/Δημήτρης Βασιλειάδης: Είμαστε καλύτεροι ηθοποιοί στη ζωή παρά στο σανίδι

Δημήτρης Βασιλειάδης: Είμαστε καλύτεροι ηθοποιοί στη ζωή παρά στο σανίδι

Ο Δημήτρης Βασιλειάδης είναι ένα σπουδαίο κράμα ανθρώπου και καλλιτέχνη που διαθέτει ήθος, ταλέντο, ψυχή και αξιοπρέπεια. Οι δουλειές του πάντα αξιόλογες ενώ οι ρόλοι, που έχει κληθεί να ερμηνεύσει, είναι κεντημένοι πάνω του.

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Βασιλειάδης μιλάει στο culturepoint.gr μεταξύ άλλων για την παράσταση «Ποιος φοβάται την Άγκαθα Κρίστι;», τον ρόλο του ως Άρτσι Μπένετ και για την θεατρική ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια».

Συνέντευξη στην Μαρία Αντωνίου

Μένεις και εργάζεσαι στη συμπρωτεύουσα. Πως είναι για έναν ηθοποιό να ζει σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη;

Μένω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη από επιλογή μου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που με κρατάνε σε αυτή την πόλη. Όταν με κουράσει θα φύγω. Δεν είναι πολύ εύκολο για έναν ηθοποιό να ζει εδώ και όταν λέμε να ζει εννοούμε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις κάνοντας μόνο αυτό που αγαπάει. Όχι ότι στην πρωτεύουσα είναι καλύτερα, απλά οι δουλειές είναι άπειρες και αν είσαι τυχερός βρίσκεις τον δρόμο.

Οι δουλειές είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες σε αυτή την πόλη για έναν ηθοποιό. Όσο καλός και να είσαι, όσο εργατικός και σωστός σε αυτό που είσαι υποχρεωμένος να κάνεις απλά φτάνεις μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο αναγνώρισης της δουλειάς σου σε ένα συγκεκριμένο αριθμό κοινού. Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν μείνεις σε αυτή την πόλη, απλά πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να έχεις δουλειά και να αποδεχτείς ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Αν σου αρέσει μένεις, αν δεν σου αρέσει φεύγεις. Επιλογές υπάρχουν!

Δημήτρη στη θεατρική παράσταση «Ποιος φοβάται την Άγκαθα Κρίστι;» ενσαρκώνεις τον επιθεωρητή Άρτσι Μπένετ. Μιλησε μας για τον ρόλο σου.

Πόλυ αγαπημένος ρόλος! Το απόλυτο make over! Αγαπημένη δεκαετία το ‘70! Ένας επιθεωρητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Μυστήριο και έγκλημα. Στην αρχή προσπαθούσαμε να τον βρούμε με την Βαρβάρα αυτόν τον τύπο. Πως θα είναι εμφανισιακά, πως θα μιλάει, πως θα κινείται. Το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν η εμφάνιση και νομίζω ότι το πετύχαμε 100%. Ένας Άγγλος επιθεωρητής του ‘70. Δεν αναγνωρίζομαι ούτε από τους δικούς μου ανθρώπους! Ακόμα λαμβάνω μηνύματα από γνωστούς μου που γράφουν γιατί δεν παίζω στην παράσταση, γιατί δεν είμαι στην αφίσα ενώ γράφει το όνομά μου. Στόχος επετεύχθη! Αυτό που μένει είναι να μάθουμε αν λύνει την υπόθεση. Για τον κόσμο που δεν πρόλαβε θα έχει την ευκαιρία να το δει. Ήμαστε sold out σε όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις και έτσι πήραμε παράταση μέχρι αρχές Φλεβάρη.

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν διάβασες το κείμενο;

Το κείμενο θα μπορούσε να το είχε γράψει η Άγκαθα Κρίστι! Είναι πανέξυπνο, γρήγορο, ανατρεπτικό, σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς καμία σεναριακή «τρύπα». Είναι όλα σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να καλύπτει και να δικαιολογεί την κάθε κίνηση των ρόλων. Η Βαρβάρα Δουμανίδου έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο! 

