Ο ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΟΣ
ΛΟΥΠΕΝ
της Κωνσταντίνας Δασκαλάκη
ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Γεννημένος στα περίχωρα της Βενετίας, ένας σκύλος ζει χαρούμενος
κι ευτυχισμένος τους πρώτους μήνες της ζωής του μαζί με την αδερφή του και την οικογένειά του.
Μια μέρα η καθημερινότητά του ανατρέπεται, αφού βρίσκεται να ταξιδεύει για έναν νέο προορισμό, αγνοώντας τι του επιφυλάσσει η μοίρα…
Ο αξιολάτρευτος Λουπέν είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται μεταξύ δύο πόλεων, της Φλωρεντίας και της Αθήνας. Περιγράφει μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, την αφοσίωση, τη συντροφικότητα.
Με μία απλότητα γεμάτη ουσία και φρεσκάδα, η Κωνσταντίνα Δασκαλάκη παρουσιάζει μία ιστορία για έναν σκύλο, τον Λουπέν, τον οποίο ακολουθούμε σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Βάζοντας τον ίδιο τον Λουπέν στη θέση του αφηγητή, δημιουργεί ένα σκυλοκεντρικό, θα λέγαμε, περιβάλλον το οποίο βρίθει συναισθημάτων, εικόνων, προβληματισμών. Υπό αυτό το πρίσμα, καταφέρνει να καταπιαστεί με περίσσια αγνότητα με πολλά από τα θέματα που αφορούν τετράποδα και δίποδα, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κόσμο γύρω μας και τον κύκλο της ζωής.
Απευθύνεται σε παιδιά και τα καλεί σε ένα ταξίδι που αναβλύζει ηρεμία
–κόντρα στις φασαριόζικες εποχές που διανύουμε–, ενώ ταυτόχρονα δεν στερείται ανατροπών, δράσης αλλά και δυσάρεστων γεγονότων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.
Ο αξιολάτρευτος Λουπέν πραγματικά αξίζει να μπει στα σπίτια ανθρώπων όλων των ηλικιών και να τα γεμίσει χαρά, ανιδιοτέλεια, αισιοδοξία και καλοσύνη.
Βιογραφικό Συγγραφέα:
Η Κωνσταντίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Manchester της Αγγλίας και ζωγραφική στην Ελεύθερη Ακαδημία των Καλών Τεχνών (Libera Accademia Di Belle Arti) στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στη σχολή της Φλωρεντίας “Il Bisonte”, ενώ επίσης διδάχθηκε από «μαέστρους» της τέχνης των μασκών και της ιαπωνικής ζωγραφικής με μελάνι στο ύφασμα και στο χαρτί. Ο αξιολάτρευτος Λουπέν, είναι το πρώτο της βιβλίο.
Poesie, καλώς ήρθες, όμορφη νεότης! | Αντώνης Κερασνούδης
«Καλώς ήρθες όμορφη νεότης, της ύπαρξής μας πλάσμα χαρωπό». Κάπως έτσι ίσως να καλωσόριζε ο Friedrich Schiller τη λυρική έμπνευση σε κάποια από τις πνευματικές νύχτες της Βαϊμάρης.
Αλήθεια όμως, είναι ο γερμανικός λυρισμός μια αμιγώς αισθητική απόλαυση ή αποτελεί την ενοποιό ουσία της ύπαρξής μας;
Στις σελίδες αυτού του μικρού ανθολόγιου γερμανικής ποίησης, οι λέξεις πασχίζουν να αποβάλλουν κάθε περιττό νοηματικό λίπος και να λειτουργήσουν ως μέσο έκπτυξης του ανθρώπου και ανάκλασης μίας Ιδέας εντός αυτού. Το ατομικό, το ιδιωτικό και το μεμονωμένο του κάθε ποιητού μετουσιώνονται στο γενικό, στο μαζικό και στο πεπρωμένο.
Ο γερμανικός λυρισμός, λοιπόν, δεν είναι ένας μονόλογος, επ’ ουδενί ένα κάλεσμα προς ενδοσκόπηση, αλλά ένας άσβεστος πόθος για επικοινωνία.
