/Φρέντι Μέρκιουρι: Ο συναρπαστικός κόσμος του βασιλιά των Queen

Φρέντι Μέρκιουρι: Ο συναρπαστικός κόσμος του βασιλιά των Queen

Φρέντι Μέρκιουρι, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 ως Φαρόχ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς τραγουδιστές όλων των εποχών και είναι γνωστός για την φανταχτερή του περσόνα στη σκηνή και το τεσσάρων οκτάβων εύρος φωνής του. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής, συνθέτης και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen.

Μπήκε στο συγκρότημα Smile στο οποίο ήταν ήδη μέλη ο κιθαρίστας Brian May και ο μπασίστας Roger Summers. Το 1970 ο τραγουδιστής της μπάντας αποχωρεί και η ευκαιρία μόλις έχει παρουσιαστεί. Ο Freddie την έπιασε από τα μαλλιά ή μάλλον από το μικρόφωνο, βγήκε μπροστά και οι Smile έγιναν Queen.

Οι Queen δημιουργήθηκαν το 1970 και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους τρία χρόνια αργότερα. Από τον δεύτερο τους δίσκο και έπειτα, αποτέλεσαν ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα του είδους, με το σινγκλ Bohemian Rhapsody του 1975 να φθάνει στην κορυφή των τσαρτ της πατρίδας τους για εννέα εβδομάδες και να είναι πλέον το τρίτο σε πωλήσεις σινγκλ όλων των εποχών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συλλογή Greatest Hits του 1981, είναι ο πρώτος σε πωλήσεις δίσκος όλων των εποχών για την Μεγάλη Βρετανία, ξεπερνώντας τα έξι εκατομμύρια αντίτυπα το 2014, ενώ η συλλογή “Greatest Hits II” βρίσκεται επίσης στην πρώτη δεκάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα το 2012.

Τελευταίος δίσκος της καριέρας τους υπήρξε το Made in Heaven του 1995, αφού μετά τον θάνατο του τραγουδιστή Φρέντι Μέρκιουρι το 1991, το συγκρότημα σταμάτησε να συνθέτει νέο υλικό. Έχουν κυκλοφορήσει 16 νούμερο 1 άλμπουμ, 18 νούμερο 1 σινγκλ και οι συνολικές τους πωλήσεις ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

Στο σύνολο της καριέρας του ο Mercury έδωσε περίπου 700 συναυλίες. Και όλες ήταν πιο μαγικές με αυτή στο Live Aid το 1985 να κρατά μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη των fan του γκρουπ. Σίγουρα δεν ήταν μόνο οι ικανότητές του στη σύνθεση και στο πιάνο που έκαναν τον κόσμο να ξεχωρίζει τους Queen. Δεν ήταν μόνο ο φρέσκος ήχος τους. Ήταν και η παρουσία του Freddie Mercury στη σκηνη, με το σπασμένο μικρόφωνο, με τις αστραφτερές φορεσιές, με τη φωνή και το ταπεραμέντο του.