/Άρτεμις Γρύμπλα και Λίλα Μπακλέση μιλάνε στο CulturePoint.gr για την «Δάφνη»

Άρτεμις Γρύμπλα και Λίλα Μπακλέση μιλάνε στο CulturePoint.gr για την «Δάφνη»

Η Άρτεμις Γρύμπλα και η Λίλα Μπακλέση ανεβάζουν αυτές τις μέρες την «Δάφνη» στην Θεσσαλονίκη. Μία παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όπου και αν παίχθηκε. Η Άρτεμις Γρύμπλα και η Λίλα Μπακλέση ανήκουν στην γενιά που ήρθε για να μείνει στα θεατρικά πράγματα, καθώς με το ταλέντο τους, τις φρέσκες ιδέες και την σκληρή δουλειά ανεβάζουν παραστάσεις που αφήνουν τα σημάδια τους στις καρδιές των θεατών. Φέτος συνεργάζονται στην «Δάφνη» της Ραφαέλλα Μάρκους έχοντας αναλάβει, εκτός από τους ρόλους τους, και την μετάφραση ενώ την τριάδα της σκηνοθεσίας συμμετέχει και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Η Άρτεμις Γρύμπλα και η Λίλα Μπακλέση μιλάνε αποκλειστικά στο culturepoint για την «Δάφνη», την ομάδα τους και τις ιδιαιτερότητες της σκηνοθεσίας. 

Συνέντευξη στην Μαρία Αντωνίου

Λίλα Μπακλέση, Άρτεμις Γρύμπλα και Κωνσταντίνος Μπιμπής, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Κάτω από τα αστέρια» συνεχίζετε την συνεργασία σας. Πως ξεκίνησε αυτή η σύμπραξη;

Λίλα Μπακλέση: Ουσιαστικά ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας όταν έγραφε το «Κάτω από τα αστέρια» σκεφτόταν τον Κωνσταντίνο και εμένα για αυτούς τους δύο ρόλους. Ο Τηλέμαχος μας ένωσε. Όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε μόνοι μας την παράσταση, δηλαδή να την σκηνοθετήσουμε οι δυο μας και να παίζουμε κιόλας είδαμε ότι δεν τα καταφέρνουμε καλά. Θέλαμε σίγουρα και κάποιον άλλο άνθρωπο να είναι μέσα στην ομάδα. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε να μπει στην ομάδα η Άρτεμις Γρύμπλα η οποία ήταν συμμαθήτρια του από το Θέατρο Τέχνης και κολλητή του φίλη. Και αυτό ήταν. Έδεσε το γλυκό. Από τότε είμαστε πολύ αγαπημένοι φίλοι και ομάδα.

Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο;

Άρτεμις Γρύμπλα: Παρακολουθούμε την ιστορία της Δάφνης, μίας σύγχρονης  κοπέλας που προκειμένου να κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή, λέει ένα ψέμα στην σύντροφό της κι έτσι, λίγο καιρό αργότερα, βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σ’ αυτό όταν καλείται να υπομένει τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει την σχέση και την ζωή της. Η ιστορία ξετυλίγεται από την μεριά της Δάφνης, η οποία ως αφηγήτρια, φέρνει και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας επί σκηνής. Είναι μία ιστορία αποδοχής, μία ιστορία γεμάτη ανατροπές, χιούμορ αλλά και αγωνία.  

Η Δάφνη είναι ένα φρέσκο, σύγχρονο, βραβευμένο έργο. Στην παράσταση μοιράζεστε με την Άρτεμη Γρύμπλα τόσο τον ρόλο της Δάφνης όσο και κάποιους άλλους ρόλους. Πείτε μας για αυτό το εγχείρημα; 

Λίλα Μπακλέση: Η Δάφνη είναι ένα σύγχρονο κείμενο. Μιλάει για μία bisexual γυναίκα η οποία προσπαθεί να βρει την θέση της μέσα σε αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο, τον κόσμο μας. Υφίσταται κακοποίηση από διάφορες πλευρές, είτε από την κοινωνία είτε από τους συντρόφους. Μέσα στην προσπάθεια της να βρει την ευτυχία αλλά και για να αποδεχθεί τον εαυτό της όταν δέχεται την όποια βία από όπου και αν προέρχεται αυτή, για να μπορέσει να ξεφύγει από όλο αυτό που της συμβαίνει φαντασιώνεται ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο.

Το έργο είναι βασισμένο στον μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα το οποίο είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Είναι και γραμμένο το έργο της Ραφαέλα Μάρκους με αυτό τον τρόπο αλλά και εμείς το έχουμε προσεγγίσει έτσι με ένα αρκετά κωμικό τρόπο γιατί η ζωή είναι έτσι.Σε ένα μεταίχμιο. Εννοώ ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις μπορεί να εμπεριέχει αρκετό χιούμορ. Αλλά νομίζω ότι είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς την ζωή, η Άρτεμις, εγώ και ο Κωνσταντίνος. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις παραστάσεις μας.