Βιογραφικό Συγγραφέα:
Ο Αντώνης Κερασνούδης ξεκίνησε να αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr στο Bochum της Γερμανίας, όπου και διατηρεί έως σήμερα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητού. Ζει στις Σέρρες, όπου ιχνηλατεί τη φιλοσοφία όχι στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά μέσα από την ιατρική παρατήρηση των ανθρώπινων ψυχών. Διδάσκεται καθημερινά από τις ιστορίες ζωής, αλλά και τη γλώσσα των σωμάτων που νοσούν. Η ποίηση αρχίζει και τελειώνει για τον ίδιο με τις λέξεις της, δεν επιτρέπει ούτε ένα βήμα παραπέρα. Προτιμά να την αφουγκράζεται καθώς διαλέγεται με τον εαυτό της, ανάμεσα στη μυστική συνεννόηση των λέξεων της, παρά να τη βιώνει διά των τελεολογικών χειλιών ενός τρίτου προσώπου. Το δικό του ρομαντικό αίσθημα για τον κόσμο μοιάζει με το αίσθημα του αρρώστου για την υγεία.
Τουρουρούτ!
Του Κυριάκου Βλάχου
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Άνθρωποι που δαγκώνουν τη λαμαρίνα καθισμένοι σε μοκέτες οκλαδόν, στην Αυγουστιάτικη Αθήνα. Έφηβες που τους αποκαλύπτεται το νόημα της ζωής σε κομμωτηριακές καρέκλες, κόβοντας αφέλειες. Ακέφαλοι κορμοί, με πράσινες στρογγυλές ενδείξεις να λαμπυρίζουν αδιάκοπα, σε εικονικές γειτονιές. Άντρες που χάνουν τον ύπνο τους φοβούμενοι τον θάνατο και ξοδεύουν τον ξύπνιο τους παρακολουθώντας τηλεμάρκετινγκ. Τραμπουκισμένα αγόρια που πλαγιάζουν από νωρίς κάτω από μάρμαρα με τα κεφάλια ανοιχτά και τα λουλούδια τους, πια, λούζουν μπουζουξούδες. Νεαροί που μεταναστεύουν σε πεζοδρόμια αλλοδαπά, για να φοράνε λαμέ πουκάμισα δίχως να φοβούνται πως θα καταλήξουν στα επείγοντα. Δημοφιλείς εργένηδες που βάφουν τα χείλη τους με αιματηρά κραγιόν και διασχίζουν λεωφόρους και πλατείες μες στο καταμεσήμερο. Άνθρωποι που ανήκουν στους πάντες, κι άλλοι που δεν ανήκουν πουθενά. Παντού παρεκκλίνοντες και πάσας φύσεως αλλιώτικοι.
Εφτά ιστορίες ανθρώπων που κουράστηκαν να ’ναι άλλοι. Πούστηδες στο χωριό, χωριάτες στην πόλη, πολίτες βήτα κατηγορίας στα εξωτερικά, αναχρονιστικοί στον έρωτα, ρεζίληδες στα κοσμικά, ευλογημένοι πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες…
Εφτά ιστορίες ανθρώπων που τραγουδιούνται και απαγγέλλονται, με μουσική τους υπόκρουση ένα αέναο, διαπεραστικό, ενοχλητικά λυτρωτικό: τουρουρούτ.
Βιογραφικό Συγγραφέα:
Ο Κυριάκος Βλάχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου, και της Δραματικής Σχολής του Ανδρέα Βουτσινά. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Θεατρικής Σκηνοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει εργαστεί στο θέατρο και στην εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2017 ζει στο Λονδίνο όπου και δουλεύει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2014 έχει γράψει κατά καιρούς για το θέατρο, ψυχαγωγικές κι ενημερωτικές εκπομπές, queer cabaret shows, και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Homo Thessalonikus, το οποίο γνώρισε επιτυχία κυρίως μέσω της ηχητικής του έκδοσης σε επεισοδιακή μορφή στις πλατφόρμες streaming.