/Αλέξανδρος Αργύρης: Η λέξη «καριέρα» για μένα έχει αρνητικό πρόσημο

Αλέξανδρος Αργύρης: Η λέξη «καριέρα» για μένα έχει αρνητικό πρόσημο

Ο ερμηνευτής Αλέξανδρος Αργύρης συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα με αφορμή την εμφάνισή του στη Μουσική σκηνή Σφίγγα.

  • 12 Μαρτίου στη Μουσική σκηνή Σφίγγα. Τι να περιμένουμε από αυτή την εμφάνιση; 

Αυτή η εμφάνιση ουσιαστικά οργανώθηκε για να παρουσιάσω ολόκληρη την δισκογραφική δουλειά που ολοκλήρωσα το 2023 με τίτλο «83 Ναυτικά Μίλια» (83ΝΜ). Επειδή όμως η ταμπέλα «παρουσίαση δίσκου» αλλά και το ότι δηλώνει κατ’ ουσία μου μοιάζει παρωχημένο, αποφάσισα να οργανώσω ένα όμορφο ξεχωριστό live στο οποίο εννοείται θα περιλαμβάνω και τα εννέα καινούργια τραγούδια. 

 

  • Δυο λόγια για τη συνεργασία τη Μαρία Αλαμανή αλλά κι όλους όσους εμφανιστούν μαζί σας στη σκηνή; 

Η συνεργασία μου με την Μαρία Αλαμανή είναι υποδειγματική. Θεωρώ ότι στην γενιά της είναι από τις κορυφαίες φωνές που θα λάμψουν τις επόμενες δεκαετίες. Μου έχει κάνει την τιμή να δώσει φωνή στο τραγούδι που έγραψα μαζί με την Φωτεινή Λαμπρίδη «Η κρυψώνα» το οποίο και θα μας το τραγουδήσει στο live μαζί με ένα μικρό δείγμα του ρεπερτορίου της. Θα συμμετέχει και η Φωτεινή Λαμπρίδη με κάποια δικά της τραγούδια και συμμετοχές καθώς και η Χρυσούλα Κεχαγιόγολου. Θα συμμετέχει ο εξαιρετικός Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο και μαζί του θα παίξουμε κάποια από τα τραγούδια του. Τέλος θα είναι μαζί μας ο Κώστας Παρίσσης στην ηλεκτρική κιθάρα και θα παίξουμε μαζί του επιτυχίες του από τα Υπόγεια Ρεύματα. Μην ξεχάσω να αναφέρω πως, όπως σε κάθε live, θα είναι μαζί μου η 14χρονη κόρη μου Πηνελόπη σε διάφορες ερμηνείες αλλά και στο τραγούδι που συμμετέχει στον δίσκο: την «Περιζήτητη». Να σημειώσω εδώ ότι η μπάντα αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς όπως τον Νίκο Τσαχτσίρη, τον Κώστα Χριστοδούλου, τον Σωτήρη Πέπελα και τον Λεωνίδα Παλαμιώτη

 

  • Νέο τραγούδι με τίτλο *SOS”. Πώς θα το περιγράφατε; 

Το τραγούδι κυριολεκτικά εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το εμπνεύστηκα κάτω από πραγματικά απειλητικές συνθήκες, όπου έστειλα ένα γραπτό μήνυμα σε φιλικό πρόσωπο ακριβώς τις πρώτες λέξεις του ρεφρέν. Αργότερα μέσα σε εκείνη τη μέρα, οι στίχοι «ήρθαν» μπροστά μου και τώρα πλέον, στην τελική του μορφή, μεταφορικά, θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιονδήποτε κίνδυνο βιώνει κάποιος ακροατής και να ταυτιστεί. Είναι λοιπόν ένα τραγούδι βιωματικό όπως και τα υπόλοιπα 8 του άλμπουμ. 

