμεσο και σημαντικό για να γίνει ένα ο καλλιτέχνης με το κοινό και να δημιουργηθεί μία σχέση αγάπης. 

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Πιστεύω πως έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος της στη ζωή μας. Γενικώς η τόση ταχύτητα δε μας αφήνει να εκτιμήσουμε το καλό, αλλά μας κάνει να στεκόμαστε στην επιφάνεια. 

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Εξυπηρετούν κυρίως τους ήδη διάσημους καλλιτέχνες που καλώς τα εκμεταλλεύονται για την προβολή τους, και όχι τους νέους που παλεύουν για μια ευκαιρία στη μουσική βιομηχανία.

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Είναι επόμενο να έχουμε άποψη, καθώς είμαστε άνθρωποι με αυξημένες τις αισθήσεις μας και τις ευαισθησίες μας και οφείλουμε αυτές να τις αξιοποιούμε για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Δε μου αρέσει όμως που πλέον, με το βήμα των social media, πολλοί εκμεταλλεύονται την όποια κοινωνική εξέλιξη με αυτοσκοπό την προβολή τους.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Σίγουρα θα ήταν δίσκοι ηχογραφήσεων από live συναυλίες για να νιώσω πιο ζωντανή. Του Αλκίνοου Ιωαννίδη, της Χαρούλας, Γαλάνη-Πρωτοψάλτη στο Vox, Νταλάρας στην Ιερά Οδό και της Τάνιας στο Μετρό.