/Βιβλιοκριτική: Οι εραστές του φωτός (Κλαίρη Θεοδώρου)

Βιβλιοκριτική: Οι εραστές του φωτός (Κλαίρη Θεοδώρου)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας

Αναμφισβήτητα, ένα από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αξίζει κάποιος να διαβάσει, είναι «Οι εραστές του φωτός» της Κλαίρης Θεωδώρου.

Ένα υπέροχο ταξίδι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τις δύο όψεις δηλαδή της ζωής. Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.

Το βιβλίο, όπως μας πληροφορεί και η συγγραφέας του, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια βιογραφία. Ωστόσο, η μυθιστορηματική ζωή της κορυφαίας φωτογράφου του περασμένου αιώνα, είναι η καλύτερη βάση για την μυθοπλασία του βιβλίου.

Η Άλμα, ζει μια ζωή όπως θα την ήθελε. Πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, γόνος εύπορης οικογένειας, βλέπει τον κόσμο της να γκρεμίζεται με τη μικρασιατική καταστροφή. Η όρεξη όμως για ζωή και δημιουργία, οδηγούν τα βήματά της από τη Σμύρνη και το Αϊδίνι, στην Αθήνα και μέσω Δρέσδης στη Νέα Υόρκη, χαρίζοντάς της δόξα και καταξίωση.

Από την άλλη, η Ελληνόπη, μια χωριατοπούλα από τη Μεσσηνία, άθελα της έχει επιλεγεί από τη μοίρα για να δει το χειρότερο πρόσωπο της ζωής. Ο πόνος, είναι ο μοναδικός της σύντροφος και η διάθεση για ζωή αρχίζει να την εγκαταλείπει. Από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, οι ζωές αυτών των δύο γυναικών θα συναντηθούν, προσφέροντας τους μια τελευταία ευκαιρία για να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Η πλοκή του βιβλίου είναι αριστοτεχνικά ξεδιπλωμένη, με τις εναλλαγές του σήμερα με το χθες να κρατάνε τον αναγνώστη σε εγρήγορση.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καλοδουλεμένοι και κάθε σκηνή του καλοβαλμένη, τραβηγμένη θαρρείς από την μαέστρο της φωτογραφίας που πρωταγωνιστεί στην ιστορία μας.

Η Κλαίρη Θεοδώρου ξέρει να γράφει καλά μια ιστορία. Το γράψιμο της αγγίζει κάθε αναγνώστη και εμβαθύνει ιδιαίτερα στη γυναικεία ψυχολογία. Μέσα από τις ηρωΐδες της, οι γυναίκες αναγνώστριες κυρίως, θα αντιληφθούν πολλά πράγματα για την ψυχοσύνθεση τους. Οι άντρες αναγνώστες πάλι, θα κρυφοκοιτάξουν τον πολύπλοκο μηχανισμό λειτουργίας του ωραίου φύλου και ίσως γίνουν λίγο πιο σοφοί…

Μέσα από τους εραστές του φωτός, η ιστορία του περασμένου αιώνα, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, περνά καρέ – καρέ μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής των πρωταγωνιστριών.

Το βιβλίο «οι εραστές του φωτός», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, ειδικά μέσα στις γιορτές, καθώς κρύβουν μέσα τους λίγη από τη λάμψη, τη μαγεία και τα όνειρα που όλοι θέλουμε να κάνουμε αυτές τις μέρες.