/Βιβλιοκριτική: Το Σημάδι του Θανάτου (Συλλογικό Έργο)

Βιβλιοκριτική: Το Σημάδι του Θανάτου (Συλλογικό Έργο)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογρράφος – συγγραφέας

Το Σημάδι του Θανάτου είναι μία συλλογή ξεχωριστών και πρωτότυπων διηγημάτων η οποία προέκυψε από τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος της βιβλιομάδας “Bookaholic Thoughts Fever’’. Δεκαεπτά διαφορετικοί συγγραφείς, ο καθένας πνευματικός δημιουργός του δικού του έργου, συνθέτουν με μοναδικό τρόπο ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο σύνολο σε αυτή την τόσο ξεχωριστή ανθολογία τρόμου από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Οι δεκαεπτά συγγραφείς καλλιεργούν τον τρόμο και την αγωνία με ιστορίες τόσο διαφορετικές σε μέγεθος αλλά και σε σύλληψη, άλλες μεγαλύτερες-10-15 σελίδες- και άλλες μικρότερες.

Το διήγημα μπορεί να φαντάζει εύκολο ως λογοτεχνικό είδος καθώς πολλοί νέοι συγγραφείς επιλέγουν να ξεκινήσουν με συλλογές διηγημάτων, ωστόσο αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη καθώς απαιτείται συντομία και συμπύκνωση νοημάτων ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου το κατορθώνουν με αρκετή μαεστρία και συνεπώς δημιουργούν τις δικές τους μοναδικές αφηγήσεις τρόμου που αξίζει να διαβάσετε.

Τα διηγήματά τους ποικίλουν, από τις κλασικές ιστορίες τρόμου με φανταστικά όντα όπως δαίμονες, βρικόλακες και φαντάσματα μέχρι πιο πρωτότυπες και ευρηματικές αφηγήσεις όπως η παράνοια του πρωταγωνιστή σε μία από τις ιστορίες η οποία τον οδηγεί στον εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική. Στις ιστορίες αυτές μπλέκεται το φανταστικό με το πραγματικό με απρόσμενα αποτελέσματα.

Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με γνώριμες και οικείες εικόνες οι οποίες, χάρη στην πένα που οι συγκεκριμένοι συγγραφείς χειρίζονται με επιδεξιότητα, καταλήγουν να σταθμεύουν στις σκοτεινές και ανεξερεύνητες γωνιές του μυαλού και της λογικής, συμπαρασύροντάς τον μαζί τους. Οι πιο κρυφοί μας φόβοι ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, παίρνουν τέτοια μορφή και διάσταση που ακόμα κι αφού κλείσουμε το βιβλίο, δεν παύουν να ζουν γύρω μας, ως υπενθύμιση της πεσιμιστικής διάστασης αυτού του κόσμου.

Το Σημάδι του Θανάτου ωστόσο εμπεριέχει και ορισμένα κρυφά μηνύματα που μόνο το μάτι ενός έμπειρου αναγνώστη μπορεί να διακρίνει.

Η δύναμη του μυαλού και η πίστη στη ζωή που κάθε άνθρωπος εκδηλώνει, όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραίες καταστάσεις, είναι αυτά που δύνανται να κυριαρχήσουν, καθιστώντας το Σημάδι του Θανάτου ένα σημείο στην ατέρμονη πορεία της ανθρώπινης φύσης μέσα στην αιωνιότητα.

Καθεμία από αυτές τις ιστορίες, αν και τόσο ξεχωριστή, αποσυνθέτει και ταυτόχρονα ανασυνθέτει τον τρόμο μέσα από ανατριχιαστικές σκηνές ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ταξιδιού στον φανταστικό κόσμο του τρόμου το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο.