/Βιβλιοκριτική: Tρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο (Κώστας Φασουλόπουλος)

Βιβλιοκριτική: Tρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο (Κώστας Φασουλόπουλος)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Ο συγγραφέας Κώστας Φασουλόπουλος και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια δημιούργησαν μία άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή αστυνομικών ιστοριών που αποτελείται από τρεις νουβέλες με τον τίτλο: «Tρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο» η οποία θα γίνει ελκυστική και θα συναρπάσει εύκολα τόσο τον απλό αναγνώστη όσο και τον λάτρη του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Η συνταγή του αστυνομικού μυθιστορήματος ίσως φαίνεται εύκολη με μία πρώτη επιφανειακή ματιά: ένα έγκλημα και η αστυνομία ή κάποιος λίγο ιδιόρρυθμος (συνήθως) ντέτεκτιβ να προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα καθώς μπαίνει και ο παράγοντας της ρεαλιστικής απεικόνισης των πραγμάτων κάτι που ο συγγραφέας καταφέρνει άψογα.

Οι χαρακτήρες είναι καλοστημένοι και σκιαγραφημένοι άψογα ρεαλιστικοί και δρουν όπως σε πραγματικές συνθήκες.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως αλλάζει ο συγγραφέας ακόμα και τον χαρακτήρα του εκάστοτε αστυνομικού ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται… Πιο σκληροπυρηνικοί εκεί όπου αντιμετωπίζουν σοβαρή εγκληματικότητα, πιο απλοί και χαλαροί εκεί όπου η εγκληματικότητα είναι ασήμαντη.

Και οι τρεις ιστορίες είναι σφιχτά δεμένες με ένα άψογο storyline (γραμμή αφήγησης) και ένα πολύ δυνατό plot twist (ανατροπή στην πλοκή).

Το ήδη εκρηκτικό μείγμα συμπληρώνουν οι λεπτομέρειες και η ανάλυση σε όπλα και μηχανοκίνητα σε σημείο που αναρωτιέσαι αν ο συγγραφέας παράγει τα δεδομένα από τη φαντασία του ή είναι μπλεγμένος και χωμένος ο ίδιος στον υπόκοσμο και οι ιστορίες που μεταφέρει είναι βιωματικές.

Η γλώσσα φυσικά απλή και καθαρή χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές, καθιστά την ανάγνωση εύκολη και ευχάριστη όπως αρμόζει στο είδος.

Συνοψίζοντας: πρόκειται για μία συλλογή από τρεις νουβέλες, δηλαδή ένα εκρηκτικό πακέτο ιστοριών που θα αρέσει στους απλούς αναγνώστες και θα λατρέψουν οι fan της αστυνομικής λογοτεχνίας καθώς θα βρουν αυτή την κινηματογραφική δράση που συναντάς στις αστυνομικές ταινίες.