/Βιβλιοκριτική: Ραντεβού στου Μπο (Κωνσταντίνα Μόσχου)

Βιβλιοκριτική: Ραντεβού στου Μπο (Κωνσταντίνα Μόσχου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Μια συγγραφέας καταπιάνεται με τον χώρο των παράνομων στοιχημάτων και της σαπίλας του ποδοσφαίρου. Το μυθιστόρημα “Ραντεβού στου Μπο” από τις εκδόσεις Bell είναι κατ’ αρχάς μια αξιομνημόνευτη προσπάθεια η αστυνομική λογοτεχνία να αγγίξει μέσα από θηλυκά μάτια ένα κατ’ εξοχήν “ανδρικό” θέμα, να μιλήσει για τα κυκλώματα και τη δυσωδία πίσω από το θέαμα. με την ωμότητα και το χιούμορ κάποιου που δεν αντιμετωπίζει τον αθλητισμό με οπαδική διάθεση και εξευγενισμένη αντίληψη της αλήθειας.

Ο ντετέκτιβ Παντελιάς έρχεται, αυτή τη φορά, να δώσει ραντεβού με έναν άλλο τύπο εγκλήματος που διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά χωρίς να του λείπουν όλα εκείνα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τον πυρήνα της κάθε παρανομίας.

Ένας αντισυμβατικός ερευνητής που δεν θυμίζει ούτε την κλασική νουάρ εκδοχή, ούτε όμως και το πιο σκανδιναβικό συνήθως “προβληματικό” αρχέτυπο.

Είναι ένας απλός άνθρωπος με μοναδική ιδιοτροπία τη μαστίχα Χίου και μια μάλλον παράταιρη προσωπική σχέση.

Με την χρήση πρωτοπρόσωπης αφήγησης η συγγραφέας καθιστά τον αναγνώστη συμμέτοχο της δράσης, σχεδόν συνένοχο των εξελίξεων. Αποφεύγεται η τυποποιημένη ροή και οι κοινότοπες εκφράσεις. Η εκτεταμένη χρήση του χιούμορ απομυθοποιεί τη σοβαροφάνεια και αναδεικνύει τον ρεαλισμό και την ανεπιτήδευτη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Το “Ραντεβού στο Μπο” είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν μηρυκάζει κάθε ξενόφερτη συνταγή, αναζητώντας την επιτυχία στην αναπαράσταση προτύπων και ηρώων που δεν ταιριάζουν γάντι στην ελληνική νοοτροπία.

Παραμένοντας συμβατό με τα εγχώρια δεδομένα αποδίδει στο κοινό ένα έργο ικανό να σε φέρει σε ταύτιση με καταστάσεις και συμπεριφορές, να σε πείσει ότι η ελληνική ιδιοσύσταση καλύπτει τα πάντα, ακόμη και το έγκλημα και την εξιχνίαση του.