/Βιβλιοκριτική: Σας αρέσουν τα σονέτα; (Νίκος Παπάνας)

Βιβλιοκριτική: Σας αρέσουν τα σονέτα; (Νίκος Παπάνας)

Γράφει ο Πέτρος Χατζησωτηρίου, φαρμακοποιός – κριτικός λογοτεχνίας

Η τρίτη συλλογή ποιημάτων του Νίκου Παπάνα είναι πια στα χέρια των φίλων της ποίησης. Μια συλλογή ποιημάτων στη φόρμα του σονέτου όπως προαναγγέλλει κι ο τίτλος της συλλογής.

Ο στίχος παραμένει κατά βάση ελεύθερος χωρίς να λείπουν οι στιγμιαίες ομοιοκαταληξίες,

με την αρμονία και τη μουσικότητα να είναι πάντα αισθητές ώστε να εγείρουν αισθήματα κι εικόνες στον βυθισμένο σε αυτές αναγνώστη. 

Το θέμα είναι και πάλι ο έρωτας όμως αυτή τη φορά απ’ τη σκοπιά της ματαίωσης. Όσοι παρακολουθούν την ποίηση του Παπάνα θα παρατηρήσουν μια εξέλιξη στη θεματική με κέντρο βάρους τον έρωτα. Ξεκινώντας απ’ τη συναρπαγή του αφηγητή από τον έρωτα στην πρώτη συλλογή, περνώντας από τη βάσανο της μη ανταπόκρισης στον έρωτά του στη δεύτερη, φτάνουμε στην ανά χείρας συλλογή όπου συνθηκολογεί και παραιτείται όχι φυσικά χωρίς δυσκολία ή κόστος.

Αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό όσο και σπάνιο, ν’ αφιερώνονται δηλαδή ολόκληρες ποιητικές συλλογές απλά σε μια διαφορετική εκδοχή του ίδιου βασικού θέματος. 

Παραμένοντας στη σκοπιά του αναγνώστη κι απέχοντας από τεχνικές αναλύσεις, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τον ρεαλισμό στο στίχο του Παπάνα. Δεν υπάρχει τίποτα υπερφυσικό, τίποτα μεταφυσικό ή απλά φανταστικό. Οι στίχοι του πατάνε στη γη και γίνονται άμεσα άγκιστρα που ανασύρουν αντίστοιχες μνήμες απ’ το μυαλό του αναγνώστη. Χωρίς καμία υπερβολή πρόκειται για μια εξέλιξη της ύμνησης του Έρωτα από σκοπιά και με τρόπο που δεν είχαμε ίσως συναντήσει ως τώρα.  Κι υπό αυτή την έννοια η ποίηση του Παπάνα αξιώνει αν όχι επιβάλλει την προσοχή μας σε αυτήν. 

Εμβριθής μελετητής του ρεύματος του Ρομαντισμού του περασμένου αιώνα, όσο και των ποιητών που ύμνησαν τον  Έρωτα στο διεθνές στερέωμα, ανέλαβε να δώσει νέα πνοή σε ένα θέμα που μοιάζει εξαντλημένο. Μάλιστα στις Σημειώσεις που ολοκληρώνουν τη συλλογή φροντίζει να μας δώσει μερικούς από του ομότεχνούς του που έχει μελετήσει και πώς τα δικά του ποιήματα, σονέτα εν προκειμένω, «συνομιλούν» με τα αντίστοιχα δικά τους. 

Η συλλογή «Σας αρέσουν τα σονέτα;» ανανεώνει το ενδιαφέρον των φίλων της ποίησης για αυτή την ποιητική φόρμα,

ολοκληρώνει μια άτυπη τριλογία γύρω από το ανεξάντλητο θέμα του Έρωτα, εξελίσσει την διαπραγμάτευση του θέματος από άλλες οπτικές και σε κάθε περίπτωση είναι μια συλλογή στην οποία οφείλουμε να ενσκύψουμε. Ο Νίκος Παπάνας κατά την προσφιλή του πρακτική δίνει τίτλους στις ποιητικές συλλογές του που με τίποτα δεν προδίδουν το θέμα ή το περιεχόμενο των στίχων που περιέχουν. Μη χάσετε την ευκαιρία να τον «ανακαλύψετε». 

 

4,0/5,0