/8 παράγοντες για το δρόμο προς την Ευτυχία!

8 παράγοντες για το δρόμο προς την Ευτυχία!

Γράφει η Βίκυ Δασκαλάκη, Ψυχολόγος – Πτυχ. Παντείου Msc

Είσαι χαρούμενος; Είναι μια απλή καθημερινή σκέψη, αλλά με πολλές μεταβλητές στις οποίες στηρίζεται. Τι κάνει κάποιον ευτυχισμένο; Σίγουρα, υπάρχουν αρκετοί δρόμοι προς την ευτυχία και διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα, υποθέτουμε πως είστε οικονομολόγος ή κοινωνικός επιστήμονας, τότε γνωρίζετε και μπορείτε να πραγματοποιήσετε επιστημονικές έρευνες που προσπαθούν να μετρήσουν τα επίπεδα ικανοποίησης ,της επιτυχίας σε κάποιο κοινωνικό δείγμα.

Ένας γάμος είθισται κοινωνικά να οδηγεί σε επίπεδα χαράς και ευτυχίας, όπως και μια ηλιόλουστη ήμερα! Ίσως η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται σε αυτό που ψάχνετε στη ζωή, σε αυτό το ιδιαίτερο προσωπικό πιστεύω του καθενός. Σε αρκετούς πολιτισμούς, θεωρείται η τύχη και ο συγκερασμός πολλών παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί κάτι.. ένα όνειρο πχ ένας στόχος κτλ. Στις μέρες, αναφορικά με την ευμάρεια τείνει να ταυτίζεται η προσωπική ευτυχία με το είδος αναψυχής, την πολυτέλεια, τις ανέσεις, την οικονομική επιφάνεια.

Μερικές Πιθανές Προσεγγίσεις της Ευτυχίας!

Επιλέξτε να ζήσετε σε μια ευτυχισμένη χώρα! Σε μια χώρα ηλιόλουστη! Σε συνάρτηση με το σύστημα εκπαίδευσης, την υγεία και το ακαθόριστο εγχώριο προϊόν ενός τόπου, μιας χώρας είναι πολύ πιθανό να πλησιάζουμε σε επίπεδα χαράς και ολοκλήρωσης.

Επίλυση Προβλημάτων!

Ο εντοπισμός ενός προβλήματος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια σαφή λύση, και ίσως θα αναρωτιέστε γιατί δεν είχατε αντιμετωπίσατε την κατάσταση νωρίτερα. Η κατανόηση ενός προβλήματος επιτρέπει επίσης στους ανθρώπους να διατηρούν τα πράγματα σε εξέλιξη και με προοπτική, να καταλάβουν εάν κάτι αξίζει πραγματικά να ενοχληθούν! . Αποφεύγουμε την υποταγή στον εαυτό μας και η στεναχ’ωρια. Αντιπροσωπεύει μια πιο προληπτική προσέγγιση του όλου θέματος που συνεπάγεται στην εξεύρεση λύσης και τη μετάβαση σε άλλες ανησυχίες. Τι κι αν αισθάνεστε συγκλονισμένοι με ανησυχίες και προβληματισμούς, ξεχωρίζετε ένα ένα πρόβλημα και αντιμετωπίστε το κατά μέτοπο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει το άγχος και να κάνει τις τρομακτικές προκλήσεις να φαίνονται ξεπερασμένες….πια!

Απλοποιήστε τη ζωή σας.

Υπάρχει μια τάση, να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πράγματα.. Κάνουμε πολλές εργασίες αδιάκοπα ταυτοχρόνως όντας στο συγχρονο πολυδιάστατο περιβάλλον. Σκεφτείτε όμως, την εναλακτική ότι ίσως μια καλή μέρα μπορεί να σημαίνει την ανταλλαγή μεταξύ μας, έχοντας πολλές ασχολίες αλλά και με κάποιο νόημα! Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό και τι μπορείτε να καταργήσετε. Βάλτε προτεραιοτητες! Διωχνοντας από επάνω σας τόνους από στρες….

Άσκηση.

Η σύνδεση νου-σώματος αναφέρεται συχνά ως αναπόσπαστο συστατικό της ευτυχίας. Η διατήρηση του σώματος σε φόρμα μέσω της άσκησης έχει επίσης μετρήσιμα αποτελέσματα στο μυαλό. Τα άτομα που ασκούν γενικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης! Η ενίσχυση της ευτυχίας μέσω της άσκησης δεν απαιτεί αφοσίωση στο γυμναστήριο. Η πραγμάτωση ενός λιγότερο φιλόδοξου προγράμματος φυσικής κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους στόχους σας ρεαλιστικούς, παράγοντας παράλληλα απτά αποτελέσματα.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά.

Η αποδοχή συναισθημάτων όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένης της απογοήτευσης, της θλίψης και της απογοήτευσης, βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ρεαλιστικής κοσμοθεωρίας… Με την αποδοχή αυτών των συναισθημάτων ως φυσιολογικών, είναι ευκολότερο να ανταποκριθούμε σε αυτά εποικοδομητικά. Σας επιτρέπει επίσης να διατηρήσετε τις προσδοκίες σας υπό έλεγχο και να αποκτήσετε προοπτική για τη ζωή. Δώστε περισσότερη προσοχή στα συναισθήματά σας και πώς τα επηρεάζει ο εξωτερικός κόσμος. Οι βασικές ανάγκες, όπως η πείνα, ξεπερνούν την επιθυμία σας να είστε ευτυχισμένοι; Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα και των άλλων. Ίσως νιώθεις καλά, αλλά η ξινή διάθεση κάποιου σε φέρνει κάτω. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα ως νόμιμα, ή τουλάχιστον ως μια πραγματικότητα που αξίζει να αντιμετωπιστεί, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να απογοητευτείτε!

Περάστε το χρόνο στη φύση

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν ενστικτώδη έλξη με τη φύση! . Θέλουμε να προστατεύσουμε τα τροπικά δάση, να καθαρίσουμε τη ρύπανση και, αν είναι δυνατόν, να ζήσουμε δίπλα στη θάλασσα ή ένα ωραίο πάρκο. Και έτσι παρά το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές, αλληλεπιδρούμε με τη φύση με πολλούς τρόπους. Τα κατοικίδια και ο χρόνος που περνάτε στη φύση είναι και τα δύο εξαιρετικά αχγολυτικά κατά του άγχους.

Αγοράστε την ευτυχία

Ο οικονομολόγος Easterlin, δηλώνει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχούς. Διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο επίπεδο αυξημένου εισοδήματος ενίσχυσε την ευτυχία μεταξύ των φτωχών, δηλαδή οι άνθρωποι ήθελαν αυτό που είχαν οι άλλοι.

Μελέτη θετικής ψυχολογίας

Η θετική ψυχολογία είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας που εξετάζει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Η ψυχολογία επικεντρώνεται παραδοσιακά στα αρνητικά συναισθήματα και τι μπορεί να πάει λάθος στον εγκέφαλο. Η θετική ψυχολογία εξετάζει θετικά συναισθήματα και πρακτικές εκπλήρωσης τους, όπως ελπίδα, ευγνωμοσύνη, ευχαρίστηση, πνευματικότητα και φιλανθρωπία.