/Δημήτρης Τσολάκης: Κάθε ρόλος είναι μοναδικός

Δημήτρης Τσολάκης: Κάθε ρόλος είναι μοναδικός

«Το Φτερούγισμα» του Βασίλη Γιαννόπουλου, παρουσιάζεται στο θέατρο RADAR σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη, κάθε Δευτέρα στις 20:00 & Τρίτη στις 21:00. Ο ηθοποιός Δημήτρης Τσολάκης μιλά στο CulturePoint.gr για τον ρόλο του στην παράσταση και το θέατρο γενικότερα.

Eχετε έναν ρόλο που θα τον έλεγα κλειδί στην παράσταση Φτερουγισμα; πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Ο ρόλος μου είναι ένα πλάσμα φωτεινό, γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Θέλει να βοηθήσει το ζευγάρι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Λειτουργεί καταλυτικά για τη σχέση του ζευγαριού, και τη σχέση των ηρώων με το μέσα τους..  Οι σχέσεις αντικατοπτρίζουν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Ο ρόλος μου το υπενθυμιζει αυτό, οδηγώντας το ζευγαρι σε νέα ισορροπία.

Ποιες δυσκολίες είχατε στο να αποκωδικοποιήσετε τη σημασία του;

Σε κάθε ρόλο που υποδύομαι το στοίχημα είναι να μπορέσω να φωτίσω σε βάθος τις διαφορετικές αποχρώσεις του χαρακτήρα.  Από την ψυχή μέχρι και την προσωπικότητα. Κάθε ρόλος είναι μοναδικός, έτσι κι εγώ μοναδικά συνδέομαι με κάθε ρόλο, για να τον υπηρετήσω. Στη συγκεκριμένη ερμηνεία, δεν έχω περιθώρια δράσης και κίνησης. Αυτό ειναι μεγάλη πρόκληση για τον ηθοποιό. Να στέκεται δλδ, να τα λέει και να καταφέρνει να αγγίζει το θεατή συναισθηματικά. Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή.

Για ποια θέματα μιλάει το Φτερούγισμα;

Μιλάει για τις σχέσεις. Τα στάδια που περνάει μια σχέση. Την αγάπη, την εξάρτηση, τους εξωτερικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Πραγματεύεται τις ζυμώσεις και τις διαδικασίες που συμβαίνουν προκειμένου να επικοινωνήσει το ζευγάρι.  Τι αλλάζει όταν όλα έρθουν στο φώς; 

Είναι η πρώτη σας φορά στη θεατρική σκηνή; ποια ήταν η πρώτη φορά και τι θυμάστε από εκείνη την εμπειρία-συνεργασία;

Όχι δεν είναι η πρώτη. Η πρώτη ήταν το 2000 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Παίζαμε την παράσταση  < Η γυναίκα και ο λάθος >  του Καμπανέλλη . Ηταν μια μαγική στιγμή της ζωής μου. Ένα όνειρο μου, γινόταν πραγματικότητα. Η διαδικασία των προβών με μάγεψε. Κάτι καινούργιο και πολύτιμο  ξεκίνησε στην ζωή μου. Βρήκα την κλίση μου! Το μεράκι μου!

Τι σημαίνει ηθοποιός για εσάς στην Ελλάδα του 2023; και μετά την καραντίνα; 

Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι πρωτόγνωρο. Οι δυσκολίες υπήρξαν και σήμερα έφτασαν να είναι γιγάντιες.  Σηκώνουμε ένα μεγάλο φορτίο, ως κλάδος και σίγουρα η κυβέρνηση δεν είναι συμμαχός μας. Αντιθέτως μας χτυπάει. Η τέχνη όμως ανοίγει το μυαλό και άγει την ψυχή.  Χωρίς αυτή είμαστε φοβισμένοι και αδύναμοι. Ο νωών νοείτω.

Ηθοποιός σήμαινε και θα σημαίνει πάντα φως. Όσο περισσότερο σκοτάδι προσπαθεί να απλωθεί, τόσο περισσότερο η τέχνη θα λάμπει. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Χρειάζεται όμως επιμονή. Ευτυχώς όλο και περισσότερο η κοινότητα των ηθοποιών ενώνει τις δυνάμεις της. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

Το θέατρο  τι αλλάζει στη ζωή μας;

Το Θέατρο ειναι κάτι σπουδαίο για τον άνθρωπο. Μας  φέρνει σε επαφή  με το τον πραγματικό μας εαυτό.   Μέσω της ταύτισης, μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε συναισθήματα  πρωτογνωρα. Συναισθήματα  που φοβόμαστε να δούμε κατάματα! Αναλογα το έργο, ξυπνάει διαφορετικά πραγματα στον καθένα. Εμένα  προσωπικά μου υπενθυμίζει ποιος είμαι, προς τα που θέλω να πάω και τι δεν θέλω στη ζωή μου.