/Βιβλιοκριτική: “Μικρές Περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου” του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Βιβλιοκριτική: “Μικρές Περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου” του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Σας παραθέτω κάποιες σκέψεις μου για το εξαιρετικό 4ο βιβλίο του αγαπημένου μου φίλου, συνεργάτη και ακαδημαϊκού δασκάλου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη.

Οι ρωγμές του χρόνου. Αυτές οι μοναδικές στιγμές που σε σημαδεύουν. Οι στιγμές που περνούν και δεν χάνονται. Αυτές οι ιδιαίτερες εμπειρίες που σε καθορίζουν. Οι εμπειρίες που σε διδάσκουν, σε ωριμάζουν, σε πάνε βήματα παραπέρα.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης σε αυτό του το βιβλίο ακολουθεί μια διαφορετική διαδρομή. Δεν δημιουργεί ένα ακόμη μυθιστόρημα με όλα τα συστατικά της επιτυχίας. Χρησιμοποιεί μικρά ανεξάρτητα μεταξύ τους διηγήματα ως ψηφίδες σε μια ζωή που αναζητά τον προορισμό. Δοκιμάζει και δοκιμάζεται. Διερευνά τα όρια της, αναγνωρίζει αξίες, γεύεται την τόλμη και την ατολμία.

Τα μυστήρια των ανεκπλήρωτων ερώτων δένουν αρμονικά με τα ζωντανά παραδείγματα φωτισμένων ανθρώπων. Σε πρώτο πλάνο, οι αντοχές στη βιαιότητα του απρόσμενου, η αναγέννηση της θέλησης, Η πτώση που φέρνει τη νέα άνοδο. Αναπόληση των προσδοκιών που δεν εκπληρώθηκαν. Ταξίδια προς την καινούρια μέρα που πάντα έρχεται.

Όλα διαποτισμένα από τον ελληνικό πολιτισμό, από διαχρονικά ιδανικά, από αιώνια πιστεύω. Η αξιοσύνη, η μεγαθυμία, η πίστη. Μέχρι και μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους για να δώσουν δείγματα αυτογνωσίας, παιδείας, αποφασιστικότητας.

Η περιπλάνηση στις ρωγμές του χρόνου μόνο άσκοπη δεν είναι. Μας βγάζει πιο δυνατούς, πιο συνειδητοποιημένους. Σαν έτοιμους από καιρό, σαν θαρραλέους στην αναζήτηση της δικής μας Ιθάκης.