/Βιβλιοκριτική: Το κόκκινο μαντίλι (Κυριάκος Αθανασιάδης)

Βιβλιοκριτική: Το κόκκινο μαντίλι (Κυριάκος Αθανασιάδης)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Ξεκίνησα το διάβασμα του μαντιλιού, έχοντας διαβάσει ότι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η αλήθεια είναι, πως περίμενα ότι θα έχει τη δομή ενός ιστορικού μυθιστορήματος. Απογοητεύτηκα!

Το κόκκινο μαντίλι, δεν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Για την ακρίβεια, είναι και από αυτό.

Το βιβλίο αυτό στην πραγματικότητα, είναι η τέχνη του γραψίματος στα καλύτερα της!

Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή, το διάβασμα του με κούραζε. Άνοιγα το βιβλίο, το έκλεινα, το ξαναάνοιγα. Όπως είπα, όταν το ξεκίνησα, νόμιζα ότι θα διαβάσω ένα κλασσικό ιστορικό μυθιστόρημα. Τελικά, ξέχασα ότι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα και το ξανάπιασα από την αρχή, απαλλαγμένος από αυτή τη γνώση. Ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα τελικά.

Δεν ξέρω αν αξίζει να σταθώ παραπάνω στην υπόθεση του βιβλίου ή γενικά στο βιβλίο αυτό. Το σίγουρο είναι πως πράγματι, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της πατρίδας μας το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Μια ταραγμένη περίοδος – υπάρχουν αλήθεια περίοδοι αταραξίας σε αυτή τη χώρα – στην οποία ένα μικρό αγόρι γεννιέται σε ένα νησί και από πολύ μικρό, αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος εκεί έξω είναι πολύ σκληρός και πως για να επιβιώσει, πρέπει να σταθεί στα δικά του πόδια. Ο καιρός περνάει, το αγόρι μεγαλώνει, γίνεται στρατιώτης, πάει στον πόλεμο, ζει την καταστροφή της Σμύρνης, επιστρέφει, γίνεται οικογενειάρχης, ζει τον επόμενο μεγάλο πόλεμο και το εμφύλιο σπαραγμό. Σταθερές αξίες στη ζωή του, η αγάπη για την οικογένεια του και τη γυναίκα του, το μπακάλικο και οι ιδιοκτήτες του που τον έσωσαν από τη πείνα όταν ήταν φυγάς και μια… νεράιδα!

Με λίγα λόγια, παρακολουθώντας τη ζωή του αγοριού που το έλεγαν Καλλίνικο, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η σύγχρονη ελληνική ιστορία, κάνοντας στάση στα πιο σημαντικά γεγονότα της πορείας αυτής.

Και κάπου εδώ τελειώνει η υπόθεση του κόκκινου μαντιλιού και αρχίζει η τέχνη.

Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να διαβάσει. Τόσο για το περιεχόμενο του, όσο και για τον τρόπο που ο συγγραφέας του Κυριάκος Αθανασιάδης, επέλεξε να μας πει την ιστορία αυτή. Πιστέψτε με, είναι πραγματικά απολαυστικός.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, ούτε να αναλύσω περισσότερο το βιβλίο αυτό που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Το κόκκινο μαντίλι», είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για όποιον επιλέξει να βουτήξει στα ταραγμένα νερά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.