/Yellowjackets – Η επιβίωση της μνήμης

Yellowjackets – Η επιβίωση της μνήμης

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Ο μηχανισμός της μνήμης ποτέ δεν μου ήταν ξεκάθαρος, ποτέ δεν κατάλαβα την λειτουργία του. Όταν αναμασούσα το παρελθόν, νομίζω ότι ποτέ δεν κατάφερα να ανασύρω στην επιφάνεια του παρόντος ένα γεγονός ολόκληρο, αρτιμελές με όλες τις απολήξεις και τους «νευρώνες» του, πάντα έφτανε το γεγονός στην αγκαλιά της μνήμης μου τυλιγμένο στις κουβέρτες της φαντασίας μου. 

Η σειρά του Netflix «Yellowjackets», ξεκινά με την ομάδα ποδοσφαίρου, τις Yellowjackets του Νιου Τζέρσεϊ, να κατευθύνεται σε ένα εθνικό τουρνουά στο Σιάτλ.

Ωστόσο, η μοίρα παίρνει μια σκοτεινή τροπή όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται βαθιά στην καναδική έρημο. Καθώς οι επιζώντες παλεύουν με τη σκληρή πραγματικότητα της κατάστασής τους, η σειρά δεν αποφεύγει να εξερευνήσει τα βάθη της ανθρώπινης απόγνωσης. Η εισαγωγή του κανιβαλισμού ως τακτική επιβίωσης προσθέτει ένα ανατριχιαστικό επίπεδο στην ήδη τεταμένη αφήγηση, προκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν την ηθική πολυπλοκότητα των ακραίων συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα κοινά κοινωνικά πρότυπα για να επιβιώσουν. Θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε ακραίες πράξεις, όπως η κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας, ενώ ταυτόχρονα θα βιώσουν μια μετάβαση σε ένα ψυχικό και πνευματικό επίπεδο με έντονα μυσταγωγικά στοιχεία. Θα αναγκαστούν να κάνουν πράγματα που θα τους απομακρύνουν από την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία είχαν συνηθίσει να ζουν.

Η αφήγηση κινείται σε δύο χρονικά πλαίσια, παρουσιάζοντάς μας την τρέχουσα, ενήλικη ζωή των γυναικών που επέζησαν από αυτούς τους 19 μήνες. Το δεύτερο χρονικό επίπεδο εστιάζεται στην περίοδο των 19 μηνών, περίπου 25 χρόνια πριν, καταγράφοντας τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της ερημίας.

Η τεχνική αφήγησης, που εναλλάσσεται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το 1996, οι θεατές γίνονται μάρτυρες της επινοητικότητας, της ανθεκτικότητας και της διάβρωσης των κοινωνικών προτύπων των κοριτσιών στην προσπάθειά τους για επιβίωση. Η σειρά υπερέχει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας κλειστοφοβίας και απελπισίας, βυθίζοντας το κοινό στις σκληρές και απομονωμένες συνθήκες που αντιμετωπίζει η εγκλωβισμένη ομάδα.

Προχωράμε γρήγορα στο 2021 και το “Yellowjackets” εξερευνά με επιδεξιότητα τις μόνιμες επιπτώσεις της δοκιμασίας στους επιζώντες. Τα ψυχολογικά σημάδια είναι αισθητά, καθώς οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ενηλικίωσης. Οι αναδρομές που διαπλέκονται με σκηνές του παρόντος αποκαλύπτουν σταδιακά τα μυστικά, τις προδοσίες και τους ηθικούς συμβιβασμούς που έγιναν στην ερημιά, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας και δυσαρμονίας στις σημερινές ζωές των χαρακτήρων.

Το σύνολο των ηθοποιών, με τις Σόφι Θάτσερ, Μέλανιε Λίνσκι, Κριστίνα Ρίτσι, Τζούλιες Λούις, προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες, δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες που βαρύνονται από τραύματα και στοιχειώνονται από το κοινό τους παρελθόν. Έλαβε την αποδοχή των κριτικών, ιδιαίτερα για την ιστορία της και τις ερμηνείες του καστ. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν επτά υποψηφιότητες για τα βραβεία Primetime Emmy, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών δραματικών σειρών και υποψηφιοτήτων υποκριτικής για τους Λίνσκι και Ρίτσι .

Το “Yellowjackets” δεν είναι απλώς μια ιστορία επιβίωσης- είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού κάτω από ακραίες συνθήκες και των διαρκών συνεπειών των επιλογών που γίνονται μπροστά στις αντιξοότητες.

Η σειρά γοητεύει με τη αφηγηματική δομή της, τις αποχρώσεις των ερμηνειών και το θεματικό βάθος που την αναδεικνύει πέρα από τα όρια ενός τυπικού θρίλερ. 

