/Βιβλιοκριτική: Σήψη πίσω από το χαμόγελο (Μαργαρίτα Χαντζιάρα)

Βιβλιοκριτική: Σήψη πίσω από το χαμόγελο (Μαργαρίτα Χαντζιάρα)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Όταν το πρώτο κεφάλαιο ενός βιβλίου έχει τίτλο της ημερομηνία γέννησης σου, τότε, ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στις καρμικές συγκυρίες, σου δίνεται έναν παραπάνω κίνητρο για να συνεχίσεις με πρόσθετο ενδιαφέρον.

Η δολοφονία ενός δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού έρχεται να συνταράξει το Λονδίνο, και όχι μόνο. Την υπόθεση αναλαμβάνει η Έμιλυ Χατζηπέτρου κι όσα ακολουθούν διαθέτουν όλα τα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Σφιχτή πλοκή, πολύπλοκοι χαρακτήρες, ανατροπές, καταδίωξη, εναλλασσόμενα εγκληματικά κίνητρα,

Οι ύποπτοι παρελαύνουν ένας, ένας, προσθέτοντας τη δική τους συνεισφορά για τη δημιουργία του ψηφιδωτού που θα οδηγήσει στη διαλεύκανση του μυστηρίου. Πριν καλά, καλά ξεκινήσουν οι έρευνες, ο θάνατος του μάνατζερ του γνωστού ηθοποιού έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις και τις υποθέσεις γύρω από τον πιθανό δολοφόνο.

Οι υποψίες επικεντρώνονται στο εύκολο θύμα, στον αδύναμο κρίκο της ιστορίας κι όντως οι πρώτες ενδείξεις μοιάζουν να οδηγούν προς το μέρος του. Όμως η αρχιεπιθεωρήτρια Χατζηπέτρου παραμένει δύσπιστη και πιστή στο ένστικτο της και την ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων. Έως ότου η απρόσμενη κατάληξη γίνεται προφανής, αποκαλύπτοντας τη σήψη ενός λαμπερού κόσμου που κρύβει με επιμέλεια όσα θλιβερά τον χαρακτηρίζουν.

Η Μαργαρίτα Χαντζιάρα, υφαίνει έναν περίτεχνο ιστό αστυνομικής αναζήτησης που όμως δεν μένει αποκλειστικά σε αυτό το πεδίο.

Οι αγωνίες της εκτείνονται πολύ πιο πέρα. Καταπιάνεται με λεπτά, ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η κακοποίηση των γυναικών, τα προβλήματα της αναδοχής τέκνων και φυσικά τη ματαιότητα μιας επίπλαστης αναγνωρισιμότητας που συχνά στηρίζεται σε σαθρά υλικά, επιτήδευση και παραπλάνηση.

Η “Σήψη πίσω από το χαμόγελο” από τις εκδόσεις Κύφαντα, είναι σίγουρο ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Θα κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο, από την αρχή έως το τέλος, θα θέσει σκληρά ερωτήματα για την κοινωνία μας, θα προβληματίσει.