Ποια στοιχεία στον χαρακτήρα του Άρτσι Μπένετ θαυμάζεις;

Το χιούμορ του, το θάρρος, το θράσος, την σοβαρότητα, τα ξεσπάσματα και τις γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων στην προσπάθεια του να ανακαλύψει τι μπορεί να συμβαίνει με όλους αυτούς τους χαρακτήρες γύρω του.

Ο Άρτσι Μπένετ έρχεται για να εξιχνιάσει ένα φριχτό ατύχημα και στην πορεία διαπιστώνει ότι τελικά τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Πιστεύεις ότι όλοι μας κρύβουμε ένα δίδυμο εαυτό πιο σκοτεινό σε σχέση με αυτό που δείχνουμε στην πραγματικότητα;

Είναι το μόνο σίγουρο! Την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας την ξέρουμε μόνο εμείς. Πολύ σπάνια θα την εμφανίσουμε. Είμαστε καλύτεροι ηθοποιοί στη ζωή παρά στο σανίδι.

Το Θέατρο του Άλλοτε μετρά αρκετές δραματικές παραστάσεις στη φαρέτρα του την τελευταία δεκαετία. Τώρα έρχεται μια διαφορετική πρόταση με μία μαύρη κωμωδία μυστηρίου. Προτιμάς το δράμα ή την κωμωδία και γιατί;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Η αλήθεια είναι πως είναι πιο δύσκολο να κάνεις τον κόσμο να γελάσει και πολύ εύκολο να κλάψει, αλλά μου αρέσουν τα πάντα. Το κάθε ένα είναι διαφορετικό και γι αυτό μ’ αρέσει. Γενικά δεν μου αρέσει να κάνω τα ίδια πράγματα γιατί βαριέμαι εύκολα. Ότι ρόλος και να προκύψει τον αγαπώ το ίδιο. Το να ζεις για λίγο την ζωή κάποιου άλλου είναι μαγικό. Είναι βαρετό να κάνεις συνέχεια εσένα.

Η Βαρβάρα Δουμανίδου έγραψε και επιμελήθηκε το σενάριο και την σκηνοθεσία. Τι είναι αυτό που εκτιμάς στην Βαρβάρα;

Τα πάντα εκτιμώ στην Βαρβάρα και γι αυτό είμαι εκεί! Δίπλα μου έχω επιλέξει να υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μου. Η Βαρβάρα είναι ένας από αυτούς. Η Βάρβαρα δεν είναι μόνο συνεργάτης και φίλη, είναι το alter ego μου!

Έχεις αναλάβει την σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας «Μαλλιά Κουβάρια». Θα ήθελες να πεις δύο λόγια για αυτή την ομάδα;

Σκηνοθετώ αυτή την ομάδα πολλά χρόνια. Με αυτούς τους ανθρώπους μας ενώνουν πολλά πράγματα. Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή την ομάδα που δεν ξέρω πραγματικά τι είναι!!! Είναι μια ομάδα πολύ δεμένη με εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους. Τέλος Φλεβάρη του ‘24 θα μας δείτε στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με την παράσταση «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» που έχει γράψει ο υπέρ ταλαντούχος Γιώργος Οικονομίδης που για εμένα είναι ίσως και ο καλύτερος θεατρικός σεναριογράφος που υπάρχει σε αυτή την πόλη!  

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να ενσαρκώσεις στο σανίδι;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω υποδυθεί ποτέ έναν γυναικείο ρόλο και είναι μια πρόκληση για μένα. Αλλά νομίζω θα έρθει.

Ποια ευχή θα ήθελες να δώσεις στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο;

Υγεία! Αυτή είναι η πιο σημαντική ευχή που μπορείς να δώσεις. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σημασία. Μια ζωή είναι. Δεν θα υπάρξει άλλη. Να έχουμε όλοι υγεία και να κάνουμε ότι γεμίζει την ψυχή μας.