Το “Yellowjackets” ξεχωρίζει όχι μόνο για τη συναρπαστική αφήγησή του, αλλά και για την καινοτόμο και συναρπαστική μορφή του, η οποία συνυφαίνει επιδέξια τα χρονολογικά στοιχεία για να δημιουργήσει μια διπλή αφήγηση που εξερευνά τα ψυχολογικά και συναισθηματικά επακόλουθα μιας οδυνηρής δοκιμασίας. Η σειρά εναλλάσσεται επιδέξια μεταξύ των δύο χρονολογιών – το 1996, τη χρονιά της συντριβής του αεροπλάνου στην απομακρυσμένη ερημιά, και το 2021, αποκαλύπτοντας τον διαρκή αντίκτυπο στις ζωές των επιζώντων.

Η δομή του διπλού χρονολογίου χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά της σειράς, δημιουργώντας μια δυναμική και συναρπαστική μετάβαση στον χρόνο και στον χώρο. Η αντιπαράθεση του παρελθόντος και του παρόντος επιτρέπει μια λεπτή εξερεύνηση της εξέλιξης των χαρακτήρων, καθώς  παρακολουθούμε την έντονη αντίθεση μεταξύ των εφηβικών εκδοχών των χαρακτήρων, που παλεύουν με την επιβίωση στην ερημιά, και των ενήλικων εαυτών τους, που αντιμετωπίζουν το παρατεταμένο τραύμα δεκαετίες αργότερα. Αυτή η μορφή προσθέτει ενδιαφέροντα επίπεδα πολυπλοκότητας στην αφήγηση.

Ένα από τα δυνατά σημεία της μορφής του διπλού χρονολογίου είναι η ικανότητά του να ξετυλίγει σιγά σιγά τα μυστήρια γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και τα επακόλουθά του. Η σειρά μας κρατάει  σε αγωνία, αποκαλύπτοντας στρατηγικά πληροφορίες και στις δύο χρονικές γραμμές, δημιουργώντας ένα βασανιστικό παζλ που προσκαλεί σε εικασίες και θεωρίες. Το σασπένς αυξάνεται καθώς οι θεατές παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο χρονικές γραμμές, με αποτέλεσμα να ανυπομονούν να συνδέσουν τις τελείες και να αποκαλύψουν την πλήρη εικόνα.

Επιπλέον, η μορφή αυτή επιτρέπει τη διερεύνηση θεμάτων όπως η μνήμη, η αντίληψη και η αναξιοπιστία των προσωπικών αφηγήσεων. Η έντονη αντίθεση μεταξύ των αναμνήσεων των χαρακτήρων για το παρελθόν και των πραγματικών γεγονότων προσθέτει ένα επίπεδο ίντριγκας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της μνήμης και αμφισβητώντας την αντίληψη μας για την αλήθεια και τη μυθοπλασία.

Το “Yellowjackets” επιχειρεί να πλέξει μια σύνθετη αφήγηση, συνδυάζοντας το είδος του θρίλερ επιβίωσης με μια μακροχρόνια μελέτη χαρακτήρων.

Ωστόσο, η εκτέλεση αυτής της φιλόδοξης υπόθεσης δεν είναι χωρίς τα μειονεκτήματά της. Η ταλάντευση της σειράς μεταξύ των χρονολογικών επιπέδων, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για κάποιους αλλά για κάποιους άλλους, οι οποίοι δεν θα δουν τη σειρά γρήγορα και το ένα επεισόδιο μετά από το άλλο, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να διαταράξει τη ροή της αφήγησης. Οι συνεχείς εναλλαγές μεταξύ των οδυνηρών ημερών του δυστυχήματος του 1996 και των ζωών των χαρακτήρων 25 χρόνια αργότερα, το 2021, μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση ασυνέχειας, καθιστώντας δύσκολο για τους θεατές να εμπλακούν πλήρως με οποιαδήποτε από τις δύο ιστορίες. Επιπλέον, ορισμένοι χαρακτήρες μπορεί να φαίνονται υποανάπτυκτοι ή στερεότυποι, περιορίζοντας το βάθος του συνόλου των ηθοποιών. Η εξάρτηση της αφήγησης από το σασπένς και το μυστήριο μερικές φορές επισκιάζει την ανάγκη για γνήσια συναισθηματική σύνδεση με τους χαρακτήρες, εμποδίζοντας την επένδυση του κοινού στη μοίρα τους.

Όμως εν κατακλείδι, η μορφή του “Yellowjackets” είναι εξαιρετική, συνδυάζοντας άψογα τα χρονοδιαγράμματα για να προσφέρει μια αφήγηση που είναι τόσο προκλητική όσο και αγωνιώδης. Η δομή του διπλού χρονολογίου, για τους συνεπείς θεατές,  χρησιμεύει ως ένα ισχυρό εργαλείο αφήγησης, επιτρέποντας στη σειρά να εξερευνήσει τον διαρκή αντίκτυπο του τραύματος στους χαρακτήρες της, ενώ μας κρατά με έναν προσεκτικά κατασκευασμένο ιστό μυστηρίου και ίντριγκας. Το “Yellowjackets” ξεχωρίζει όχι μόνο ως ένα θρίλερ επιβίωσης αλλά και ως μια σειρά έξυπνη στην αφηγηματική της κατασκευή. Πολλές φορές το να φαντάζεσαι κάτι είναι πολύ καλύτερο, απείρως ομορφότερο πολλές φορές εξαιρετικά πιο αληθινό  από το να θυμάσαι κάτι.