 

  • Ποια θέλετε να είναι η μουσική ταυτότητά σας και πόσο ανοιχτός είστε σε διαφορετικές επιρροές

Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει και να κρίνει ίσως αρνητικά μια ανομοιογένεια στα 9 τραγούδια του άλμπουμ «83 ναυτικά μίλια». Εγώ βέβαια το σκέφτομαι αλλιώς. Θεωρώ ότι ο στίχος οδηγεί τη μουσική και κατ επέκταση η ενορχήστρωση θα πρέπει να ακολουθήσει στο ίδιο αισθητικό περιβάλλον. Από τη στιγμή λοιπόν που το κάθε τραγούδι περιγράφει άλλον κόσμο, άλλος θα είναι και ο «ρυθμός» και άλλη η ταυτότητα του.  Θεματικά τώρα όλα τα τραγούδια περιγράφουν σκηνές από την ζωή μου στις αρχές αυτής της δεκαετίας. Όλα κρύβουν μια μικρή ιστορία από πίσω. Θα μπορούσα να πω ίσως, ότι εκδίδω δημόσια ένα πολύ προσωπικό μουσικό ημερολόγιο. Οι δημιουργίες μου αυτές είχαν την τύχη να πέσουν στα μαγικά χέρια του Κώστα Παρίσση στο στούντιο Πράξις όπου χρειάστηκαν περίπου 8 μήνες για να ολοκληρωθούν.

 

  • Πόσο σας απασχολεί το δημιουργικό κομμάτι. Μια καριέρα τραγουδοποιού είναι στις βλέψεις σας;  

Η λέξη «καριέρα» για μένα έχει αρνητικό πρόσημο. Θα ευθύνεται προφανώς ο κάπως πολυδιάστατος και παρορμητικός χαρακτήρας μου. Ασχολούμαι με ό,τι με εκφράζει. Τυχαίνει να με εκφράζει περισσότερο η τέχνη της τραγουδοποιίας. Και αυτό είμαι, τραγουδοποιός και όχι τραγουδιστής, ούτε μουσικός, ούτε ποιητής ή στιχουργός. Οι ιδιότητες είναι διαφορετικές και όσο μεγαλώνω ακυρώνω και τις όποιες συνάφειες διέκρινα μικρότερος. Οπότε για να απαντήσω στην ερώτηση σας, με ενδιαφέρει μόνο το δημιουργικό κομμάτι και αυτό όχι σαν καριέρα ή βιοποριστικά αλλά επειδή αυτός είναι ο τρόπος που εκφράζομαι και κατ’ επέκταση ζω.

 

  1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις και η διάδρααη με τον κόσμο, απαραίτητη συνθήκη για την καταξίωση ενός καλλιτέχνη; 

Θεωρώ πως ναι. Δεν είναι μόνο η διαδικασία που ωριμάζει και αναπτύσσει τις δεξιότητες. Βοηθάει και σε κάτι ακόμα. Αυτή η συνομιλία με το κοινό διδάσκει και δίνει πιο εσωτερικές ας πούμε πληροφορίες. Δίνει εφόδια για τις μελλοντικές εμπνεύσεις και δημιουργίες. Τουλάχιστον σε εμένα έτσι λειτουργεί.

 

  1. Ποια είναι η άποψή σας για τα, νέα μουσικά ρεύματα, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη νεολαία;  

Υπάρχουν τραγούδια από νέα ρεύματα μουσικής που μου αρέσουν έως και κάποια που με συγκινούν. Υπάρχουν όμως άλλα που νιώθω ότι καλό θα ήταν να μην ακουγόντουσαν έως και κάποια που προσωπικά ίσως ακόμα και να τα απαγόρευα, τουλάχιστον σε μικρά παιδιά. Υπάρχουν λοιπόν τα πάντα. Το θέμα είναι σε ποια θα κάνεις κλικ και με ποια θα ταυτιστείς. Αυτό ίσως να δίνει και κάποιες πληροφορίες για το ποιος πραγματικά είσαι. Σε πολιτιστικό επίπεδο τουλάχιστον.