/Δημήτρης Ψαριανός: Η λιτότητα κι ο ερωτισμός μιας φωνής!

Δημήτρης Ψαριανός: Η λιτότητα κι ο ερωτισμός μιας φωνής!

Ο Δημήτρης Ψαριανός έφυγε σήμερα για τη γειτονιά των αγγέλων, παίρνοντας μαζί του ένα ακόμη κομμάτι της ευαισθησίας, της ευγένειας και της καλλιτεχνικής καθαρότητας, που σιγά σιγά χάνεται. Παραθέτουμε ένα κείμενο που περιγράφει πολύ γλαφυρά την εμπειρία να τον ακούς να ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια.

Με αναπάντεχο τρακ και συγκίνηση ερμηνεύει τα τραγούδια του Μεγάλου Ερωτικού, μεταφέροντας με τη φωνή του πολύτιμες δημιουργίες, με τον σεβασμό, την αγάπη και την προσοχή που τους πρέπει.

Δημήτρης Ψαριανός – Ανταλλαγή συναισθημάτων

Αν παρακολουθήσεις μια live εμφάνιση του Δημήτρη Ψαριανού, δεν είναι νοσταλγία αυτό που νιώθεις αλλά ξύπνημα μνήμης.

Μιας μνήμης που αποθηκεύει τα αγαπημένα, και τη δεδομένη στιγμή τα επαναφέρει υπενθυμίζοντάς σου κάποιες εποχές που η μουσική ήταν ευτυχισμένη, χαρούμενη και περήφανη για τα διαμάντια που έκρυψε στις θυρίδες της.

Ένα από αυτά είναι ο Ψαριανός, που ακόμη και μετά από χρόνια διατηρεί την αξία του αμείωτη.

Το ένα τρίτο του «Μεγάλου Ερωτικού» και μάλιστα το μόνο εν ζωή, καθώς και ο εμπνευστής/δημιουργός του αξεπέραστου αυτού έργου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 σπουδαιότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, Μάνος Χατζιδάκις αλλά και η μοναδική Φλέρη Νταντωνάκη δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

Με αναπάντεχο τρακ και συγκίνηση ερμηνεύει τα τραγούδια του Μεγάλου Ερωτικού μεταφέροντας με τη φωνή του πολύτιμες δημιουργίες, με τον σεβασμό, την αγάπη και την προσοχή που τους πρέπει.

Τυχερός και άτυχος μαζί, αυτός ο υπέροχος τραγουδιστής. Είχε την τύχη να ερμηνεύσει τα αριστουργήματα του Χατζιδάκι και των μεγάλων μας ποιητών, αλλά και την κατάρα να μην βρει ποτέ αντίστοιχα τραγούδια τα επόμενα χρόνια.

Αυτή την κατάρα που αν συναντήσεις το «τέλειο» η μοναξιά που επακολουθεί είναι δυσβάσταχτη.

Πήγαμε στο jazz art, ένα χώρο –που μη σας ξεγελάει το όνομά του- εκτός από jazz σχήματα φιλοξενεί και οποιοδήποτε άλλο μουσικό είδος έχει ποιότητα και απήχηση στο κοινό.

H σκηνή, τη συγκεκριμένη βραδιά, φιλοξενεί τον πιανίστα Σάκη Τσιλίκη, να συνοδεύει τους ερμηνευτές που ανοίγουν το πρόγραμμα, Νίκο Ρουμελιώτη σε έντεχνα τραγούδια, τη νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Αδριανού που το μέλλον διαγράφεται μπροστά της με φωτεινά χρώματα και τέλος τον Δημήτρη Ψαριανό που βγαίνει σε άλλα τραγούδια με τη συνοδεία του πιάνου και σε άλλα με την κιθάρα του.

Λιτός και εκφραστικός, απέραντα ερωτικός, με μια διακριτέα σεμνότητα, ξεκινάει ως άλλος μάγος σηκώνοντας το ραβδί, έτοιμος να μαγέψει το κοινό που είναι φανερό πως εκπλήσσεται ευχάριστα με το αποτέλεσμα.
Από τα τάστα της κιθάρας του περνούν Σαββόπουλος, Θεοδωράκης, Σπανός και φυσικά έρχεται η πολυπόθητη στιγμή της ερμηνείας του «Μεγάλου Ερωτικού».

«Με τη πρώτη σταγόνα της βροχής», ξεκινάει το ταξίδι στο οποίο μας έχει κάνει συνωμότες συνταξιδιώτες και πάμε…
Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, το πρόγραμμα είχε μια έκπληξη (όπως αποδείχθηκε για όλους τους περευρισκόμενους), καθώς ανέβηκε στη σκηνή ο Βασίλης Γισδάκης – ένας από τους τελευταίους ερμηνευτές του Χατζιδάκι – ο οποίος ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο τον «Κεμάλ», προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού.

Είναι αυτές οι βραδιές που εύχεσαι να μην τελειώσουν, να μη χαθεί η μελωδία, να μην κοιμηθεί το συναίσθημα. Να μείνουν όλα εκεί, ζωντανά κι αγαπημένα!

Έλσα Γράψα

in.gr