/Έμιλι Μπροντέ: Ένα μυθιστόρημα αρκούσε

Έμιλι Μπροντέ: Ένα μυθιστόρημα αρκούσε

Στις 19 Δεκεμβρίου 1848 πεθαίνει η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Έμιλι Μπροντέ.

Ήταν ιρλανδικής καταγωγής, κόρη ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η ζωή της υπήρξε μοναχική και σημαδεύτηκε από αρκετές τραγωδίες.

Το 1821 σε ηλικία 3 ετών έχασε τη μητέρα της, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το 1825 ο θάνατος των δύο άλλων κοριτσιών από φυματίωση και τέλος το 1845 πέθανε ο μονάκριβος αδερφός της.

Η Έμιλι παρακολούθησε λίγα μαθήματα στη Σχολή για τις κόρες των κληρικών και την υπόλοιπη μόρφωσή της την επιμελήθηκε η μεγαλύτερη αδερφή της Σαρλότ.

Συνέγραψε μόνο ένα μυθιστόρημα, ωστόσο αυτό έμελε να αναγνωριστεί ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το οποίο αρχικά δε σημείωσε μεγάλη απήχηση ούτε γνώρισε ευρεία διάδοση, αλλά αργότερα περιελήφθη ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας.

Η μυθοπλασία της Έμιλι διαφέρει από αυτή των δύο μεγαλύτερων αδερφών της, της Αν και της Σαρλότ, καθώς αυτή είναι η μόνη που δε χρησιμοποίησε αυτοβιογραφικά στοιχεία ούτε και το εύρημα των συμπτώσεων για την εξέλιξη της πλοκής του έργου της.

Πέθανε όπως και οι δύο αδερφές της που είχαν επιζήσει από τα έξι αδέρφια από φυματίωση.