Πως αποφασίσατε να ανεβάσετε ένα τόσο διαφορετικό έργο;

Άρτεμις Γρύμπλα: Από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε αυτό το κείμενο μας γοήτευσε τρομερά η αμεσότητα του και ο τρόπος με τον οποίο εκσυγχρονίζει την ιστορία αυτή της μεταμόρφωσης της Δάφνης. Δεν είναι και πολύ διαφορετικό το έργο αυτό μάλλον, είναι η ίδια ιστορία που λέμε και ξαναλέμε μέσα από διαφορετικούς δρόμους, η ίδια ιστορία που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συνέχεια γύρω μας. Κάποιος άνθρωπος αποφασίσει ότι κάποιος άλλος δεν έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του κι ύστερα κάποιος Άλλος αποφασίζει ότι έχει δικαίωμα πάνω στο σώμα κάποιου. Η φόρμα του έργου, ναι ίσως είναι διαφορετική. Αλλά στην ουσία λέμε μία ιστορία που έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές και μάλλον θα την λέμε μέχρι να σταματήσει να συμβαίνει.

Η Δάφνη είναι μια μοντέρνα γυναίκα ακολουθώντας τόσο τα πιστεύω της όσο και τις επιταγές της κοινωνίας. Πόσο λειτουργικό είναι για την ηρωίδα να αποδεχθεί τον εαυτό της και να πατάξει τα στερεότυπα;

Άρτεμις Γρύμπλα: Η Δάφνη αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε μία ψευδαίσθηση ελευθερίας και την βαθιά ριζωμένη μέσα της υποχρέωση του να ανήκει κάπου. Μέσα σ’ αυτήν την αντίθεση κάνει ένα μοιραίο λάθος και εγκλωβίζεται σε μια συνθήκη που της κάνει κακό.

Μέσα από αυτό το έργο γίνεται πολύ εμφανές το ότι δεν αρκεί μία απόφαση προκειμένου να μπορέσεις να υπάρξεις εν ειρήνη. Το να ζήσεις έξω από τα στερεότυπα που έχουν εγκαθιδρυθεί και μέσα σου, από την οικογένεια και την κοινωνία, είναι αρχικά μια αδιάκοπη μάχη. Ύστερα, κάποια στιγμή – ελπίζω! Η ειρήνη αυτή κατακτιέται.

Ποια είναι η δική σας οπτική μέσα στο έργο που σας βοήθησε να αποδώσετε καλύτερα τον ρόλο;

Λίλα Μπακλέση: Ουσιαστικά λέμε την ιστορία αυτής της γυναίκας γιατί Δάφνη είμαι και εγώ, Δάφνη είναι και η Άρτεμις. Με ενδιαφέρει να ειπωθεί αυτή η ιστορία στην Ελλάδα του 2023 που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα και ας έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

 

Ως σκηνοθέτης ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες που συναντήσετε στο κείμενο της Ραφαέλλα Μάρκους;

Άρτεμις Γρύμπλα: Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε στις πρόβες ήταν η απουσία προφανών δράσεων καθώς το κείμενο είναι αφηγηματικό. Για μας ήτανε μία μεγάλη πρόκληση η εξερεύνηση ενός χώρου και χρόνου ο οποίος συνεχώς αλλάζει και δεν ορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες. 

Πιο προσωπικά τώρα, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα να σκηνοθετώ και να βρίσκομαι και πάνω στη σκηνή και για μένα αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. Τόλμησα να το κάνω μόνο χάρη στην εμπιστοσύνη που έχω στην Λίλα και τον Κωνσταντίνο και βέβαια και σε όλους τους άλλους συνεργάτες με τους οποίους χτίσαμε αυτή την παράσταση.

Στην Θεσσαλονίκη έχετε ανέβει αρκετές φορές για παραστάσεις. Τι σας αρέσει στο κοινό της πόλης;

Λίλα Μπακλέση: Ανυπομονώ πάρα πολύ να δω πως θα υποδεχθεί το κοινό της Θεσσαλονίκης την «Δάφνη». Έχω έρθει με δύο πολύ διαφορετικές παραστάσεις στο παρελθόν, με το «Κάτω από τα αστέρια» και την «Βίλα». Το ενδιαφέρον είναι ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης μετά την παράσταση θέλει να συζητήσει για το έργο. Αυτό το συνειδητοποιώ είτε γιατί μετά την παράσταση έρχονται να μας μιλήσουν, να ασχοληθούν με το έργο και να το σχολιάσουμε, είτε γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πιο μικρή πόλη από την Αθήνα, και μπορεί να πετύχεις κάποιους ανθρώπους από το κοινό σε ένα μαγαζί και να τους ακούσεις να μιλάνε για την παράσταση. Αυτό είναι πάντα πολύ συγκινητικό.