/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Γελαράκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Γελαράκη

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Γελαράκης κυκλοφορεί το νέο του δίσκο με τίτλο “Ανασαίνω” και απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

H έμπνευση αποτελεί το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει κάθε νέο έργο. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να κυριαρχεί απόλυτα η ανάγκη για έκφραση. Από εκεί και πέρα η εκτέλεση κάθε έργου και η απόδοσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απαιτεί δουλειά και αποτελεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο κάθε φορά σχετικά με την υλοποίηση του.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Όπως ήταν αναμενόμενο η ψηφιακή εποχή έχει εισχωρήσει βαθύτατα και στη μουσική. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι πέρα από κάποιες θετικές επιπτώσεις, υπάρχει το αρνητικό ότι η μουσική καταλαμβάνει πλέον ολοένα και λιγότερο χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα μας, καθώς τα δεδομένα και οι πολυάριθμες πληροφορίες που κατακλύζουν αυτή την εποχή, είτε δεσμεύουν το χρόνο μας, είτε δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ότι έχουμε ακούσει και ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τέχνη σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ όσο το είχαμε ανάγκη. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ανούσια ενασχόλησή μας, χωρίς να εμβαθύνουμε σε κάθε νέο έργο που έχει υποπέσει στην αντίληψή μας.

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί. Ο καθένας λειτουργεί με τα δικά του προσωπικά κριτήρια. Αν μιλήσω για μένα νομίζω ότι είναι προτιμότερο να προκύπτουν ταυτόχρονα και ο στίχος να οδηγεί τη μελωδία.

4. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Είναι ένα album που ετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ετοιμάσαμε πάνω από 20 τραγούδια και φέτος συγκεντρώσαμε και καταλήξαμε στα 10 με το γενικό τίτλο “Ανασαίνω” , με την έννοια του συνεχίζω να ζω, να αγωνίζομαι, να ελπίζω.
Μία προτροπή με κύριο αποδέκτη πρωτίστως τον εαυτό μου. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν πάνω από 30 μουσικοί και συνυπάρχουν ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα αλλά και είδη μουσικής.

5. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

«Το χαμόγελο της Τζοκόντα» – Μ.Χατζιδάκις
«Ζεστά ποτά» – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
«Ζητάτε να σας πω» – Αρλέτα
Οποιοδήποτε των Queen
«Για μια μέρα ζωής» – Μ. Λοΐζος

6. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Εφόσον πρόκειται για απόδραση, σίγουρα θα συμπεριελάμβανα καλλιτέχνες εκτός του τομέα της μουσικής, με σκοπό να με συμπαρασύρουν με τη διαφορετική τους ματιά και να καταπιαστούμε με πράγματα που δεν τα γνωρίζω. Σκοπός μου είναι πάντα να ανακαλύπτω νέους τρόπους έκφρασης.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

Ίσως η φυγή και το ταξίδι είναι τα δυο κύρια χαρακτηριστικά που συχνά μου αναφέρουν ότι επικρατούν στα νοήματα των στίχων μου.

8, Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Σίγουρα με συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Ακούω τόσα πολλά χρώματα στις μουσικές του, ιδίως στις ορχηστρικές. Τα συναισθήματα που γεννιούνται κατά το άκουσμα της δισκογραφίας του Μ.Χατζιδάκι είναι όλων των ειδών, επομένως νομίζω ότι αποτελεί το τέλειο soundtrack για τη ζωή όλων μας.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώνει κανείς να αναγνωρίζει άμεσα τα λάθη του. Είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην αυτοβελτίωση και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους. Νομίζω ότι είναι το ζητούμενο αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω το βαθμό που το επιτυγχάνω. Σίγουρα προσπαθώ να συγχωρώ στους άλλους λάθη που προκύπτουν από αυθορμητισμό και δεν κρύβουν δεύτερες σκέψεις.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Δεν χρησιμοποιώ την έννοια καριέρα και δεν μπορώ να την κατανοήσω και ιδιαίτερα. Η μουσική ζωή μου είναι συνυφασμένη με την προσωπική, επομένως νομίζω ότι δεν μπορώ να εκκινήσω μια διαδικασία η οποία θα θέσει διλήμματα.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζονται και τα δύο σε απόλυτη ισορροπία. Σίγουρα αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι η τάση που καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Θεωρώ ότι αν ο ρομαντισμός και ο ρεαλισμός υπάρχουν σε ισόποσες δόσεις στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε δυσκολία.